Leserbrev: Lauvsprett i nord og Finnsnes Pistolklubb 40 år

Finnsnes Pistolklubb fyller 40 år i 2017, og markerte dette på et av Nord-Norges største stevner: Lauvspretten. 

Tekst, bilder og intervjuer: Marte Nordfonn, Chelsie Helgesen og Robert S. Helgesen

Lauvspretten 2017 gikk av stabelen i pinsehelga med fullt feltprogram. Fin- og grovfelt på lørdag, militær- og revolverfelt på søndag, og spesialfelt (fire øvelser: spesialpistol- og revolver, og magnum I + II) på mandag. Vi hadde totalt 377 starter i helga, fordelt på standplasser for 6 skyttere av gangen, så det gikk unna med ca. 20 min mellom lagene. Heldigvis fikk vi «låne» dommere fra andre klubber, ellers hadde ikke dette gått så knirkefritt, så en stor takk rettes til dem.

Stort jubileum

Æresmedlem Trond Danielsen

Stevnet har blitt en institusjon i Nord-Norge, og landsdelens største. Vi hadde besøk av skyttere fra Alta i nord til Oppdal og Sunndal i sør, og selvfølgelig omtrent alle i mellom. Skytterne var i alle aldersgrupper opptil nesten 80 år. Det er åttende året stevnet arrangeres, og vi har revolvertønne med patroner for hvert år. Lørdag kveld arrangerte Finnsnes Pistolklubb bankett for å markere 40-årsjubileet for klubben. I samme anledning ble Trond Danielsen (61) gjort til æresmedlem, som den eneste som har vært medlem siden klubbens oppstart. Dette ble markert med «diplom» og en gravert kniv. Utmerkelsen kom brått på hovedpersonen selv:

– Jeg ble veldig overrasket, visste ingenting om dette fra før, så det var en veldig fin overraskelse! Med godt oppmøte på stevnet, og flott vær, så kan det egentlig ikke bli bedre, sier det ferske æresmedlemmet.

Lysbildeshow av klubbens aktiviteter igjennom historien gikk også kontinuerlig under hele stevnet på storskjerm. Og været var definitivt på vår side, om ikke temperaturen var på det høyeste, så hadde alle tilreisende det tørt og fint i camp utenfor skytterhuset til Falken Skytterlag, som Finnsnes PK leier. Det har alle fasiliteter, både sanitæranlegg og storkjøkken. Sistnevnte var bemannet under hele stevnet, både med innleid mannskap og egne medlemmer. De sørget for varm mat (lunsj og middag) fra formiddagen og utover dagen, i tillegg til vafler og pølser.

Det var finaleskyting i alle øvelsene, med premiering i form av graverte kniver. Vi hadde også lotteri der gevinsten var en Ruger MK I, kjøpt inn i 1977, restaurert av Rafdal Våpen og gravert hos Hausken i forbindelse med 40-årsmarkeringen. Vinneren av denne ble Bjørnar Haug fra FPK.

Fornøyde deltakere

I anledning 40-årsjubileet ble det gjort noen intervjuer av tilreisende fra både fjern og nær. Den første vi treffer er Hans Nyhus (77), som har skutt aktivt i Lyngsalpene Pistolklubb i over 15 år, og nå deltar i klasse Veteran.

– Hvilke våpen har du, og hva er favoritten?

– Å, jeg har så mange våpen. Kaliber .22, .32, .38, spesial… Favoritten må være kaliber .32, da treffer man det meste, ler han.

– Det kommer selvfølgelig også an på formen da. I dag skjøt jeg militær, og det gikk rett til skogs!

– Trener du regelmessig?

– Ja, vi er så heldige at vi har egen skytebane hjemme, så der tilbringer kona og jeg mye tid.

– Er hun her sammen med deg i helga?

– Ja, hun er ute og skyter nå, faktisk.

– Hvordan har du opplevd stevnet, jubileet og helga så langt?

– Det har vært veldig bra. Godt oppmøte, og så har vi vært veldig heldige med været!

Varierte bakgrunner

God deltakelse på banketten.

