Feil ammunisjon ga bomskudd

De to norske trapskytterne i VM i lerdueskyting måtte skyte med ukjent ammunisjon og mislyktes. Sindre Krågsrud og Ruben Grønbeck Lillerud fikk mesterskapet ødelagt.

Med 47 treff på sine siste 50 skudd bekreftet 16-åringen Ruben Grønbeck Lillerud nok en gang at han er en av verdens beste juniorer i OL-trap. Det var skyting bedre enn finalegrensa siste dag i Moskva, men da var allerede konkurransen ødelagt. For på de første tre rundene ble det bare 56 treff på 75 skudd og dermed endte han på 39.plass av 49 deltakere med beskjedne 103 treff totalt. Forklaringen ligger i ammunisjonen han måtte benytte.

– Å reise med fly til Moskva med ammunisjon er såpass krevende med mye forarbeid, skjemaer som må fylles ut, fortolling, begrensninger og godkjennelser – så denne gangen valgte vi å kjøpe alt hos arrangøren. Det er aldri noe problem uansett hvor vi er i verden på World Cup og mesterskap, men i Moskva ble det full stopp. Her var det nesten slossing om de gode skuddene og de største nasjonene stakk av gårde med det som var brukbart. Vi endte med ammunisjon som gikk 15-20% saktere enn det vi trener og konkurrerer med til vanlig og da ble VM rett og slett ødelagt, sier landslagstrener Magne Østby.

Først på tredje dag begynte Ruben Grønbeck Lillerud å få dreis på skuddene og da trener Østby fikk tryglet til seg noen skikkelige patroner fra en annen nasjon ble det i alle fall en god avslutning på mesterskapet for unggutten fra Nannestad.

– Vi har fått oss en lærepenge denne gangen. Men dette kunne vi ikke forutse. Patronene vi skulle kjøpe ligger på et lager et sted i Russland, men her er det sannsynligvis penga som rår og det er et kaos. Trolig er det noen eksklusive VM-sponsorat som hindret oss i å få kjøpe riktig ammunisjon, det er i alle fall det som det blir snakket om her nede, sier trener Østby.

Senioren Sindre Krågsrud skjøt også langt under pari med ammunisjon han var helt ukjent med. Seriene 22-20-22-22-19 ga 105 treff og 122.plass blant 147 deltakere. Senest i april var Krågsrud nummer ni i World Cup på Kypros og var selvsagt ikke fornøyd med sine resultater i VM.

– Både Sindre og Ruben skyter godt, vi får trøste oss med det. Prestasjonene er gode og trolig har de aldri vært bedre. Jeg liker ikke dårlige unnskyldninger når vi bommer, men jeg ser at teknikken sitter hos gutta og de er blitt vant til å skyte med de beste i verden. Neste år er vi tilbake med et smell, og det med egen og riktig ammunisjon, sier OL-traptrener Magne Østby.

-Vi er veldig lei oss på vegne av utøverne, sier sportsjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune. Både Ruben og Sindre har forberedt seg veldig godt til VM, og det er veldig kjedelig at de skal få mesterskapet spolert på grunn av denne uforutsette situasjonen. Nå gjør vi alt vi kan for å sikre oss at vi aldri skal havne i tilsvarende situasjon for kommende mesterskap.

VM i lerdueskyting fortsetter med skeet torsdag-søndag denne uken. De norske skeetskytterne fyller nå opp alle kofferter med egen ammunisjon og er klar for avreise mandag……

Vi oppdaterer våre facebooksider https://www.facebook.com/skyting.no/?fref=ts&locale=nb_NO etter endt øvelse og vår nettside https://nsflive.wpengine.com hver kveld. Pressemeldinger sendes ut ved store prestasjoner eller ekstra gode resultater.

Foto: Norges Skytterforbund (fri bruk)