Fagkomité Viltmål Informerer 4/6

oivind-selnes_leder-fagkomite-viltmal

Jeg er så glad i den norske sommeren. Det er den beste dagen på hele året. Vi har ny norsk rekord på 50 meter løpende villsvin 40 skudd mix. 387 poeng er den nye rekorden. (Den gamle lød på 383 og nå må Kristian Stensaasen gjøre comeback for å forsvare æren.) Vi kan også glede oss over en ny medalje i mesterskap. Når disse linjer skrives, er vi nesten i mål med hele utesesongen. Vi har avviklet stevner på villsvinet med noen brukbare resultater. I juli dro en liten, eksklusiv gjeng til Suhl for å delta i VM i viltmål. Teamet bestod av Espen Teppdalen Nordsveen som skulle skyte 50 meter øvelsene sammen med Tommy Andre Sørlie. Fortroppen ble ledet av Kato Nordsveen. Hovedstyrken kom nedover, da gutta var halvferdig og fikk dermed gleden av å se begges klart beste prestasjoner. Anneline Tangen og Eli Enerstvedt skulle forsvare landets ære på timeter-banen. Gutta startet med normalprogrammet på grisen. På langsom skjøt Tommy ganske bra med 283 poeng. Hurtig var ikke det helt store, bare 249 poeng og til sammen 532 som holdt til en 29 plass. Maxim Stepanov fra Russland ble verdensmester med 590 foran landsmannen Mikhail Azarenko med 589 mens Emil Martinsson måtte slå Tomi-Pekka Heikkilä i shoot-off, før bronsen kunne deles ut.

Espen på sin side startet med 289 på langsom og var da et lite stykke bak to på topp med 296. Han stod på med hurtigserien sin og jobbet som en helt, fikk belønningen med 286 poeng, totalt 575. (Bare et poeng bak norgesrekorden for juniorer!) Han klatret på listene og fikk en særs bra 6. plass, bare to opp til bronsen. Vår kjenning Ihor Kizyma fra Ukraina vant med 584, foran Valerii Davydov fra Russland, 580, mens den ganske nye tyskeren Kris Grossheim forsynte seg med bronsen på 577. På mandagen var hele heiagjengen på plass og gutta skjøt mix. Tommy skjøt igjen bra, bare et par skudd greide å fly litt for langt. Fikk 187 på første runden og fulgte opp med 187 poeng til på tross av en firer. 374 holdt til en 26. plass med en tsjekker og to tyskere bak. Denne gangen ble det gull til Emil Martinsson på 396 foran Jesper Nyberg på 393, mens nordkoreaneren Myong Won Pak måtte slå Tomi-Pekka og Stepanov i shoot-off for å ta med en medalje til han sjefen i Nord-Korea. Espen startet med 192 og lå på en delt 4. plass. Foran lå Kizyma, 196, Babushok 195 og Grossheim 193, mens Davydov også hadde 192. På andre runden økte Espen som han pleier, til 195 og fikk totalt 387. Grossheim sprakk med 180 og var ute, Babushok fikk 193 og endte på 388 mens Kizyma endte på 194 og vant med 390. Jammen holdt det til bronse i VM!! Så reiste gutta hjem og overlot til damene våre å kjempe om resultater på 10-meteren. Anneline syntes at skuddene kom litt lenger foran enn tidligere. Noe skyldtes nok høyere spenning, men noe skyldtes også at den nye rifla har høyere utgangshastighet. Hun fikk 153 på langsom og lå på en 24. plass. Eli tuklet litt i starten, men avsluttet med stil, fikk 173 poeng og hadde fem damer bak seg. På hurtig har en ikke tid til mye tøys. Det ble borte et par skudd for Anneline, hun fikk127 og endte på 127, totalt 280 poeng i sin VM-debut. Jeg har nok også sett Eli skyte bedre hurtig, hun endte på 147 poeng og totalt 320 poeng. Det holdt til 21. plass. Li Li Zhao fra Kina fikk skive en i medaljematchen etter å ha skutt 383, Galina Avramenko fra Ukraina skive to etter 379 poeng, Olga Stepanova fra Russland fikk 378. To måtte ut i shoot-off om siste plassen. Zeng Yang tapte for Julia Eydenzon som begge hadde 376. Eydenzon slo kineseren etter en jevn kamp og havnet i gull-finalen mot Avramenko. Galina slo Julia 6-4 mens Olga tapte bronsekampen mot Li Li Zhao.

