Skyteteknikk med Petter Bratli. Tema: Grepet

Petter Bratli gav ut boka “Pistolskytingens grunnleggende enkelhet” i 2014. Siden den gang har flere ting blitt finpusset, og nye ting lært. Så her følger dagens versjon av grepet.

Tekst: Petter Bratli. Foto: Kurt Buer

Grepet skal fylle to hovedbehov. Det skal være godt å holde i, og være en forlenger av armen rett inn i hold område, uten noen form for justering i hodets posisjon eller håndleddet.

De fleste produsenter av pistolgrep lager dem i flere størrelser. Small, medium og large finner du hos alle. Også er det noen som i tillegg lager X-small og X-large. For venstrehåndsskyttere er det et noe redusert utvalg.

Du måler størrelsen av håndbaken din med en linjal.

For å finne den rette størrelsen må du måle over håndbaken. Gå deretter ut fra tabellen:

X-small 60-70 mm
Small 70-80 mm
Medium 80-90 mm
Large 90-100 mm
X-large 100-110 mm

Ut fra dette ser du at det er bredden på hånda og høyden på grepet det dreier seg om. Men like mye
symmetrien på grepet i forhold til hånda di. Du ser svellen midt i grepet høyere side, den må naturlig falle midt i hånda. Dette er utgangspunktet. Så må håndstøtta (det nederste anlegget mot hånda), gi ett lett press mot hånda di. Det er egentlig ikke ei støtte, men mer en styring på hvor hånda skal være på grepet. Husk igjen at grepets utgangspunkt er svellen. Og at hånda di ikke er like stor en kald vinterdag og en varm sommerdag. For enkelte vil hånda forandre størrelse etter hva du spiser. Det er viktig at du slipper å justere håndstøtta opp og ned. Det går utover symmetrien
og komforten/stabiliteten i grepet ditt. Dette vil igjen gi forskjellig rekylopptak og ulike treffområder. Og du vil vel gjerne treffe samme sted hver gang?

Om du er av den tøffe typen så vil du lage grepet ditt 100 % tilpasset hånda di. Det må du enten gjøre selv, eller få hjelp av en med erfaring. Det grepet som er 100 % riktig for deg er nemlig ikke produsert. Ut fra mitt synspunkt er det tyske Karl Nill som lager de beste grepene. Men selv disse må finjusteres.

Det første du gjør i denne prosessen, er å fjerne alle punkter som kjennes ubehagelige. Skarpe
kanter osv. Bruk bare slipepapir, dremel kan fort bli voldsomt og du vil komme helt ut og kjøre.
Under hele tilpassings perioden skal du bare ta litt om gangen. Ofte vil 0,2 mm være nok. Sørg for at du får minst mulig detaljer, det fører til at grepet blir mest mulig anonymt og du tåler temperatursvingninger og andre ulumskheter. Sørg for at langfinger, ringfinger og lillefingers midterste ledd kommer 90 grader på skytetreningen, og i senterlinjen på våpenet.

Når grepet er behagelig å holde i skal du klemme godt til og holde noen sekunder. Slipp raskt opp,
og med den andre hånda fjerner du grepet fra skytehånda. Se inn i håndflata og legg merke til at hånda er ganske hvit. Deretter kommer blodet tilbake, og dermed den normale fargen. Der blodet strømmer senest tilbake, er det området med størst trykk. I denne denne fasen er det ganske normalt at det er midt i hånda du har det største presset. Der du har størst press vil du også ha rekylopptaket. Og om du har rekylopptaket utenfor våpenets sentrum vil rekylopptaket
bli avhengig av unødvendig mange faktorer. Konsekvensen vil bli unødvendig stor spredning
ute på skiva. Så sørg for at rekylen kommer inn i rekylflata.

Husk at heller ikke livlina kan ha press. Da vil grepet – og dermed pistolen – vippe opp og ned. Og et ujevnt rekylopptak blir resultatet.

Trykket skal således være størst på rekylflata og resten skal være understøttende. Mange opplever at
grepet glir i hånda. Årsaken er for lite trykk på rekylflata, og for mye trykk på styreflata.

Nå har du kommet så langt at grepet er godt å holde i, og rekylen kommer optimalt inn i hånda.

Gå deretter inn i riktig stilling. Den må være 100 % lik hver gang. (Dette skal jeg komme tilbake til i en senere artikkel).

