Henrik Larsen tar en pustepause under skytingen

Henrik Larsen går «all in»

De tre neste årene skal Henrik Larsen (19) være frontfigur på universitetslaget til University of Kentucky i USA. Der vil han få profesjonell oppfølging frem mot lekene i Tokyo.

Bjørn Myrset, skytterbjorn @ gmail.com

Amerikanerne har lagt merke til den energiske og lett omgjengelige juniorskytteren fra Trønborg, like utenfor Mysen. Da søknaden om opptak kom, var de raske med å signere Henrik. De visste de ville få en ny frontfigur som både ville, kunne og turte å sette seg hårete mål.

– Jeg går all in, for å bli verdens beste rifleskytter, sier sisteårs-junioren, ubeskjedent. Og han er på god vei. Etter at han sluttet ved NTG (Norges Toppidrettsgymnas), har han studert ved American College of Norway i Moss, som er en forstudie som må gjennomføres før han kan reise over dammen til høsten.

Henrik har lagt ned store doser trening i mange år, noe som har gitt et voldsomt løft det siste året. 629,5 på 10 meter luftrifle i Alfhallen forleden sier mye. Det er verdensklasse, og et resultat som gir han topp ranking i Norge, uansett alder og kjønn.

NTG – en uvurderlig start

– NTG la grunnlaget for satsning min. Jeg startet med DFS som ungdom, men fant fort ut at jeg var i ferd med å miste litt av gnisten. Jeg valgte å satse på match, og luft, for å få være med ut i verden. Da jeg kom til NTG vokste jeg ikke bare som skytter, men også som menneske. Jeg fikk tidlig være med ut og representere med det norske flagget på brystet. Det ga mersmak. Mye mersmak, sier Henrik.

– Jeg har jobbet godt gjennom tre år for å skape et grunnlag, men det var ikke før etter NTG at resultatene virkelig begynte å komme. Da fikk jeg jobbet godt med teknikken, og det tenkte jeg ikke så mye på da jeg gikk der. Det ligger mye bak gode resultater, først og fremst mengdetrening, men også en forståelse om hvor mye det faktisk krever av hver enkelt utøver for å få det til.

Trener Sirevåg får ros

– Den erfaringa du får i løpet av tre år med militærregimet til Øyvind Sirevåg, lærer deg alt du trenger å vite i startfasen. «Ikke gjør det vanskelig, skyt i midten. Klarer du ikke det må du trene mer». Enkelt og greit. Den barneskole-pedagogikken er gull verdt, og får deg gjennom alt som skjer når du flytter for deg selv som 15-åring, og må håndtere både skole, trening og matlaging, forklarer Henrik.

– Hadde det ikke vært for Øyvind og det han gjør, hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. For meg er Øyvind verdens beste trener, og han får skytterne til å prestere i mesterskap gang etter gang, skryter han.

Kentucky og OL

– Har man små mål blir man ikke størst, så her er det «all in» for å vise at alt er mulig bare man jobber hardt nok. Jeg tror dette er veien å gå, for å bli best. Ved siden av skytinga er planen å studere arkitektur. Jeg gleder meg, sier Henrik.

Hvordan skal du få til å samarbeide med skytter-Norge?

– Jeg valgte Kentucky for å bli en av frontfigurene på skytterlaget deres. Med det så får jeg anledning til å dra hjem og skyte mesterskap og vurderingsstevner. Er jeg i tillegg en god elev på skolen, får jeg reise hjem så mye jeg vil for å delta i de viktige stevnene. Og jeg kommer til å ha tett kontakt med sportssjefen i forbundet. Jeg får den samme støtten som OL-mesteren Henri Junghanel fikk, så alt av nødvendig utstyr og ammunisjon får jeg jeg dekket, samt en del i forhold til skolen og mat. Ellers har vi har flere trenere, fysioterapeuter og all mulig støtte, så dette er som et proffliv, bare med skole. Det er et eventyr det skal bli moro å bli en del av, sier Henrik, som har vært på tur over og vurdert forholdene.

– Joda, det er mye pent å se der, sier unggutten med et lurt smil.

Henrik Larsen sammen med seks amerikanske cheerleader-jenter fra besøk på University of Kentucky

På rekognoseringstur til USA og universitet fikk Henrik hilse på flere av cheerleaderne. Kommer disse til å heie på ham neste år?

Drømmer om OL

– Jeg er veldig takknemlig for den støtten jeg har hatt fra mine gode sponsorer mamma og pappa. Jeg takker også treningsstudioet Mudo Moss for all støtte frem mot EM i Maribor. Og jeg er ganske sikker på inne i hodet mitt, at jeg ender opp på flyplassen i Tokyo best mulig forberedt i 2020.

– Det er nå jeg har muligheten og den skal jeg ta godt vare på. Bare jeg jobber hardt nok ser jeg ikke bort ifra at dette er mulig, sier Henrik kledelig beskjedent.

Det gjør ikke vi heller, Henrik. Med en slik tro på seg selv, med så krystallklare mål og med så stor empati for jobben som må gjøres og respekt for dine konkurrenter, vil du passe utmerket på et av verdens beste skytteruniversitet. Vi er ganske sikre på, at det kommer til å drysse både resultater og erfaringer derfra, som kommer skytternasjonen Norge til gode. Vi ønsker deg alt godt og lykke til, Henrik!