Da juniordamene startet sin medaljematch, fikk en fransk jente problemer med Feinwerkbauen sin. Hun meldte fra etter det første prøveskuddet, men det ble ikke foretatt noe av tyskerne. Så blandet juryformannen seg inn, og mente at det ikke var noe problem og ba henne om å fortsette. Geværet leverte ikke nok. Man kunne tydelig høre at skuddene kom med lav hastighet. Det ble protestert, men man henviste til ikke eksisterende regler. Appeljuryen hjalp ikke det spøtt. Ved første mulighet satte Emil Martinsson, Niklas Bergstrøm, Krister Holmberg, Rickard Johansson og Andres Felipe Torres Vidal fra Colombia med å plukke børsa ifra hverandre og finne feilen, utbedre den og sette alt i sammen. Jenta tapte medaljematchen, fordi juryen ikke stoppet og tillot reparasjonen. I stedet for å bruke fem minutter etter reglementet, gikk 45 minutter med krangel og henvisning til finaleregler som ikke gjelder for viltmål. Da Florence Louis tapte kampen om bronsen, vant hun allikevel hjertet til alle på banen. Heldigvis fikk hun med en medalje på avslutningen. Mesterskapet ble avsluttet med mix. Anneline plundret litt i starten av serien før poengene begynte å komme. Endte på 142. Eli skjøt ganske bra; fikk 173 poeng og hadde en sekssju bak seg. På andre runden fortsatte Anneline som hun avsluttet sin første serie og fikk 160. Hun var rimelig fornøyd da hun gikk av standplassen. Eli startet litt tregt, men det gikk bedre etter hvert. Fikk 162 og totalt 335 poeng. Hun falt litt nedover og endte på 22. plass. Helt i andre enden av lista fant vi Zeng Yang fra Kina med 388, Galina Avramenko 385 og Julia Eydenzon 379.

Avslutningsvis var det en demonstrasjonsøvelse, mixed team. Her skulle man skyte mix med to skyttere på standplass. Det kunne blandes med senior/junior og/eller mann/- kvinne. Anneline ville gjerne skyte mer ettersom hun var litt i siget, men vi hadde ikke lag. Spurte Pekka Kuusisto som var TD om vi kunne mikse over landegrensene og fikk ja på det. Dermed ble det blanding Norge/Sverige, Norge/Italia og Italia/Japan. Det ble skutt et mixprogram, hvor først skytter til høyre på standplass skyter to skudd, deretter skytter til venstre to skudd til et helt mixprogram er gjennomført. De fire beste lagene skyter så en medaljematch. Det ble en spennende affære, hvor det beste laget vant tilslutt. Vi hadde en grillaften på hotellet. Der kom vi i snakk med den indonesiske skytteren som lurte på hvor langt vi bodde fra Halden. Broren hennes bor og arbeider der. Verden blir jammen mindre og mindre. Hun ble sporenstreks invitert til Norge og skyting på Løvenskioldbanen av Eli og Anneline. Det som gjenstår før vi kryper i hus, er NM 50 meter med innlagt landskamp 20.-21. august, NM hjort 3.-4. september. Ellers er det nordisk mesterskap for juniorer i Trollhättan 25.-28. august, hvor vi visstnok har med en deltaker, jeg sier ikke mer.

Vi sees på banen.
Øivind Selnes
Leder fagkomité viltmål