Skytterne klare for generalprøve for OL i Rio

Lørdag innledes World Cup og prøve-OL i skyting på OL-arenaen i Rio. Sju norske skyttere deltar i generalprøven på OL – alle kjemper om å ta en av de fire norske kvoteplassene til de olympiske leker i august.

– Vi reiser over for å prestere så godt at vi kan kjempe om finaleplass i alle de fem øvelsene i prøve-OL. Vi vet vi er gode nok til å matche alle i verden når vi skyter på vårt beste, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen. For ham og assistenttrener Vidar Lindstad-Fossmo blir dette første tur internasjonalt med riflelandslaget de tok over for en måned siden.

– Denne kombinerte World Cup-runden og prøve-OL blir i tillegg viktig læring for oss i forberedelsene til OL. Vindforholdene kan være spesielle i Rio, i tillegg er det godt å bli kjent med alt annet i OL-byen for å stå best mulig rustet til å konkurrere om OL-medaljer om noen måneder, sier Berg-Knutsen.

Malin Westerheim er første utøver ut på 10 meter luftrifle lørdag. Neste fredag skyter hun også 50 meter halvmatch, som eneste norske kvinne i denne WC-runden.

Are Hansen, Øyvind Solbrekken Flatla og Ole Magnus Bakken skyter 10 meter luftrifle på mandag. På 50 meter liggende neste torsdag utgjør Stian Bogar, Ole-Kristian Bryhn og Odd Arne Brekne det norske laget, mens Bryhn og Brekne suppleres med Are Hansen i den avsluttende øvelsen på 50 meter helmatch neste søndag. De øvrige skytterne på riflelandslaget er hjemme i Norge og trener før hele troppen drar til München i slutten av mai for siste store konkurranse før Berg-Knutsen skal nominere skytterne til OL i Rio.

– World Cup i Rio og München blir avgjørende konkurranser før OL-laget taes ut. Det kan også bli aktuelt med et rent uttaksstevne hjemme i Norge hvis det fortsatt står likt mellom noen av skytterne i kampen om de fire plassene vi har til lekene i Rio, sier landslagstreneren som selv har deltatt i OL tre ganger som aktiv utøver i 2000, 2004 og 2008.

– Espen og Vidar tok over et godt trent landslag og har jobbet knallhardt med alle skytterne siden da, og utøverne har svart med høy kvalitet i treningsarbeidet. Fortsatt gjenstår mye jobb, men det er ingen tvil om at laget er godt sammensveiset, har en god plan for hvordan de vil lykkes og at både utøverne, våpen og ammunisjon er av topp kvalitet. Så gjenstår det å se om millimetrene går i vår fordel denne gangen, sier sportssjef i Norges Skytterforbund Tor Idar Aune.

Program World Cup i Rio
16.04 10 meter luftrifle, kvinner (Westerheim)
18.04 10 meter luftrifle menn (Hansen, Flatla, Bakken)
21.04 50 meter liggende menn (Bryhn, Brekne, Bogar)
22.04 50 meter halvmatch 3×20 kvinner (Westerheim)
24.04 50 meter helmatch 3×40 menn (Bryhn, Brekne, Hansen)

Se detaljprogrammet hos det internasjonale skytterforbundet (ISSF). Rio ligger 5 timer bak oss i tid.

Ingen norske skyttere deltar i pistol eller lerdue i denne World Cup-runden.

Resultatene vises live hos ISSF og resultatlistene legges ut på ISSFs resultatsider.

Om de norske deltagerne

Malin Westerheim (22), Krapfoss SSL
I februar sikret Westerheim seg sin andre internasjonale mesterskapsmedalje som senior. Under EM i Györ vant hun sølvmedalje på 10 meter luftrifle. I 2014 tok hun en sensasjonell bronsemedalje som førsteårs senior på 50 meter halvmatch under VM i Granada, og skaffet Norge den eneste kvoteplassen til OL blant kvinnene.

Odd Arne Brekne (31), Kisen MSL
Sørlendingen ble nummer fire på helmatchen i den første WC-runden i Bangkok i mars. Det var tangering av hans beste WC-resultat noensinne. Ett svakt skudd i finalen hindret ham i å gå helt til topps i Thailand. 31-åringen fra Lyngdal er nummer ti på den siste verdensrankingen på helmatch, men er fra tidligere sesonger regnet som en ekspert på den andre 50-metersøvelsen i liggende.

Ole-Kristian Bryhn (26), Vestre Bærum SSL
26-åringen fra Røyken har helt siden han vant World Cup-finalen i 2011 vært blant verdens beste helmatchskyttere. I fjor også strøken på liggende med blant annet andreplass i World Cup i Fort Benning, som var karrierebeste. Den tredobbelte verdensmester fra 2014 sikret Norge en av kvoteplassene til OL med sin fjerdeplass på helmatch i WC i Changwon i fjor.

Are Hansen (34), Krapfoss SSL
Hans sjuendeplass på helmatchen i VM i Granada i 2014 ga Norge kvoteplass til OL. Den tidligere europamesteren på 10 meter luftrifle fra 2008, viste fortsatt strålende form i denne øvelsen senest for to uker siden da han ble Norgesmester 2016 i Alf-hallen på Kløfta.

Ole Magnus Bakken (27), Stange Sportsskyttere
Norges siste kvoteplass til OL ble sikret i februar med Bakkens åttendeplass på 10 meter luftrifle under Europamesterskapet. 27-åringen fra Løten er den siste norske skytter til å vinne en ordinær World Cup-konkurranse med seieren på helmatchen i Kina tilbake i 2009.

Stian Bogar (39), Kisen MSL
Veteranen Stian Bogar har i en årrekke vært blant verdens beste liggendeskyttere. Før OL i 2012 tapte han den siste store uttakskonkurransen med 0,1 poeng til Brekne og måtte se lekene fra godstolen hjemme. Bogar er verdensmester i lag fra VM i Granada i 2014 og satser alt på å endelig nå OL etter mange år med intens satsing.

Øyvind Solbrekken Flatla (24), Kisen MSL
24-åringen fra Hadeland er troppens yngste mannlige skytter og den minst erfarne. Han kommer rett fra sølv i NM på 10 meter luftrifle og er en klar outsider i kampen om OL-billett. Har hatt enorm stigning i prestasjonene gjennom vinter og vår før årets sesong.