Ladehjørnet 4/6

ladehjornet-4_2016 Lesebrev fra Knut-Ivar m. svar fra Willy

Til: Willy Klette
Hei og tusen takk for praten i dag, fantastisk å prate med en som kan så mye om temaet. Jeg skal begynne å lade igjen, ladet tidligere på RCBS utstyr og .44 mag, nå er det følgende som skal lades: .40 S&W, .223, 30.06, .375 H&H eller 404 Jeffery.

Som du kvikt analyserte, er det ikke store mengder pr. måned, jeg prøver å holde ferdighetene oppe og kose meg, ambisjonene ligger på dette nivået. Jeg gleder meg virkelig til å få kunnskap om ladning og få det til og er svært takknemlig for at du hjelper meg til rett utstyr, slik at jeg slipper å rote meg bort på bomkjøp. Ditt forslag til Turret-presse treffer solid midt i blinken, Redding gir meget god klang og jeg låser pressevalget på denne.  Fant Turret-oppsettet nedenfor på http://www.redding- reloading.com/online-catalog/49-t-7-turret-reloading- press

Slik jeg forstod det, kan man skifte Turret-plate også. Ser ut som de har valgt å holde kruttmålet separat og det går helt greit. Likte veldig godt oppsettet for i setting av hetter også. Jeg ønsker i tillegg å få meg de beste die, kruttmål og kalibreringsverktøy osv. slik at det ikke står på utstyret. Jeg trenger følgende og håper du kan gi meg et råd:

1) Presse med hette-løsning: Redding T-7

2) Dier i nevnte kalibre, vil helst ha match dier i riflekali- brene ellers er det vel karbid dier i pistol som gjelder

3) Kruttmål: gjerne Redding eller andre gode høy- kvalitetsløsninger

4) Digitalvekt: Fant en ubrukt RCBS 10-10 på loftet, men har du en anbefaling på digitalvekt så er det flott.

5) Kalibreringsutstyr, gjerne Redding eller andre gode høykvalitetsløsninger

6) Løsning for å preparere hylser, tromler, ultralyd

7) Ser det har kommet noen flotte krutt dispensere med vekt på markedet (for eksempel Lyman 1200 DPS 3, Hornady etc.), vet ikke om du anbefaler disse?

Fyll gjerne ut, det er sikkert noe jeg har oversett, er som sagt blitt litt rusten på temaet. Som du forstår, trenger jeg alt og håper at du kan gi meg listen på det du ville valgt med din erfaring i dag.

Mvh Knut-Ivar

 

Hallo Knut-Ivar

1) Redding T-7 Turret med tennhettemater er etter min mening den beste karusellpressen på markedet. Den har kraftig kompound utveksling for ladning av dine grove .375 H&H/.404 Jeffery patroner og brukte tenn- hetter faller gjennom sylinderen for oppsamling. Ingen brukte tennhetter på gulvet, som Dillon er belemret med. I bakkant hviler hodet mot en sokkel, som hindrer tipping av hodet ved tung sizing. Du kan sette rifle diene på et hode 3*2 dier pluss kruttmål, siden det er 7 stasjoner.
Pistol-diene kan du sette på et ekstra hode, 4 dier inkludert taper crimper pluss kruttmål på 5 stasjoner.

2) Rifle-diene kan du velge fra Lyman, RCBS, Hornady, Redding o.a. Du trenger ikke mikrometer justering av prosjektil-settedybden. Die-settene til pistol må ha egen expander-die til hylse-trompeten, så Lee og Dillon kan ikke brukes. Som sizing die til din .40 S&W anbefaler jeg en ordinær Wol- fram Carbide die, W-C die. Allerede i 1950 lanserte R.L. Shockey sin berømte Perfection Carboloy Resizing die i W-C. Redding har valgt Titan Carbide, som jeg ikke kjenner noe til og Hornady har valgt Titan Nitride, som jeg kjenner til. Jeg har fått flere tilbakemeldinger om at det er mye tyngre å size 9 *19 mm med Titan Nitrid enn med Wolfram Carbide. Senest fra en svenske, som valgte å gå over til RCBS W-C die. Et annet godt valg er Lyman T-C die. Av en eller annen merkelig grunn så kaller amerikanerne grunnstoffet Wolfram for Tungsten.

3) Når det gjelder kruttmål så anbefaler jeg Redding Match-Grade modell 3BR. med både rifle- og pistol målekammer produkt # 03700.

4) Kruttvekten din en RCBS 10-10 er et meget godt valg. Den er vel så godt egnet som en elektronisk vekt. Siden RCBS 10-10 er en toarmet skålvekt, bismervekt, så viser den alltid riktig kruttmasse uansett hvor du er på kloden. En elektronisk vekt må kalibreres med et lodd for eksempel 30 gram for å vise riktig masse. Gjør du ikke det så vil den vise forskjellig ved havnivå og ved tregrensen, olje eller jernmalm i undergrunnen, tyngdekraften påvirkes av masse-densiteten og avtar med høyden over havet jfr. G=gk*M*m/r*r hvor gk er gravitasjonskonstanten. Så du trenger ingen elektronisk vekt, såfremt du ikke skal sortere hylser, prosjektiler eller annet i lotter, for eksempel innen +-0.5 gr. Ønsker du likevel en elektronisk vekt så har Børselars AS en grei vekt til 600 kroner. Jeg har selv en Lyman Ohaus M-5 kruttvekt, den er maken til din, og i ukentlig bruk ved ladning.

5) Begrepet kalibreringsutstyr er knyttet til sizing og smøring av blyprosjektiler etter støpning. Skal du drive med Pb prosjektilstøping trenger du gryte til smelting av bly, støpetang, size/ smøreapparat, åndedrettsvern og annet. En støpeblokk koster 1500 kroner, et size apparat 3500 kroner, støpe gryte 3000 kr osv. Du er vel mest tjent med å kjøpe blyprojektiler fra kommersielle støperier, et 175 gr Pb SWC blyprojektil sizet .401 koster 80 øre.