Underveis i samtalen får vi besøk av Kurt Osvaldsen, som tilhører samme klubb som Hans. Kurt meldte seg inn i klubben for syv år siden, men er fra før garvet skytter via jakt- og rifleskyting. Han opplever at pistolskytingen har fått en positiv innvirkning på jaktferdighetene, blant annet ved at han får trent mye på avtrekket på pistol, og dette tar han med seg til jaktrifla.

– Også er pistolskyting veldig sosialt. Man møter masse nye folk som deler samme interesse som en selv, forklarer Kurt.

– Det eneste negative er at det er for lite damer i miljøet, ler han.

Snart kommer kona til Hans, Wenche Hansen (72), tilbake fra tokt i klasse D. Hun og ektemannen har skutt sammen i nesten 25 år, og det var Hans som lokket henne utpå.

– Jeg trodde ikke at det kom til å bli noe morsomt, men så prøvde jeg luftskyting og fant ut at jeg faktisk traff blinkene, og da var det gjort, sier hun.

– Var dere med på banketten i går?

– Ja, den var veldig bra! Maten var utsøkt og stemninga veldig fin. Vi var med på quizen her på kveldstid også. Vi synes det er så fint at det blir stelt i stand noe på kveldene for oss som bor her i bobiler og vogner.

Ungt blod

Den neste vi møter er Leon (25) fra Tromsø Pistolklubb. Det er hans første pistolstevne på lenge, og hans aller første kruttstevne. I yngre år holdt han på med både jakt og luftvåpen skyting. Helgas opplevelse har gitt mersmak, og han håper på å få skyte flere stevner i fremtiden.

Også Finnsnes ferskeste medlem, Ida Charlotte Ringstad (22), er å finne på banen. Det har hun vært i hele vinter, men ble ikke medlem før en uke før stevnet. Egentlig er hun sørfra, nærmere bestemt Geilo, men jobb i Forsvaret på Bardufoss drev henne til Finnsnes Pistolklubb. Skytinga fikk hun inn med morsmelka.

– Det var vel frivillig tvang hjemmefra som fikk meg til å begynne, smiler hun.

– Alle sommerferiene har mer eller mindre blitt brukt til å delta på NM sørpå.

– Hvordan er det å være med i Finnsnes Pistolklubb da?

– Det synes jeg er veldig bra. Jeg er jo både fersk her og søring i tillegg, men har blitt tatt veldig godt imot, og det synes jeg er gøy.

– Hvordan har det vært å delta på stevnet og 40-årsjubileet?

– Veldig bra! Det er greit å komme seg litt ut av «forsvarsbobla» på Bardufoss, og møte nye mennesker. Det er veldig koselig å kunne være her og prate med folk, og bli kjent med andre med felles interesser.

Lang reisevei

Arvid (66) er blant de som har hatt lengst reisevei. Han kommer helt fra Oppdal, men har til gjengjeld hytte på Senja. Dette er femte året han deltar på Lauvspretten, og han skyter for hjemklubben i Sør-Trøndelag, som han også tilfeldigvis er leder for. Et av helgas høydepunkter har vært å treffe igjen bekjente fra tidligere stevner. I anledning jubileumsbanketten, falt også maten i meget god smak. Som bobilbeboere har livet vært fint, og Arvid forteller at det sosiale har vært på topp.

Vi takker for en fantastisk helg, og ønsker alle velkommen tilbake neste år!

Her finner du flere bilder fra stevnet:

Disse flotte knivene var å finne på premiebordet.

Fra løypa.

Overnatting i telt funket bra med oppholdsvær.

Kjøkkenet vartet opp med god mat. Her er kasserer og kjøkkensjef i Finnsnes Pistolklubb, Tracey M. Helgesen, travelt opptatt med å mette sultne mager.

To glade gutter: Bernt Johansen (Kvæfjord PK) og Svein M. Rødfjell (Mo PK).

Litt tidlig nordnorsk sommer, men snøfri løype!

Standplass 5, sittende skyting, med Robert Helgesen som skyteleder.

Tromsø Pistolklubb var representert på stevnet.

Bjørnar Haug vant en Ruger MK I, kjøpt inn i 1977, restaurert av Rafdal Våpen og gravert hos Hausken i forbindelse med 40-årsmarkeringen.