Det filosofiske hjørnet 5/6

«Dagens tekst står skrevet», pleier presten å si. Jeg sier at dagens tekst omhandler helse og kanskje litt skyting.

Da jeg for noen år siden fikk påvist kreft i prostata, var sykehuset raske med å innkalle til å ta røntgen av hele skroget og skjelettet, for å se etter spredning. De ringte og det var jo flott. Da bildene var tatt, sa en som holdt i noen digre flak av noen filmer at de så hva jeg måtte ut på, når kreften var bekjempet. To knær og ei hofte burde skiftes.

I skrivende stund, 22. september, har jeg i tre uker vært omtrent 100% SH skytter.

For tre uker siden haltet jeg inn hos fastlegen og kunne omtrent ikke gå. Jeg fortalte overstående historie og fikk rekvisisjon til røntgen. Da bildene var tatt, kom resultatet. Ingen unormal slitasje på hofter og normalt med kalk for alderen. F…..hva var det da? Jo isjias. Jeg ble operert for det i 1980. Hadde det i begge bena og fikk lammelser i blæra. Det verste jeg gjør nå, er å sitte i godstolen fra Sunnmøre. Jeg sa til min gode venn Pramm, med to mm-er og skog nær svenskegrensa, at isjias er noe dritt. «Nei», sa han «det er det klyster som er».

Da må man prøve noe nytt som behandling. Osteopati. Hadde første runde i går. Interessant og enkle grep han gjorde, viste at det virker. Et svakt venstreben etter operasjon i 1980 ble plutselig litt sterkere.

Pramm stunder mot elgjakta, men det gjør jo alle her. Høsten er her, men for en sommer vi har hatt. Temperaturen er ikke lav enda, så siste øl ute i T-skjorte kl. 22 var 20 september. Jeg tror 1993 hadde rekorden før, med 16. september.

Skyting, ja. En pistolklubb i distriktet har våknet til liv igjen. Rena PK tok kontakt, for de ville gjerne arrangere feltpistol. På Hovdemoen skytesenter ligger alt til rette for bra forhold. Ei feltløype er nesten godkjent av politiet. Manglet et par kulefangere. Og de vil skyte vår og høstfelt. Og p.g.a. begrensninger av skytetider på søndager vil stevnene avholdes på lørdager. Ingen dum idé. Det er hagleskytterne som har stevner på søndager. Positivt til de grader. Det var tidlig på 1970 tallet at noen ihuga medlemmer av Rena PK fra Elverum startet Elverum PK på Bakstueteigen i Elverum. Den er borte nå dessverre. Som nestlederen i Rena PK, ville de to klubbene samarbeide om disse stevnene. Det garanterer for kvalitet. EPK kan arrangere bra feltstevner.

Jeg leste at mange fortsatt vil ha Skytternytt i papir. Jeg og. Hva gjør forbundet med de som bor der hvor det ikke er nett tilgang? Ikke alle har råd til å installere satellitt-forbindelse. ICE-nett og Telenor 4G kommer ikke til, samme hvor mye de reklamerer. Jeg har tatt med min 4G ruter og kjørt litt rundt i utkantene av Elverum og sett at det ikke på noen måte er tilfredsstillende forhold for internettet. Vi har ca. 50 skyttere, både rifle og pistol, som ikke får tilgang til opplysninger fra forbundet. Jeg personlig kopierer opp terminlister til flere klubber som ikke har tilgang til nettet hvert år. Og blir forbundskontingenten 100 kr billigere? Neppe, men var det ikke et tingvedtak som økte kontingenten for at alle skulle få bladet? Da må det vel et tingvedtak for å omdisponere pengene? Tipper at det blir diskusjon, ja.

Ha en fin høst. Det er snart jul.
Jon-Tore Gran