Traff blink med pistolsamling

Tekst og foto: Bjørn Hytjanstorp

Det er søndag. Kalenderen tilsier at det godt kunne vært snø og skiføre, men vinteren lar vente på seg – også her i Bærum. Når vi nærmer oss Kolsåssenteret slår det oss at det er uvanlig stille på veiene. Det er knapt en bil å se, men på parkeringsplassen bak Kolsåssenteret står det en del biler. Det er her det skjer. Det er her det er action – for våre håpefulle pistolskyttere.

balansetrening
Balanse og fokus
Før vi entrer den smått legendariske skytebanen må vi åpne en dør som ønsker oss velkommen til «Skulleruds Balettskole». Vi la ballett være ballett denne gangen. I dag er det pistolskyting som gjelder. I det vi kommer inn døren til skytterlokalet ser vi en håndfull ungdommer kaste ball til hverandre – samtidig som de balanserer på en halvmåne. En aktivitet som skaper mye latter, men øvelsen er selvfølgelig ikke tilfeldig valgt.

Ved siden av selve skytingen er diverse balanseøvelser gull verdt for skyttere, og ikke minst for de yngste som etter hvert skal skyte uten anlegg, sier Christer Magnusson i Norges Skytterforbund.

Magnusson legger til at det også er viktig å fokusere på alt fra oppvarming til delmomentene innen pistolskyting. Noen som de skal gjennom i løpet av samlingen.

Vi mener å ha satt sammen et bra og variert program for dagen. Det blir selvsagt mye skyting, men også en del annet, som for eksempel denne balanseøvelsen. I tillegg jobber vi med hver og en slik at de skal bli flinke til å holde fokus når de skyter.

Reflektert ungdom
Når vi beveger oss inn på selve skytebanen ser vi barn og ungdom boltre seg på skytebanen – med kyndige voksne som trenere, veiledere og ledsagere.

Maria Gjedtjernet (14)

Jeg tar et bilde av en ung jente som er i dyp konsentrasjon. I en liten pause spør jeg om det var greit at jeg tok bilde.
Ja, det gjør ingenting. Jeg bryr meg ikke om at det står noen bak meg for å ta bilder, eller snakker. Det må jeg tåle hvis jeg skal bli god, sier 14 år gamle Maria Gjedtjernet fra Namnå PK.

Litt senere tar vi en lengre prat med Maria, og hun kan fortelle at hun er en ganske fersk pistolskytter.
Jeg begynte i fjor vinter. Jeg ble med venninne på trening, og det så skikkelig gøy ut. Hun lurte på om jeg hadde lyst til å begynne. Og det hadde jeg, smiler 14-åringen.

Hun forteller videre at hun kun har vært med på ett stevne.
Jeg var med på Landsstevnet for Rekrutter i april – i Alfhallen. Da skjøt jeg med anlegg, men det er det slutt på nå, sier Maria, som for øvrig går i 9. klasse på Grue barne- og ungdomsskole.

Hun forteller også at hun er veldig glad i dyr, og har to katter hjemme på Kirkenær.
Når jeg blir voksen skal jeg jobbe med dyr – eller barn. Det er i hvert fall det jeg har lyst til.

Og når det gjelder skyting så lover hun å fortsette.
Det er skikkelig gøy å skyte, så dette skal jeg fortsette med, sier Maria og smiler.

mats-sonstebo
Mats Sønstebø (16)

Etter noen timer er det dags for en pause og en liten matbit. Duften av nystekt pizza brer seg i lokalet, og vi passer på å ta en prat med 16 år gamle Mats Sønstebø fra Kongsberg PK.

Mats er en av de mer rutinerte på samlingen.
Jeg har holdt på i 4 år, og ble anbefalt å begynne av en venn av meg som allerede drev med skyting. Jeg har vært med på en del stevner, og jeg synes det går ganske greit.

Mats sier at overgangen fra skyting med støtte til stående skyting gikk greit, mye takket være en god skytterleder hjemme i Kongsberg.
Vi har et bra miljø for unge skyttere i Kongsberg, og jeg får all den hjelpen jeg trenger på hjemmebane. Og overgangen til stående skyting gikk veldig fint da vi har en veldig bra skytterleder i klubben.

Kongsbergskytteren forteller videre at han foruten skytingen driver en del med dykking, og at han etter hvert peiler seg inn mot en ingeniørutdannelse.
– Det går nok mot en ingeniørutdannelse etter endt videregående, men foreløpig vet jeg ikke hvilken retning. Kanskje noe som har med elektronikk å gjøre.

Vi spør selvsagt Mats om de sportslige ambisjonene.
Det første er jo å prestere bra i NM, men jeg er litt usikker på om jeg kommer til å få tid til å trene så mye som kreves for å bli skikkelig god. Jeg må jo prioritere skole og etter hvert jobb – så jeg får se hva det blir til.

 pizza
Lili Madeleine Holmen Hansen (14)
Mellom pizzabitene rekker vi også å ta en prat med 14 år gamle Lili Madeleine Holmen Hansen fra Drammensklubben Aron SK.
14-åringen ble ikke lokket på trening av venner, men ønsket å begynne helt av seg selv.
Jeg har egentlig alltid ønsket å begynne med skyting. Jeg har derfor mast en del på mamma og pappa om å få begynne. Så en dag tidligere i høst tok mamma med meg på en kjøretur. Jeg lurte veldig på hvor vi skulle, og så viste deg seg at en arbeidskollega av mamma, som også drev med skyting, hadde ordnet så jeg kunne få prøve. Og det var kjempegøy!

Men Lili Madeleine er ei travel jente.
– Jeg har ennå ikke vært med på konkurranse, Jeg skulle det for et par uker siden, men rakk det ikke. Det er fordi jeg også driver med turning, og det tar en del tid. Men nå vurderer jeg å slutte på turn, og bare satse på skyting.

Hun har også planen klar for hva hun skal bli når hun blir stor.
Etter ungdomsskolen skal jeg gå på elektrolinja ved Åssiden videregående. Så skal jeg utdanne meg til elektriker, og deretter spesialisere meg innen automasjon. Og etter det skal jeg jobbe i to for så å bli med Leger Uten Grenser.

14 år, og planen klar for mange år frem i tid. Det kaller vi å være målbevisst!
For øvrig legger Lili Madeleine til at det å bli elektriker ikke er helt tilfeldig.
Jeg ser veldig opp til broren min. Han er nemlig elektriker, og det vil jeg også bli, avslutter jenta fra Drammen.

Positivt tiltak
Det er Nils Joten og Christer Magnusson som er fagansvarlig under samlingen. De forteller at klubbene i regionene rundt Oslo fikk invitasjon til samlingen, og at det er rundt 20 skyttere i alderen 12 til 18 år som er innom i løpet av dagen.
Vi har aldri tidligere hatt en så stor samling, og foreløpig ser det veldig bra ut. Ut fra de erfaringene vi høster etter dette får vi se hva det blir til fremover. Men vi har en målsetting om at slike samlinger blir arrangert over hele landet. Det er viktig for både klubber og skyttere å komme sammen for å få nye impulser, avslutter Magnusson.