En VI-skytter i aksjon.

Paraskyting – Skyting for blinde og svaksynte (VI-skyting)

Blinde og svaksynte skyttere bruker samme type gevær og blink som skyttere i andre klasser. Den eneste tilpasningen som gjøres er oppsett av et kamera som lager lyd når man sikter på blinken.

Slik virker det

Kameraet monteres på toppen av riflen, mens en liten diode monteres på bunnen av blinken. Dioden sender ut infrarødt lys som vi ikke kan se, men som kameraet fanger opp. Til slutt kobler man hodetelefoner til kameraet. Dermed vil man når man sikter på blinken, høre en tone som blir lysere jo nærmere midten av blinken man kommer.

Personen skyter på en pistolblink som er litt større enn den vi bruker til vanlig. Det spesiallagede siktet er koblet til et dataprogram som følger med på hvor han sikter.

To godkjente lydsikter

Det finnes to lydsikter som er godkjent for konkurranser i Norge og internasjonalt:

Ecoaims VIS500

Dette siktet er utviklet av et finsk selskap som har laget skyteutstyr for blinde og svaksynte i flere år. Det samme selskapet lager lydgeværer som brukes til skiskyting. Produktet er på størrelse med et kikkertsikte, og har to skruknapper man kan bruke til å justere siktet opp, ned og til sidene.

I tillegg kan man velge at tonen skal bli hakkete i stedet for konstant når man sikter i nærheten av midten. Hvor nær midten i blinken man må være, stiller man selv inn med en programvare.

Pris: Rundt 13 000,-

VIASS Pro

Dette siktet er laget av den svaksynte skytteren og tidligere verdensmesteren Patrick Moor. Produktet er noe større enn et kikkertsikte, og har et separat batteri som også monteres på riflen.

På baksiden av siktet finnes ti knapper:

  • Fire trykkeknapper for å justere siktet opp, ned og til sidene
  • Tre skruknapper for å justere volum og tonenivå
  • Tre trykkeknapper med spesielle funksjoner

I likhet med EcoAims kan man velge at tonen skal bli annerledes når man sikter i nærheten av midten. Da vil tonen plutselig bli merkbart lysere eller mørkere. Man bruker en av skruknappene til å justere hvor lys eller mørk denne tonen skal være, og man bruker en av trykkeknappene for å justere hvor nært midten man må sikte for å at tonen blir annerledes.

Pris: Rundt 14500,-

Klasser og øvelser

Utøvere deltar i klassen SH-VI, som i Norge også kalles SH3, du kan se komplett oversikt over klasser og øvelser her. Per i dag finnes det to skyteøvelser som blinde og svaksynte kan konkurrere i—stående og liggende 10 meter. I begge øvelsene har du på deg spesiallagde skyteklær som hjelper deg å holde geværet stødig.

Luftrifle stående, 10 meter:
Øvelsen heter VIS (Vision Impaired, Standing) internasjonalt, og kalles VIR1 i Norge. I den stående øvelsen holder du riflen på den måten som passer best for deg. Du har ingenting å støtte geværet på, bortsett fra mellom hvert skudd.

Luftrifle liggende, 10 meter:
Øvelsen heter VIP (Visual Impaired, Prone) internasjonalt, og kalles VIR2 i Norge. I den liggende øvelsen sitter du på en benk, og har lov å legge begge albuene på benken for å støtte deg. I tillegg festes riflen til en armreim som gir ekstra støtte.

Luftrifle, VI-Åpen
SH-VI Åpen, 10m luftrifle. Reglene følger bestemmelsene for klasse VI-P så langt de passer, men rifleskiven erstattes med pistolskive. Utøverne kan skyte med eller uten anlegg, etter eget valg.

Komme i gang

Ta gjerne kontakt med vår integreringskonsulent (som også bidrar mtp. støtteordninger) hvis:

  • Din klubb ønsker hjelp med tilrettelegging for blinde og svaksynte.
  • Du er en utøver som ønsker å prøve idretten.