Markerer seg i verdenseliten

Espen Teppdalen Nordsveen (16) begynte å skyte viltmål da han var 10-11 år gammel. Få år senere overrasker han alle, både nasjonalt og internasjonalt.

Tekst og foto: Oda Løvseth

Espen ble på sensasjonelt vis europamester i viltmålskyting allerede som 14-åring, da han vinteren 2016 vant EM på 10 meteren i Ungarn. På daværende tidspunkt var det ingen som regnet med at unggutten fra Løten skulle kjempe skulder mot skulder mot rutinerte skyttere som var opp til fem år eldre. Senere samme år viste Espen igjen fram kunstene sine, da han fulgte opp seieren fra Ungarn, og tok bronsemedalje under VM 50 meter i Suhl i Tyskland. I tillegg til dette ble han også nordisk mester, og har satt norgesrekord alle øvelsene han skyter.

KJEMPEPRESTASJON I TSJEKKIA

Espen under junior-VM i Tyskland i fjor, hvor han tok bronsemedaljen på 50 meter viltmål. Foto: arkiv. 

Det siste året har det vært tydelig at Espen har fortsatt sin utvikling, og levert gode resultater som har fått stor oppmerksomhet både hjemme og i utlandet. Under det store internasjonale stevnet i Plzen i Tsjekkia viste han igjen at han har et kjempepotensiale, og endte opp som nummer syv av 42 skyttere. Dette understreker hans kapasitet og evne til å matche verdens beste seniorer på 50 meter. At regjerende seniorverdensmester Maxim Stepanov bare var to poeng foran unggutten i denne finalen taler for seg selv.

Espen personlig syns det er stas å være så nær sine forbilder:

– Stepanov er en av de beste russiske skytterne, og det er morsomt å se at jeg hevder meg med dem når jeg har lagt ned så mye trening som jeg har gjort. Det er jo skyttere jeg ser opp til og som har trent en del mer enn meg. Men det bekrefter bare at jeg har gjort mye riktig, sier han.

Etter den første dagen, hvor de hadde skutt ferdig sine 30 skudd på langsom figur, lå Teppdalen likt med den svenske storstjernen Emil Martinsson med 296 av 300 mulige poeng. Neste konkurransedag, da hurtigdelen skulle skytes, endte han på en sjuendeplass med 584 poeng av 600 mulige poeng. Dette er poenget bak hans egne nordiske og personlige juniorrekord som ble satt i Sverige i fjor.

Sportssjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune, er imponert over prestasjonene, men ikke minst tiden, kreftene og villigheten Espen legger ned i sporten sin:

– Espens prestasjon i Tsjekkia var helt spesiell. Alle verdens beste viltmålskyttere deltok og han kjempet likt med dem hele veien inn. Det er nesten ikke til å tro at han skyter så godt i et så tøft selskap hans alder tatt i betraktning, sier sportssjefen.

TETT SAMARBEID MED FAR OG BROR

Som det er for mange skyttere, har interessen for sporten ligget i familien. Faren Kato og broren Even driver begge med viltmål, og er med Espen og konkurrerer på stevner. Samholdet de har på skytebanen og erfaringene de deler seg i mellom mener Espen at har vært med på å forme han som skytter.

– Jeg har vært med faren og broren min på trening flere ganger, både før og etter jeg starta selv. De har vært gode motivatorer og forbilder. De har lært meg mye, spesielt har broren min bidratt med detaljer i løftet som jeg gjennomfører idet jeg skal sikte på skiva. Det er mange sekunder å spare på å finpusse teknikken, og det har de vært behjelpelige med, forklarer han.

Espen finner mye glede i skytingen og understreker at motivasjonen er vesentlig for at han skal kunne holde på og trene så mye som han gjør. Han setter seg mål og trener mer enn de fleste, men forteller at han er opptatt av å ta det rolig. Han ønsker å forbedre seg hele veien, og det er først og fremst denne forbedringen han henter motivasjonen fra. Sin unge alder til tross, har han hatt en enorm fremgang som han har stabilisert, og gutten selv mener det handler om tålmodighet.

Rådet han gir andre skyttere er å stole på seg selv, og ikke ta utgangspunkt i hva alle andre gjør:

– Hvis jeg skulle gitt andre skyttere et tips ville det vært å prøve å trene mye, men ikke for mye. Man må finne sin mengde for at man ikke skal bli lei, og den mengden vil jeg si er individuell. Jeg prøver selv å holde høyt nivå, men ikke så høyt at jeg ikke kan nå det. Som skytter setter jeg meg heller kortsiktige mål, sånn som nå når jeg skal til EM i Baku, og ikke langsiktige mål som kan være vanskelige å nå.

GODT STØTTEAPPARAT

Mamma Line og pappa Kato er ofte å se sammen med Espen på stevner, noe han selv setter stor pris på. Han mener at det å ha med foreldre som sine ikke nødvendigvis er negativt og for personlig, men heller en trygghet og støtte å ha i situasjoner som kan oppstå rundt store stevner, både i Norge og utlandet.

– Det er en trygghet å ha de med meg, samtidig som de også får oppleve alt rundt mesterskapene, og at vi får reist og opplevd ting sammen ellers. Pappa blir jo også en liten trener som jeg har med meg rundt på forskjellige stevner, i tillegg til at vi har en landslagstrener i Sverige som vi har jevnlig kommunikasjon med. Espen er fornøyd med situasjonen, og jobber mye på egen hånd for å nå målene sine. Han får stort spillerom, og synes det er godt å få bestemme og styre egen utvikling, noe som er viktig for å holde oppe motivasjonen. Holdningene og mulighetene Espen viser, mener sportssjefen også er med på å utstråle seriøsitet, samtidig som han viser ansvar for både seg selv og de rundt.

– Det er viktig at Espen fortsatt får styre sin utvikling selv, men samtidig får den oppfølgingen han etterspør. Han har hele tiden styrt treningsmengden selv og skyter når han selv vil. Det er heldigvis veldig ofte og det viser også hans fremgang resultatmessig de siste årene. Mamma Line og pappa Kato har vært ekstra flinke til å oppmuntre lysten og gleden over å skyte, og ikke pushet Espen utover det. Det skal alle tre være stolte av, avslutter sportssjef Aune.

Espen trener mye på egenhånd. Her i aksjon på skytebanen på Løten.