ISSF forklarer OL-sak

Det internasjonale skytterforbundet, ISSF, har i dag sendt ut en omfattende forklaring på hva som skjer vedrørende endring av skyteprogrammet i OL.

Av Tor Idar Aune, sportssjef
toridar.aune @ skyting.no

Mange nasjonale forbund har reagert på de foreslåtte endringene av skyteprogrammet i OL. Kort oppsummert ønsker ISSF å erstatte rifleøvelsen 50 meter 60 skudd liggende, 50 meter fripistol og doubletrap, med mix-øvelser i de tre ulike grenene. Fra hele verden har det kommet reaksjoner på dette.

Nå finner ISSF det naturlig å måtte forklare alt om prosessen knyttet til dette. I et brev til alle nasjonale forbund mandag forklarer ISSF hvorfor endringer er nødvendig, og hvordan prosessen forløper. Opprinnelsen til endringene kommer etter anmodning fra IOC – den internasjonale olympiske komité – som er tydelige på at de ønsker like mange øvelser for kvinner som for menn. I OL 2016 var ni av 15 øvelser forbeholdt mannlige skyttere.

ISSF gjør i sin redegjørelse blant annet rede for hvorfor de tre nevnte øvelsene ble plukket ut av foreslått OL-program, hvorfor det foreslås lagkonkurranser på tvers av kjønn, og hvordan dette nå skal behandles videre de neste dagene, i tillegg til annen relevant saksinformasjon. Endelig frist for tilbakemelding til IOC er satt til 28. februar, altså i neste uke, så her vil mye skje på kort tid.

Enig eller ikke enig i forslagene – her er i alle fall nyttig lesestoff for de interesserte. Se lenkene under, som er skrevet på engelsk:

Forklaring om prosessen:
ISSF Letter to all ISSF Member Federations – Olympic Agenda 2020

Pressemelding sendt ut november 2016:
ISSF Press Release 66-2016