Siste nytt fra Toppidrettskomiteen (TIK)

Ingrid Stubsjøen
Leder Toppidrettskomiteen

Skytter-Norge har tatt et stort og viktig valg gjennom sitt vedtak om ny komitéstruktur på Forbundstinget i april 2017. Med de tre nye komiteene på plass, har vi nå en struktur som støtter en allerede valgt løsning for toppidretten, hvor vi jobber sammen på tvers av grenene. Fra 2016 fikk vi en sportssjef som jobber med samtlige fire grener, og i vinter ble våre fremste utøvere del av et samlet Skytterlandslag. Slik kan vi jobbe sammen for topprestasjonene.

Toppidrettskomiteen (TIK) sitt formål er å sikre en bærekraftig satsning på toppidrett innen Norges
Skytterforbund, samt å være rådgiver og sparringspartner for sportssjefen. Vi vil følge opp Skytterlandslaget og sportssjefen, og sammen med sistnevnte vil vi utarbeide strategi, herunder visjon, målsetninger og strategiplan for toppidrettssatsingen i NSF. I dette ligger det at TIK vil jobbe med toppidrettssatsingen innenfor alle fire grener, samt for både junior-, senior- og parautøvere. Toppidrettsutøvere trenger imidlertid også topptrenere, og TIK vil derfor fremme trenerutdanning på nivå 3 og 4 og finne motiverte kandidater til utdannelse som internasjonale trenere. En større trenergruppe kan jobbe sammen, inspirere og pushe hverandre på lik linje med våre utøvere.

I 2017 har vi et stort Skytterlandslag bestående av 60 utøvere. I 2018 vil dette spisses til Skytterlandslaget Elite og Skytterlandslaget Junior, i tillegg til egne grupper i alle grener og en gruppe U23-utøvere. Skytterlandslaget Elite vil bestå av de aller beste utøverne våre – de som vil aller mest, og som bruker 2017-sesongen til å vise nettopp dette. Samtidig må de vise seg som gode og ekte representanter for Skytterlandslagets verdier; treningsplanlegging, trivsel, utvikling og ærlighet. Ærlighet mot seg selv og sine omgivelser. Disse utøverne vil få et individuelt tilpasset opplegg for å bli best i verden, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, gren og geografi. Vi vil også ha en historisk satsing på våre juniorer fra 2017 ved hjelp av økonomisk støtte fra Olympiatoppen og Sparebankstiftelsen DNB. Dette vil bidra til å bygge grunnlaget for å bli best i verden for våre unge utøvere. Som et middel for å bygge og ivareta utøvere opp mot Skytterlandslaget, vil TIK også jobbe med utviklingen av Regionale Treningsteam (RTT). Her har vi potensial til å favne utøvere på tvers av grener, i alle deler av landet, og bygge fremtidige toppidrettsutøvere.

Vi har hatt en lovende start på veien mot OL og PL i Tokyo i 2020 denne våren. Kun den siste
måneden har vi hatt en rekke topplasseringer; under rifleøvelsene i World Cup i München vant Stian Bogar sølv, Malin Westerheim sørget for en fjerdeplass, og junioren Henrik Larsen var bare tideler unna
finaleplass i konkurranse med verdens beste seniorer. Tidenes beste WC-plassering i OL-trap
kom ved Sindre Krågsruds niendeplass på Kypros, og i samme konkurranse tok også Ole Eilif Undseth
en niendeplass i skeet. Under World Shooting Para Sport Grand Prix-stevnet i Polen sørget Monica
Lillehagen for sølv, mens Anne-Cathrine Krüger tok en femteplass. I Plzen viste Espen Teppdalen
Nordsveen at han er å regne med i konkurranse mot seniorer da han tok en syvendeplass på 50 meter
viltmål, og under EM i Compak Sporting i Polen ble det sølv til Christian Rød Karlsen og bronse til John Ole Nordskog, som sammen med Nicolai Ynnesdal vant bronse i lagkonkurransen for juniorer. I februar ble Heidi Sørlie-Rogne første norske SH2-skytter noensinne på pallen i World Cup med sin andreplass i øvelsen R9 50 meter liggende.

Videre denne sesongen kommer det flere store og viktige konkurranser; EM, VM og verdenscup både på junior- og seniornivå, og vi gleder oss til å se motiverte utøvere som griper sjansen. Vi i TIK vil takke for tilliten og muligheten til å jobbe for toppidretten i NSF. Med ny komitéstruktur kan det imidlertid dukke opp spørsmål og innspill, og i så fall er dere velkommen til å ta kontakt med meg på
ingrid.stubsjoen @ gmail.com.