Når du nå løfter våpenet til riktig høyde skal kornet komme opp midt i skuret, og stå på samme høyde. Husk: ingen korrigering i verken hode eller håndledd. Kommer ikke kornet på rett plass må det justeres. Vi begynner med å justere grepet utvendig. Vær oppmerksom på at det er noen pistoler som har innvendige justeringsskruer. Har du har en av disse kan det hende du kan justere alt her.

Når du må justere på grepet utvendig så husk at hånda di er den faste delen. Styreflaten er det
viktigste området. Står kornet til venstre for skuret, tar du av litt i styreflatas fremkant. Husk at
justeringen må være litt om gangen. På en 25 meter pistol vil kornet flytte seg syv ganger den mengden trevirke du fjerner. Så tar du vekk 1 millimeter trevirke i styreflatas fremkant vil kornet
flytte seg 7 millimeter mot høyre. Hvis du akkurat nå ikke helt skjønner prosessen, må du studere
den igjen. Det er veldig viktig at du har forståelse for hva som skjer. Ellers vil du bare famle i blinde og bli frustrert. Dersom kornet står til høyre, må du ta av i styreflatens bakkant. Du kan også bygge på med grepsmasse i den motsatte delen for å få samme effekt. Det er oftest enklest å ta av trevirke. Vi snakker om små mengder som gir store utslag. Og husk, grepet skal ha fine, myke og runde kurver. Form hånda di som om du tar i grepet og studer hvordan den ser ut. Da får du et bilde av hvordan grepet skal se ut. De riktige buene må være på plass før du begynner å flytte på kornet.

Hva gjør du om kornet er for lavt i skuret? Høyde på kornet justeres mellom styreflata og rekylflata. Så logikken sier at om du tar av på rekylflata vil kornet løfte seg. Men pass på så du ikke mister kontakten på rekylflata, og overfører rekylen til svellen på skjeftet eller styreflata. Her er vi inne på hårfine forskjeller. Vær tålmodig og ta den tiden du trenger. Vær også klar over at område øverst på grepet er viktig.

Det merkede området er viktig.

Dette området kan hjelpe deg med å løfte kornet, men om presset er for stort vil du også hindre avtrekksfingerens bevegelse. Det finnes nemlig ei sene her som bøyer avtrekksfingerens andre ytterste ledd, og når den blir hindret, påvirker det avtrekksbevegelsen. Her er det store forskjeller fra person til person. Å beskrive alle mulige muligheter vil være for omfattende, så jeg forutsetter at du har knekt koden, og har forståelse for hvordan skjeftet virker.

Men enda er du ikke helt ferdig. Sannsynligvis har du brukt 1-3 timer frem til nå. Heretter må du notere på hver trening/konkurranse hvordan kornet kommer opp i skuret. Pass på at stillingen er konstant hver gang. Hvis du ser på notatene at kornet kommer på samme sted, fortsett finpussen av skjeftet. Bruk 2-3 måneder før du faller til ro. Grepet ditt er nå riktig for deg, og du vil lett få signaler om stillingen din er rett eller gal.

Selv med det perfekte grepet er det fort gjort å gjøre feil. Det er bare å slurve med rutiner når du tar i pistolen, det.

Lag deg derfor rutiner der du starter bakfra, og legger hånda og fingrene gradvis rundt grepet. På denne måten blir forholdet mellom hånd og grep likt hver gang. Resultatet er likt rekylopptak og minst mulig grupper ute på skiva.

Hvor hardt du holder vil være forskjellig fra person til person. Og fra øvelse til øvelse. Men jeg personlig foretrekker ca. 50-65 % av min totale styrke. Dog ikke på fri- og luftpistol. Men sørg for at grepet er kontant og STABILT. Varierende grepstyrke gir deg dårlige serier, og det vil du ikke ha.

Til slutt, for dere som er redd for å prøve og justere skjeftet. Når du tar lite hver gang klarer du ikke å ødelegge noe som helst. Så er det noen som ikke vil justere skjeftet på grunn av utseende til våpenet. Det er opp til den enkelte, men husk at det alltids er nye skjefter er å få kjøpt. Når du er ferdig med hele tilpassingen gir du skjeftet et lag med skjefteolje. Da får det tilbake sin naturlige farge og tåler en regndråpe i ny og ne.