Fagkomité Rifle Informerer 5/6

gyda-ellefsplass-olssen_leder-fagkomite-rifle

Det nærmer seg sesongslutt for de fleste nå; mange har tatt seg en kortere eller lengre pause, mens andre er i full gang med forberedelser for neste sesong. Her er en liten oppsummering av hva som har skjedd siden august.

Paralympics
Monica Lillehagen innledet mesterskapet med en flott sjette plass i finalen på øvelsen R2, luftrifle 40 skudd stående. Monica var den åttende og siste som gikk videre til finale etter 402,9 poeng i kvalifiseringen; i finalen skjøt hun jevnt bra og ble altså den tredje som ble slått ut. Det er slett ikke første gang Monica hevder seg i denne øvelsen; hun ble nummer fem i R2 under PL i Beijing (2008). Paul Aksel Johansen ble nummer 16 på 50m 60 skudd liggende i klassen SH1. Han skjøt jevnt godt i starten og var tidvis helt oppe på sjette plass, men avslutningen ble for svak og det ble dermed ingen finale. Han endte på 611, 3 poeng -3,9 poeng bak finalegrensen. Amanda Dybendal ble nummer 27 med 606,9 poeng i samme øvelse. I øvelsen 10 m luft 60 skudd liggende ble Heidi Sørlie-Rogne beste nordmann med 629,2 og 19. plass. Sonja Tobiassen skjøt 627,7 poeng og ble nummer 25 i samme øvelse. Nivået i denne øvelsen er svært høyt og finalegrensa gikk på hele 634,1 poeng. Monica Lillehagen ble nummer 13 på 50 meter halvmatch i SH1. Med 547 poeng var hun 11 poeng fra finaleplass. Monica åpnet med 183 på knestående, skjøt 188 på liggende og avsluttet med 176 poeng i stående. Kinesiske Cuiping Zhang vant for øvrig kvalifiseringen med ny paralympisk rekord 583 poeng, og hun vant også finalen. Vi takker alle utøvere, trenere og assistenter for godt gjennomførte konkurranser.

Europa Cup-finale 300m
Norge stilte med fire utøvere i Europa Cup-finalen på 300m i Zagreb. Ole-Kristian Bryhn gikk av med seieren på standardrifle (halvmatch) med sterke 587 poeng, tre poeng foran sølvvinneren. Simon Kolstad Claussen ble nummer 13 med 572 poeng. Harald Stenvaag beviste at “de gamle fortsatt er eldst”, og vant 60 skudd liggende med 597 poeng. Intet mindre enn imponerende! Simon Kolstad Claussen kjempet også i teten, men hadde ikke marginene på sin side denne gangen. Med en tier på siste skuddet hadde han gått av med seieren; i stedet ble det 9,9 og en 5.plass. Sina Busk skjøt godt på halvmatchen og ble nummer tre med 580 poeng. I liggende konkurransen ble hun nummer fem med 592 poeng, to poeng bak vinneren. På helmatch ble Ole- Kristian Bryhn og Simon Kolstad Claussen hhv nummer 7 og 8.

World Cup for juniorer
En tropp med riflejuniorer deltok på ISSFs Junior World Cup i Gabala, Aserbajdsjan, i sept. Juniorene skjøt meget bra og ble tredje beste nasjon med totalt tre gullmedaljer og en bronsemedalje. På 60 skudd liggende ble Jenny Stene beste norske utøver med 615,4 poeng og tredje plass individuelt. Regine Nesheim og Jenny Tovseth Vatne skjøt også bra, og de norske jentene gikk av med seieren i kvinnenes lagkonkurranse på 60 skudd liggende. Guttene var ikke dårligere, og gikk av med lagseieren i herreklassen med Vegard Nordhagen, Henrik Larsen og Benjamin Tingsrud Karlsen på laget. På halvmatch for kvinner ble det også norsk lagseier, Benjamin Tingsrud Karlsen stod for den beste norske ind. prestasjonen i denne WC-runden, med seier i helmatchkonkurransen. og Jenny Vatne og Jenny Stene sikret seg finaleplass individuelt.

