Fagkomité Viltmål Informerer 5/6

oivind-selnes_leder-fagkomite-viltmal

Og plutselig begynte elgjakta. Da var utendørssesongen over, alle villsvin og hjortestevner i inn- og utland avviklet. 20.-21. august hadde vi NM løpende villsvin med et par gjester fra The British Sporting Rifle Club.

Espen Teppdalen Nordsveen fortsetter å imponere med 385 (2 bak den ferske norgesrekorden) på mix og 575 på normal etter en skanse på hurtig. Det er et poeng bak Jan Erik Olsens norgesrekord. Senior menn på mix ble vunnet av Espen Krogstad med 384 foran Tommy André Sørlie på 378 og Tor Heiestad med 374. På normal vant Tor med 569 foran Espen K. med 565 og Tommy med 562. I kvinneklassen seiret Eli Enerstvedt med 335 (og mye skruing underveis), og 528 foran nykomling Anneline Tangen på 296 og 513 med lånt gevær for anledningen. Jammen, skyting er gøy. I klassen for lettere demens og prostata vant Jan Lasse Moe fra Bærum JFF mixen med 352 mens undertegnede knep sølvet på 315 fra Tor Egil Mauseth med samme sum. Mauseth kom igjen på normal med 505 foran under- tegnede med 504 og deltager fra OL i München 1972, Tore Skau fulgte så med 483. Dagen ble avsluttet med hjorteskyting til ære for engelskmennene, hvor Tor H. hadde 179 på enkeltskudden foran Tor Fleime 175 og Steve Wallis 165. Dobbeltskudden tok unge lovende Fleime med 169 foran Mauseth 168 og Tor H. 164. Kan vel huske og ha sett bedre resultater på 100 meter…

I tiden 25. til 28. august var det nordisk mesterskap for juniorer i Trollhättan i Sverige. Der var jeg juryformann for viltmål og medlem av apelljury. Espen T. møtte konkurranse fra Finland og Sverige med storebror Even som leder. Undertegnede var på plass tidlig torsdag og dro ut på 50 meterbanen. Der var Niklas Bergström og Hans-Göran Didriksson i gang med måling, testing og justering av banen. Det manglet litt på at det var i henhold til reglene, men vi klarte å få justert opp banen etter kravene. Så kom guttene og startet treningen til morgendagens øvelse. Svenskene stilte med et svært ungt tremannslag. Andreas Bergström er vel omtrentlig på alder med vår mann, men Oskar Eliasson er 13 og Anton Andreasson bare 12 (tror jeg). Ble veldig imponert over de yngstes oppførsel og dyktighet. På fredagen hadde Anton på egenhånd tatt en løpetur før frokost, fordi han hadde overhørt noen som snakket om hvor viktig det var med litt mosjon dagen en skulle konkurrere. Gutta kom godt i gang med langsom med Niklas som forskytter, Oskar minst fornøyd med 278, Anton som faktisk er litt kortere enn et villsvingevær 285, Mika Heikkilä 289, unge Bergström 293, mens vår mann skjøt jevnt og godt til 295.

Vi rakk en god lunsjpause før hurtig satte i gang. Oskar var fortsatt ikke fornøyd, selv om han fikk 273 og totalt 551, Anton 276 og totalt 561, Andreas B. fikk en skanse i tredje tiskudd og endte derfor på 279 og 572 poeng. Mika som er eldst, faktisk siste års junior, skjøt 290 og smatt forbi svensken og fikk sølvet, mens Espen fikk 93 på de første ti, før han virkelig slo til med 100 og 97, som også ga 290 og totalt 585 og ny norsk rekord for juniorer med 9 poeng.

Neste dag forflyttet vi oss til en idrettshall som var rigget med en elektronisk viltmålbane som normalt befinner seg i Eskilstuna. Jesper Nyberg med medaljer fra både EM og VM stilte opp som forskytter, og guttene gjorde sitt beste på langsom. Denne gangen var det Anton som var minst fornøyd med 237 foran Oskar med 255, Andreas 281, Mika 284 og Espen 287. På hurtig økte Anton til 247 og totalt 484, Oskar fikk 253 og 508, Andreas 273 og totalt 554 mens fikk det ikke helt til å stemme med 268 og 555. Mika 271 og lå dermed likt på 555 med Espen. Shoot-off på viltmål foregår ved 2 prøveskudd, deretter 2 konkurranseskudd på hurtige sprang. Mika fikk 9+9 mens Espen startet bra med en 10 og fikk så en uheldig 6. Dermed ble det seier til Finland i denne øvelsen.

Vi avsluttet med mix som normalt er Espens favoritt. Oskar startet med 163, hm sånn passe bare. Espen var slett ikke fornøyd med 176, Andreas fikk 181, Mika 184 og den store overraskelsen var Anton som må ha løpt en lang og god tur før frokost, tangerte like godt finnen. Oskar skjøt 160 på sin andre serie og fikk dermed 323 poeng, Espen hadde fortsatt ikke fått helt taket på det med 169 og totalt 345, Anton fulgte opp med 174 og 358, mens Mika la på til 187 og 371. Andreas sørget for at denne dagen ble blå-gul med sterke 193 poeng og 374. Han er jo tredje generasjons viltmålskytter. Vi greide dermed å få til en bra fordeling av medaljene.

Utendørs sluttet vi med å skyte NM løpende hjort. Vi fikk et par-tre gjester denne gangen også, nemlig far og sønn Bergström og Pontus Thuresson fra Sverige. Niklas ble beste skytter på enkeltskudd med 195, norgesmester ble Tor Fleime, med 183 foran Tor Heiestad 182 og Kristian Larsson, også på 182. Ettersom vi ikke greide å dele dem etter omskyting på 10 sprang, måtte vi ta 10 til før vi kunne kåre en vinner. Tor 45+45, Kristian 45+41. Andreas var dessverre alene i juniorklassen, men skjøt med bestefars gevær til 186 poeng. Eli Enerstvedt beste kvinne med 174 etter en liten sprekk på siste ti. Sverre Lindstad, Løiten JFF vant veteran med 176 foran Jan Lasse Moe 167 og Tor Egil Mauseth også 167. Niklas ble også best på dobbel med skanse, 184 poeng, mens norgesmester for første gang som senior ble Even Nordsveen med 181 poeng. Pontus begynte å få skikk på sakene med 180, mens sølv i NM ble Tor Heiestad også med 180 foran Kristian Larsson på 167 poeng. Andreas ble beste junior med 183 og Eli beste kvinne med 157. Jan Moe vant blant veteranene med 163 foran Sverre Lindstad 162 og Tor Egil Mauseth 159.

Ellers hadde vi et
 møte med rundt 
tjue viltmål-interesserte på
 Ullevål, hvor vi 
diskuterte veien
 videre for denne grenen. Synes det var et kjempegodt møte med mange gode innspill. Dette må vi ta med videre og bygge framtiden på, slik at viltmål kommer på et slikt nivå det burde være. Da er det bare å brette opp ermene og trene for å bli best i Norge/Norden/Europa/ Verden. Største hindringen for dette sitter mellom øra på folk.

Vi sees på banen. Ta gjerne med en venn til.

Øivind Selnes
Leder fagkomité viltmål