Paraskyting – Klasser og øvelser

Det finnes flere ulike klasser for parautøvere og ulike øvelser man kan skyte.

Under finner du en oversikt over de ulike klassene, samt øvelsene man kan skyte. Klassen man skal konkurrere i blir tilgitt under en klassifisering, dette kan du lese mer om her. Det er likevel mulig å anta hvilken klasse man blir tildelt, og dermed kan man uten problemer starte med skyting uten å være klassifisert.

SH-klasser (trykk for å velge):

SH-klassene er fellesbetegnelsene for klassene man kan få tilgitt som paraskytter i både pistol og rifle, etter endt klassifisering. Dersom man ikke er klassifisert vil man fritt kunne trene og konkurrere i klassen «SH-Åpen», som er klassen for de som enda ikke har fått tildelt en klasse.

I rifle eksisterer det 3 klasser: SH1, SH2 og SH3/VI.

SH1 er klassen for de med minst handikap. Det vil si utøvere som er gjennomgående sterke nok (særlig i overkropp) til å gjennomføre en konkurranse uten assistensebehov ved f.eks. lading. Mange utøvere har likevel ofte assistenter til å bære og rigge utstyr i forkant og etterkant av konkurransene.

SH2 er klassen for de som har mest handikap. Det vil si at utøverne ikke har gjennomgående styrke eller har en begrensende funksjonsnedsettelse til å eksempelvis lade våpenet selv, og er avhengig av ladehjelp og assistanse for å gjennomføre konkurranse/trening.

Hvilken klasse en utøver får bestemmes gjennom en klassifisering, hvor det vil være et minimumskrav til handicap for å få godkjent klassifiseringslisens. I begge klassene er det graderinger av handicap for å gjøre hver enkelt sitt utgangspunkt så rettferdig som mulig.

SH3/VI er klassen for blinde- og svaksynte, og dette kan du lese mer om her.

Det er en gradering innenfor hver enkelt klasse, der graderingen er til for å avgjøre hvilken type hjelpemiddel hver enkelt skytter kan ha.  Dette er eksempelvis grad av støtte i ryggen, eller ladehjelp. Både klassen og graderingen blir tildelt av klassifisører ved gjennomføring av klassifisering. 

I pistol er eksisterer kun klassen SH1, dette grunnet sikkerhetsmessige årsaker, dermed er det strengere med tanke på krav til å styrke til å skyte pistol. Her går grensen hvorvidt man selv klarer å holde pistolen oppe selv, og lade våpenet under skyting. Per i dag er det ikke mulighet til å skyte pistol som blind/svaksynt. 

Også innenfor pistol er det en gradering på SH1, som eksempelvis avgjør i hvilken grad utøveren har lov til å ha støtte i ryggen. Både klassen og graderingen blir tildelt av klassifisører ved gjennomføring av klassifisering. 

Øvelser (Trykk for å velge):

I rifle konkurreres det med luftrifle på 10-meter på øvelsene 60 skudd liggende og stående. Videre konkurreres det også på 50-meter, her på match og 60 skudd liggende. 

Oversikt over de ulike øvelsene:

Navn Avstand Antall skudd Stilling Kjønn Klasse
R-1  10 m  60 skudd  Stå  Menn  SH 1 
R-2  10 m  60 skudd  Stå  Kvinner  SH 1 
R-3  10 m  60 skudd  Ligg  Mix  SH 1 
R-4  10 m  60 skudd  Stå  Mix  SH 2 
R-5  10 m  60 skudd  Ligg  Mix  SH 2 
R-6  50 m  60 skudd  Ligg  Mix  SH 1 
R-7  50 m  3 x 40 skudd  Kne, ligg, stå  Menn  SH 1 
R-8  50 m  3 x 40 skudd  Kne, ligg, stå Kvinner  SH 1 
R-9  50 m  60 skudd  Ligg  Mix  SH 2 
R-10  10 m  60 skudd  Stå  Mix ed Team SH 1
R-11  10 m  60 skudd  Ligg  Mix ed Team SH 2
VIS 10 m  60 skudd  Stå  Mix  SH 3 / VI
VIP 10 m  60 skudd  Ligg  Mix  SH 3 / VI

I pistol konkurreres det på 10-meter i øvelsen 60 skudd. Videre konkurreres det på 60 skudd også på 25- og 50-meter. 

Oversikt over de ulike øvelsene:

Navn Avstand Antall skudd Stilling Kjønn Klasse
P-1  10 m  60 skudd  Stå  Menn  SH 1 
P-2  10 m  60 skudd  Stå  Kvinner  SH 1 
P-3  25 m  60 skudd  Sportspistol  Mix  SH 1 
P-4  50 m  60 skudd  Fripistol  Mix  SH 1 
P-5  10 m  40 skudd  Luft standard  Mix  SH 1