Nordisk mesterskap
Nordisk for juniorer ble arrangert i Trollhättan i Sverige i slutten av august, og de norske utøverne vant til sammen 5 gull, 5 sølv og 4 bronse. I helmatchkonkurransen ble det sølv til Benjamin Tingsrud Karlsen og bronse til Henrik Larsen. Med Vegard Nordhagen som tredjemann ble det laggull til Norge. De samme guttene vant også lagkonkurransen på 60 skudd liggende, der Benjamin klatret til toppen av pallen i den individuelle konkurransen. I damenes halvmatch ble det dobbeltseier til Norge med seier til Regine Nesheim og sølv til Jenny Stene. Med Jenny Tovseth Vatne som tredje kvinne på laget, ble det sølv i lagkonkurransen. På liggende konkurransen for kvinner, ble det sølv til Jenny Stene. I luftrifle var Jenny Tovseth Vatne best av jentene med bronse, og det ble også norsk bronse i lagkonkurransen. I herrenes luftriflekonkurranse ble Benjamin Tingsrud Karlsen nummer to og Henrik Larsen nummer tre. Sammen med John Hermann Hegg ble det nok et gull til Norge i lagkonkurransen.

NM 50m og 300m
Elverum rifleklubb arrangerte et flott mesterskap på Terningmoen i sept. De funksjonshemmede skjøt mesterskapet to uker før de øvrige grunnet kollisjon med Paralympics. Paul Aksel Johansen og Therese Løvhaug vant SH-klassene i NM 50m rifle 60 skudd liggende. Paul Aksel vant finalen i SH1 1,9 poeng foran Ove Foss. I SH2 vant Therese 2, 9 poeng foran Jostein Mehl, Elverum. Det ble oppnådd mange sterke resultater ila mesterskapet. Kisenskytterene Stian Bogar og Sina Busk imponerte på 50m 60 skudd liggende med hhv 627,6 og 623,7 poeng. For Stian holdt det ikke til gull; Ole-Kristian Bryhn gikk av med seieren i finalen. På 50m match gikk gullmedaljene i seniorklassene til Ole Magnus Bakken og Malin Westerheim. I juniorklassene vant June Haugen og Jon Herman Hegg på 60 skudd liggende, mens Jenny Stene og Henrik Larsen vant hhv halvmatch og helmatch. I ungdomsklassen ble det to gull til Regine Langbakk. På 300m vant Simon Kolstad Claussen herreklassen både på helmatch og på 60 skudd liggende; sistnevnte med sterke 599 poeng. Standardrifle halvmatch ble vunnet av Stian Bogar. Sina Busk vant halvmatchen i damer senior og fjorårets skytterdronning Eileen Torp tok gull på 60 skudd liggende. I juniorklassene ble det to gull både til Benjamin Tingsrud Karlsen og Jenny Tovseth Vatne. Ungdomsklassen ble vunnet av Ole Petter Transet på match, og av Emil Nygårdseter på liggende.

Landsstevnet for rekrutter
Gudbrandsdal Sportsskyttere avholdt Landsstevnet for rekrutter 50m i slutten av august. Konkurransen ble avholdt på Øyer/Dølen sin skytebane og det var bygd en flott 50m bane med 15 skiver. Vind og til tider noen kraftigere kast ga skytterne noe å bryne seg på. Konkurransen bestod av 30 skudd liggende, mens klasse R-15/16 også kunne delta på kvartmatch. Vi gratulerer Gudbrandsdal Sportsskyttere med et flott gjennomført arrangement!

Høstens begivenheter
Sesongen er nå over for de fleste, men med noen få unntak. WC-finalen arrangeres i Bologna, Italia, 4-10 oktober. Stian Bogar er eneste kvalifiserte utøver fra Norge, og skal skyte 60 skudd liggende. Finalen i European Youth League arrangeres også i Bologna, i forlengelse av WC-finalen. Norge er kvalifisert og følgende skyttere er tatt ut på det norske laget: Tonje Engevik, Benjamin Tingsrud Karlsen, Vegard Nordhagen og Jenny Stene. FKR ønsker lykke til!