Skytterlandslaget

Norges Skytterforbund har for første gang samlet all toppidrettssatsing foran årets sesong. 60 skyttere er plukket ut på Skytterlandslaget 2017.

– De skytterne som vil bli best i verden, og som vi skjønner fortjener muligheten, skal få et tilbud uavhengig av kjønn, alder, funksjonsevne, gren og geografi, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Før jul var alle skytterne med personlige trenere samlet på Gardermoen for KickOff 2017, der planene ble presentert for første gang. Toppidrettssatsingen omfatter alle skyteøvelser i WC, EM, VM, OL og PL i regi av ISSF og IPC innenfor lerdue, pistol, rifle og viltmål.

Skytterlandslaget på KickOff på Gardermoen.

Rettferdig fordeling

– I 2016 fikk vi to europamestre på junior, ett EM-sølv på senior og dro fra Rio med 6.plass i Paralympics og 8.plass i OL som våre beste resultater. I tillegg vant vi tre europacuper sammenlagt på pistol og rifle og var i finale i World Cup-konkurranser ved noen anledninger på riflesiden. Kort oppsummert ble det levert godt, men vi må erkjenne at vi ikke er blant de beste skytternasjonene totalt sett.  Det skal vi gjøre noe med, sier Tor Idar Aune.

Etableringen av Skytterlandslaget er første steg på veien. Her samles satsingen mot kommende mesterskap for å skape en mer rettferdig fordeling av ressursene og for å få bedre kompetanseflyt og utnyttelse av kunnskapen vi besitter i dag. Målet er å bedre treningskvaliteten hos den enkelte gjennom bedre oppfølging og tilrettelegging. Vi skal samtidig sikre framtidas utøvere og i tillegg bruke av all kunnskap vi tilegner oss også inn mot breddeidretten. Satsingen bygger på det beste vi har i dag og skal utvikles på alle områder.

Ønsker mer fysisk trening

– Vi har eksempelvis startet et spennende prosjekt med Olympiatoppen med fokus på fysisk trening. Vi kryper dypt inn i det for å finne den mest egnede fysiske treningen for skyttere i alle grener. Fysisk trening for å forebygge skader og for å bli bedre skyttere. Dette vil frigjøres også til alle andre enn toppskytterne, slik at den store bredden av utøvere og trenere får ta del i det. Her ønsker vi en kulturendring til de beste for utøverne, sier Aune.

Ingen skyttere er tatt ut på det øverste nivået «Skytterlandslaget Elite» foran sesongen 2017. Dette året blir utøvernes mulighet til å vise hva de vil og med hvilken kraft de ønsker å satse fram mot neste OL og PL. Stikkord blir planlegging, trivsel og utvikling, samt ærlighet. Vi måler ut i fra evne til å planlegge og gjennomføre et arbeid på høyt nivå, vilje, utvikling, prestasjoner, resultater og evnen til nødvendig samarbeid.

Planlegging viktigst

– Vi åpner opp for alle til å vise hva de vil. Også for de utenfor selve Skytterlandslaget. Vi ønsker å finne de som kan og vil bli best i verden. Vår idrett krever enormt mye hardt arbeid for å nå toppen og vi må lete etter de som er villige til å yte og som gjennomfører det. Det er enerne som skal få de beste forutsetningene de neste årene, sier Aune.

– Planlegging er det viktigste. Alle utøvere må ha en plan for å kunne trene og konkurrere, samtidig som de skal leve egne liv med utdanning, jobb, familie, venner og andre sysler på fritida. Å planlegge sin toppidrettskarriere er avgjørende for å bli den aller beste, og her er alle utøverne utfordret til å finne sin egen vei å gå. Så får vi fra forbundets side bidra med alt det som kreves for å oppfylle utøvernes drømmer.

Tøffere krav

Alle utøvere får samme godtgjørelse i 2017 uavhengig av gren og alle får muligheten til å jobbe med sin egen personlige trener. De fleste har dette nå på plass for å gjennomføre sine planer. Utøvere og trenere følges opp av sportssjef, men denne sesongen er først og fremst utøvernes egen sesong og det er opp til hver enkelt å vise hva de står for.

I sesongen 2017 er det ingen kvoteplasser for OL og PL å kjempe for, derfor prioriteres kun tre internasjonale konkurranser for hver gren. Det kjøres uttakskonkurranser for WC, EM og VM, så langt det er praktisk mulig. Lista for å representere Norge løftes slik at kun utøvere som viser seriøs satsing og/eller internasjonal kvalitet blir sendt ut.