6) Utstyr til trimming av hylser har vokst til priser helt ute av proporsjoner med hensyn på nytteverdien, eksempelvis koster RCBS Trim Mate case prep center 2187 kroner. Den samme jobben gjør Deburring Tool til 298 kr og Børstesett til tennhettelommen til 220 kroner. Jeg kan anbefale Redding #1400 hylsetrimmer. Spesielt for den er at det er hylsen roterer som på en dreiebenk. Til rensing av hylser er en hylsetrommel grei, jeg anbefaler Lyman sine. Jeg anbefaler ikke ultralydvasking av hylser. Jeg har prøvd en variant, hylsene ble rene, men skjoldete, de måtte tørkes og så poleres i en hylsetrommel. Personlig så legger jeg hylsene i et finmasket nett, putter den i vaskemaskinen med såpe, setter til slutt sitronsyre for blanking, og tørker hylsene etterpå i stekeovnen ved 90 grader Celsius.

7) Anbefaler ikke kruttdispensere. Kruttmålet ditt gir nøyaktige ladninger. Kruttdispensere er egentlig beregnet for grovt IMR DuPont krutt med lange runde staver, som gir unøyaktige ladninger i kruttmål.

Mvh Willy

 

Fra: Knut – Ivar
Rotet litt mer på loftet i ferien og fant Wolfram Carbid dier fra RCBS til .45ACP og mine gamle til .44 mag.
Det jeg står ovenfor å handle (har i hus) blir: 1-Redding T-7 komplett med hetteisetter-løsning (små og store hetter) med topp til riflekalibrene 
1-Redding T-5 topp for pistolkalibret .40S&W, ekstra for andre
2-Redding Match-Grade modell 3BR kruttmål, en til hver av T-7/T-5 toppene
1-.40 S&W W-C die-sett fra enten Lyman eller RCBS 1- .30.06 die-sett fra Lyman, RCBS, Hornady, Redding o.a.
1- .375 H&H die-sett fra Lyman, RCBS, Hornady, Redding o.a.
1- RCBS 10-10, Kruttvekt – (har i hus)
1-Redding Redding #1400 eller 2400, hylsetrimmer. Begge har samme hylseintervall .17 til .50, 2400 har litt mer fancy utstyr :) 1400 forslaget holder i massevis. 1-Lyman Hylsetrommel
1-Deburring Tool + børste sett + spray til smøring av riflepatron.

To kjappe spørsmål:
 Kruttmålet 3BR så ut til å håndtere alt fra 5-100gr og da er jeg innenfor mitt område. Ligger på under 80gr på 375en og ca. 5gr på S&W.
Lurer på om du anbefaler at jeg spanderer på meg modell 10X til pistol, slik at jeg kan ha muligheten til å lade .40S&W redusert under 5gr?
 Det var kun tre dier i hvert av pistol-die settene jeg fant på loftet, om jeg forstår deg rett så må jeg ha en ekstra die, taper crimper die, i tillegg (totalt 4dier) til .40S&W, kanskje også til .45 ACP og til .44mag?

Tusen takk igjen! Hilsen Knut-Ivar

 


Hallo, Knut Ivar
!
Mitt svar pkt. 3 skrev jeg at du skulle kjøpe Redding kruttmål med stor og liten sylinder part no. 03700, den lille går fra 1 gr og oppover. Hva skal du med to kruttmål? Det tar bare et minutt å skifte over fra et hode til det andre. Skiftning av målesylinder går og raskt. Hensikten med mikrometerskruen på sylinderen er at du skal notere tallet mikrometeret viser for hver enkelt krutt-type og antall gr og skrive dine favoritt- ladninger for dine fire våpen inn i tabell. Skal du siden lade en bestemt patron, justerer du lynraskt mikro- meterskruen og finjusterer så med kruttvekten. Ad taper die så lader jeg .45 ACP med 200 gr H&G uten taper die, men med svak rullecrimp På min Star of San Diego. I caliber .44 er det bare 3 dier.
Siden du skal kjøpe nye .40 S&W dier, kan det være klokt å kjøpe 4-die sett med egen taper crimp die.

Mvh Willy

 

Fra: Knut Ivar

Hallo Willy, du har så rett, her gikk det litt fort for meg. Var nok litt ”programmert” på at jeg trengte et kruttmål til hvert hode.
Da blir det en 3BR/ 03700 med to målesylindre. Jeg skal lage meg et arkiv med innstillinger ift. de ladetabellene jeg ender opp med.

Til .45 så kan jeg supplere RCBS settet med en taper crimp die, .44 settet er OK og til .40 så gjør jeg som du klokt foreslår og kjøper et 4-die sett. Da har vi hardware-handlelisten på plass!!

Dersom du har anbefalte ladestiger jeg kan forsøke til .45 ACP (1927 Kongsberg Colt) og .40 (Para Ordnance) fra Vihtavuori: Home eller andre kjente merker du har god erfaring med, er jeg hjertelig takknemlig. .45 ACP med 200 gr H&G er flott medisin.

Tusen takk for alle solide råd og anbefalinger I ferietiden!! Mvh Knut-Ivar

 

Fra: Willy Klette
Hallo Knut-Ivar


Til min S&W modell 945 fra The Performance Center har jeg til Hensley & Gibbs #68 200 gr Pb brukt 5.6 gr N 340, 5.0 gr N 335 og 4.7 gr Titegroup fra Hodgdon, med wadcutter skulderen 1 mm over hylsekanten. Har aldri ladet caliber .40.

Mvh Willy