Presidenten har ordet 4/6

Jan Tore Berg-Knutsen

OL i Rio de Janeiro er nå historie. Som President i et særforbund, Norges Skytterforbund, som hadde utøvere med i Rio, var jeg invitert av Norges Idrettsforbund (NIF) som gjest under den skytingen som våre utøvere deltok i (rifle).

Den første av våre 5 øvelser, begynte fredag 5. august og ble avsluttet med helmatch 120 skudd søndag 14. august. Jeg fikk overvære alle øvelsene som vi deltok i. Litt om Brasil: 204 millioner innbyggere og 8 514 877 kvadratkilometer i størrelse. Landet har over 11 % arbeidsløshet og mange fattige bor i Favelaer og over 1 million av byens 11 millioner innbyggere bare i Rio. Jeg observerte et stort militært nærvær av soldater, militærpoliti og sivilt politi, både føderalt og lokalt. Landet holder seg med store militære styrker som er i gjennomsnitt bedre betalt enn den vanlige borger. I Sør-Amerika har det ikke vært krig mellom statene på over 100 år og Brasil har ingen ytre fiender. Så min vurdering er at det store militærog politiapparat er for å kunne holde indre ro i landet. Nå var det uniformerte styrker på alle hjørner i Rio og ikke minst der hvor skytingen fant sted i Deodoro, om lag 50 km fra Rio, hvor vi var innkvartert.

Infrastrukturen, for å komme til skytebanene, var svært dårlig. Metro, tog og buss, som lite korresponderte, var ikke særlig effektivt i 30 graders varme. Men TAXI var billig og alltid til stede. Det krydde bokstavelig talt av ledige TAXIER. For å komme inn til banene var det minst tre kvarter å gå. Biler fikk ikke kjøre gjennom de militære sperringene. Da måtte man gå. Alle sekker/vesker etc. ble gjennomgått minst to ganger. Billetter ble sjekket minst 3 ganger før man var inne. Altså, sikkerhet i høysetet. For våre utøvere som bodde i OL landsbyen var alt mye bedre. Buss frem og tilbake. De var meget fornøyde med organiseringen og opplegget. Selve baneanleggene var TOPP. Dette var jo i et militært område med flotte arenaer, meget gode informasjonsskjermer og helt profesjonell ledelse og opplegg. Det var TOPP.

Vi fikk en finaleplass i helmatch med Ole-Kristian Bryhn som greide en fantastisk 3.plass i den innledende skytingen etter sine meget gode 120 skudd. Skytetiden er 2 timer og 45 minutter. Finalen utgjøres av de 8 beste av 57 av verdens beste skyttere. Det var utrolig flott og gøy å være President, da vi gikk til finalen som var tøff, og jeg så svetten rant av Ole-Kristian med fullt skytterutstyr i 30 graders varme. Innledende finale er 45 skudd og så elimineres 2 og 2 skyttere etter hvert. Meget spennende finaleopplegg. Bare det å komme til finalen i OL, er selvfølgelig en bragd i seg selv. Ole-Kristian gikk ut i første eliminering. Godt kjempa! Vår luftspesialist, Are Hansen, havnet på en hederlig 10. plass etter en fantastisk skyting i de siste seriene. Ellers var det på det jevne. Men utrolig spennende det hele. Intet kan bli som OL. Oppholdet i Rio som NIF organiserte for gjestene (sponsorer) og Presidenter, var gjennomtenkt og godt organisert. Kulturministeren var også der og så på skytingen, og da får man et ordentlig inntrykk av hva vår idrett står for. Vertskapet, med NIF, Presidenten og Generalsekretæren i spissen, var med hele tiden. Takk for invitasjonen og gjennomføringen av NIF programmet. Godt også å treffe Presidentkollegaer fra de deltagende idretter. Vi fikk utvekslet erfaringer og hos mange har kunnskapen om den enkeltes idrett økt ganske vesentlig. Skyting er ikke spesielt godt kjent, men mange viste stor interesse for hva vi står for.

Lykke til i neste OL i Tokyo om 4 år!
Jan Tore Berg-Knutsen
President