 

Skytterlandslaget 2017

 

Skytterlandslaget Elite

 • Ingen skyttere i 2017 – de første plukkes ut ved utgangen av dette året. Dette er vårt øverste nivå i vår satsing og er kun forbeholdt skyttere på absolutt internasjonalt nivå eller åpenbare muligheter for å nå dit.

OL-Trap

 • Sindre Krågsrud og Nadir Rghioui
 • U23: Martin Larsen
 • JR: Ruben Lillerud

Pistol

 • Morgan Bunes, Eirik Christian Bache, Christian Johnsen, Pål Hembre, Johnny Jenssen og Runar Magnussen
 • Ingeborg Gran, Aina Sandstøl, Anne Mette Sæteren
 • PARA: Anne Cathrine Krüger
 • U23: Espen Magnussen og Ole Harald Aas

Rifle

 • Odd Arne Brekne, Ole-Kristian Bryhn, Kjell Roar Livold, Stian Bogar, Endre Hagelund, Are Hansen, Øyvind Solbrekken Flatla, Harald Stenvaag, Simon Kolstad Claussen og Ole Magnus Bakken
 • Sina Busk, Malin Westerheim, Katrine Lund og May Elisabeth Nordahl
 • PARA: Ove Foss, Monica Lillehagen, Sonja Tobiassen, Heidi Sørlie-Rogne, Amanda Dybendal og Kristbjørg Dale Bolstad
 • U23: Magnus Bjørnstad, Karoline Hansen, Anette Thingbøe, Andrea Wick og Helene Vikøren
 • JR: Henrik Larsen, Benjamin Tingsrud Karlsen, Vegard Nordhagen, Regine Nesheim, Jenny Stene og Jenny Tovseth Vatne

Skeet

 • Tom Beier Jensen, Ole Eilif Undseth, Knut Rustad og Jonas Filtvedt
 • Karlonie Celius og Barbro Brevik
 • U23: Henrik Fylling og Malin Farsjø
 • JR: Jørgen Engen

Viltmål

 • Even Nordsveen og Tommy Andre Sørlie
 • U23: Anneline Tangen
 • JR: Espen Teppdalen Nordsveen

I løpet av våren presenteres konseptet Skytterlandslaget Junior, som støttes av Olympiatoppen de neste fem årene. Dette er en historisk satsing på juniorer og U23-skyttere som er framtidas toppskyttere fra Norge. Utøverne i disse to gruppene skal følges opp individuelt og samlet for å lære hvordan å bli en toppidrettsutøver og bygge grunnlaget for å bli best i verden. Mer informasjon senere om dette.

– Vi jakter utøverne som vil mest, de som gjennomfører mest og som gjør andre gode. Samtidig setter vi i gang tiltak og prosjekt som på kort og lang sikt skal komme disse utøverne til gode. Vi ønsker å bli best på alle områder fra trening til logistikk, fra lagbygging til konkurranseprestasjon og alt vår sport innebærer. Inneværende sesong kjøres uten egne landslagstrenere i de ulike grenene. Sportssjef koordinerer satsingen i tett dialog med utøvere og personlige trenere. Ved enden av sesongen 2017 blir alt evaluert for å finne riktig konsept for årene fram til Tokyo i 2020, sier sportsjef Aune.

Ingeborg Gran er på Skytterlandslaget 2017. I helga skjøt hun hele 382 poeng på 10 meter luftpistol i Nederland.

Sesongen godt i gang

På KickOff 2017 fikk skytterne og trenerne blant annet høre Vebjørn Rodal og Cato Zahl-Pedersen fortelle om veien til OL-gull og Sydpolen, samt nyttige tips og råd til trening og konkurranse. I tillegg ble det tid og rom for diskusjon om verdigrunnlag og spilleregler for satsingen og ikke minst gruppediskusjoner om sesongplanlegging.

Sesongen 2017 er allerede godt i gang og mange av våre utøvere har allerede levert fremragende resultater og prestasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Første store mesterskap blir EM Luftvåpen for pistol, rifle og viltmål i Maribor i mars måned.

Uttakskriterier og uttaksstevner for øvrige representasjonsoppgaver i 2017 presenteres grundig på nett utover de neste ukene, slik at alle skyttere med drømmer om å skyte for Norge får muligheten, uavhengig om de er på Skytterlandslaget eller ikke denne sesongen.