Svenskene og nordmennene slår seg sammen

Etter Paralympics i RIO ville svenskene bedre sine prestasjoner til neste mesterskap, og tok kontakt med den norske landslagsledelsen for råd. Nå er lagene slått sammen og klare for å satse mot det neste store, felles målet med flere og bedre ressurser, gode trenere og større støtteapparat.

Medaljejakten har allerede startet for fult for utøvere som skal til de Paralympiske lekene i Tokyo. For mange utøvere handler veien til Tokyo om utallige timer på trening med fokus på seg selv og egen utvikling.

Likevel er det ikke alle som ønsker å drive utelukkende individuelt arbeid frem mot Paralympics. Sverige og Norge slo nylig sammen de to paralympiske skytterlandslagene, noe som har resultert i suksess så langt.

Rutinert og solid ledelse

Lagene skal nå jobbe sammen under en solid gruppe av trenere, ledere og administrative personer. Per nå består trenerteamet i det store og det hele av 27 ganger medaljevinner i Paralympics Jonas Jacobsson, tidligere svensk landslagsskytter Pernilla Svensson og den norske sportssjefen Tor Idar Aune. Sammen skal disse tre legge til rette og gjøre det mulig for utøverne å jobbe sammen frem mot store mesterskap og hovedmålet i 2020.

– Vi er trygge på at vi har funnet et meget godt konsept for våre paraskyttere gjennom dette samarbeidet. I Pernilla og Jonas har vi to sterke trenere som vet hva som kreves, som er handlingskraftige og aller viktigst, som er god på å behandle skytterne våre. De er tydelige og reflekterte og de liker å jobbe med mennesker, sier sportssjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune.

Syv av skytterne skjøt pers etter to treningssamlinger

Pernilla har akkurat kommet hjem fra en vellykket treningsleir med de svenske og norske skytterne i Ystad, sør i Sverige.

-Skytterne ser ut til være veldig fornøyd med samarbeidet, og det har de vært siden starten. De koser seg på samling med hverandre, gir hverandre hjelp og råd samtidig som de er noen beinharde utøvere når de konkurrerer sammen.

Å slå sammen Sverige og Norge på denne måten har ført til spissing og forbedring på mange måter, ifølge Pernilla, som blant annet drar fram at skytterne allerede viser tegn til ytterligere fremgang.

-Det vi har sett på samlingen i Sävsjö og Ystad er at vi har med flere jevne utøvere å gjøre. Dette spisser konkurransen, og treningene vi har sammen blir ikke bare arena for terping og trening, men også beinhard konkurranse mellom skytterne, forteller Pernilla.

Står frem som pionerer for landslagssammenslåing

-Etter RIO satt ledelsen for det paralympiske skytterlandslaget i Sverige seg ned og evaluerte hvordan skytterne kunne forbedre seg frem mot neste Paralympics. Og ideen traff meg fort at vi kunne slå oss sammen med noen andre for å utnytte hverandres ressurser til det ytterste, slik at utøverne fikk et større støtteapparat, tilgang på nye ressurser og ikke minst flere treningskamerater, sier hun.

Ikke noen gang tidligere har to landslag i skyting blitt slått sammen på denne måten. De to paralympiske landslagene har i lang tid operert på egenhånd med begrensede ressurser. Å føre de to lagene sammen vil fylle tomrommene begge lagene har, samtidig som de får tilgang på hverandres ressurser. Det øker seriøsiteten og satsningen mener Pernilla.

Planene fremover

– Alt tyder på at dette vil gi oss et løft og gjøre vår satsing mot Paralympics i 2020 mer profesjonelt. Vi tror dette også vil være positivt for hele Skytterlandslaget. Vi er rett og slett sterkere nå enn noen gang i vårt arbeid med å legge til rette for at utøverne våre skal få oppfylt sine mål og drømmer, sier Aune.

Frem mot Paralympics i 2020 vil laget ta for seg flere stevner og samlinger sammen. 2018 blir et år med mange konkurranser, noe både ledelsen og skytterne ser frem mot.

-Våre mål fremover er å ta kvoteplasser og få utøverne våre til Paralympics. Derfor skal vi jobbe hardt frem mot stevner hvor vi kan få disse. I tillegg vil VM i 2019 være det neste store og langsiktige målet vårt, som generalprøven før Tokyo, avslutter Pernilla.