Spennende OL-uttak på Løvenskioldbanen

Odd Arne Brekne har tatt ledelsen med 4,0 poeng etter første dag av OL-uttaksskytingen på 50 meter liggende mot Stian Bogar. De siste 80 skuddene skytes tirsdag formiddag og vinneren av duellen innstilles for skyting i Rio på denne øvelsen sammen men Ole-Kristian Bryhn, som fra før innstilt til Olympiatoppen på samme øvelse.

Etter de første 60 skuddene mandag formiddag på Løvenskiold ledet Odd Arne Brekne med 2,2 poeng. Brekne skjøt 622,9 poeng og Stian Bogar 620,7 poeng. Under varierende vindforhold vekslet de to på å skyte de beste skuddene i finaleomgangen over 20 skudd. Til slutt stoppet Brekne på 207,7 poeng i finalen, mens Bogar fikk 205,9 poeng. Dermed står Odd Arne Brekne med 830,6 poeng etter første dag og Stian Bogar med 826,6 poeng.

De to kameratene fra Kisen MSL møttes i lignende skyting for fire år siden før London-OL, da skilte det 0,1 poeng etter 140 skudd i OL-uttaksskytingen i favør Odd Arne Brekne.

Etter endt konkurransen blir hele innstillingen fra Norges Skytterforbund på de fem rifleøvelsene offentliggjort på Løvenskioldbanen. Norge har tre kvoteplasser for herrer og en kvoteplass for damer på rifle. Torsdag ble, i tillegg til Bryhn, også Malin Westerheim innstilt for deltagelse i OL, på de to kvinneøvelsene i rifle, 10 meter luftrifle og 50 meter halvmatch. Bryhn er foreløpig innstilt for deltagelse på 50 meter liggende, men er også aktuell for de to andre øvelsene 10 meter luftrifle og 50 meter helmatch. Avklaringen kommer altså tirsdag ettermiddag.

– Vi ønsker selvsagt å stille med de to beste norske skytterne på denne øvelsen i OL. Akkurat nå er det ikke mulig å skille Brekne og Bogar med bakgrunn i resultater siste året og form akkurat nå. Derfor gjennomfører vi en uttakskonkurranse, og jeg er sikker på at både Stian og Odd Arne takler dette meget godt. Det er to av verdens aller beste liggskyttere, men vi har dessverre plass til bare en av dem i denne øvelsen denne gangen, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Odd Arne Brekne endte i fjor på 5.plass i denne øvelsen i European Games i Baku og var også femte best i elimineringen på 50 meter liggende under World Cup i München sist søndag. I selve konkurransen dagen etter snek Stian Bogar seg videre til finale med en strålende avslutning i kvalifiseringen og imponerte med 4.plass i finalen. Totalt deltok hele 136 skyttere fra over 50 nasjoner på 50 meter liggende i World Cup i München – det sier mye om prestasjonene til de to norske.

Det er dermed to topp internasjonale skyttere i strålende form som møtes til duell på VM-arenaen fra 1952, slik de også skjøt mot hverandre i samme duell i 2012. Den gang var Brekne 0,1 poeng bedre enn Bogar, og hallingdølen måtte bli hjemme under de olympiske leker i London. Brekne er opprinnelig fra Lyngdal, men begge to skyter for Kisen MSL (miniatyrskytterlag) på Kløfta. Der har de to gode kameratene gjennomført hundrevis av treningstimer sammen i Alf-hallen i kampen om OL-billett til Rio. De har denne sesongen også reist og trent sammen på to samlinger i Israel, konkurrert i USA, Thailand, Brasil og Tyskland, før de nå skal konkurrere mot hverandre.

 

Program tirsdag 31/5 – andre dag OL-uttak
• 09.45 Start prøveskudd
• 10.00 Start konkurranse 60 skudd liggende (50 min skytetid)
• 11.30 Finale «reporting time»
• 12.00 Start finale (ca 20-25 min skytetid)
• 13.00 Utøvermøte for landslaget – info om OL-uttaket i alle øvelser
• 13.30 Offentliggjøring av OL-laget (pressekonferanse) + alle OL-innstilte utøvere møter media