– Ting er hundre ganger større

Rifleskytteren Henrik Larsen startet denne høsten som arkitektstudent og frontfigur på laget til University of Kentucky i USA. Hverdagen i Kentucky har vært en stor omstilling for Krapfoss-skytteren men gir ham også mange muligheter til å utvikle seg som utøver på toppnivå.

Larsen var tidligere i år omtalt i Skytternytt da det ble kjent at han skulle bli frontfigur på for skytterlaget til University of Kentucky. Den energiske og lett omgjengelige juniorskytteren fra Trønborg fortalte den gangen at han har satt seg et ambisiøst mål om å gå “all-in” for bli verdens beste rifleskytter. Nå har han vært på University of Kentucky et par måneder og har allerede rukket å gjøre seg bemerket ved å bryte universitetets rekord i skyting med tre poeng. Larsen selv kan fortelle at han så langt er fornøyd med starten på studentlivet:

– Per dags dato har det startet bra med gode karakterer på skolen og et par skolerekorder i skyting. Så jeg kan ikke klage når det kommer til strukturen jeg har i hverdagen.

Imidlertid har det vært en omstilling å flytte fra Norge til USA og Larsen er spesielt imponert over at alt virker større i USA – men er mindre imponert over amerikanernes kosthold:

– Det er veldig rart å bo i USA kontra Norge. For det første er ting hundre ganger større. Første dagen rota jeg meg bort og måtte få en av skytterne på laget til å vise meg veien hjem. Maten er helt klart annerledes. Det er mye junkfood dyppet i olje som jeg prøver å styre meg unna bare fordi det blir et slit når det kommer til de fysiske øktene jeg gjennomfører.

Større fokus på markedsføring
En annen forskjell fra Norge Larsen har fått erfare er et mye større fokus på markedsføring av sporten. På University of Kentuckys hjemmeside ligger det mengder med velpolerte og gjennomførte foto, video og annet markedsføringsmateriale som profilerer universitetets ulike sportslag og utøvere, inkludert Larsen selv.

Larsen har fått erfare at markedsføring har en mye større plass i amerikansk idrett. Her figurerer han i promoteringsmateriale publisert på universitetets sosiale medier.

– Skolen her borte er tusen ganger større når det kommer til PR, penger, reklame og sponsorer. Ting er planlagt ned til siste detalj. Jeg får ikke lov til å få en cola gratis engang i henhold til forskjellsbehandling hvis jeg gjør en god prestasjon, forteller den norske rifleskytteren.

Til tross for mange nye impulser og litt ekstra amerikansk glamor i hverdagen har Larsen klare prioriteringer og er tydelig på at arkitektstudiene er minst like viktig som skytingen:

Larsen er også jevnlig i kontakt med skyttermiljøet hjemme i Norge. Her i samtale med NSFs sportssjef Tor Idar Aune over videolink.

– Skole er viktigst uansett hva. For noen idretter som basketball og amerikansk fotball kan man i USA tjene millioner allerede som førsteårselev hvis de blir tatt ut i den store ligaen. Jeg kan imidlertid ikke leve av skyting. Har jeg prøver i treningstid blir treningen avlyst for min del. Skyting er jo for øyeblikket bare en hobby for oss i Norge, men forhåpentligvis får vi endret på det så det blir som Russland, Kina eller andre vesteuropeiske land der man kan ha det som jobb.

Satser på OL i 2020
– Jeg har som mål å være blant de skytterne som blir satsa på i tiden fram mot OL. Jeg håper så klart også å få skyte World Cup når den tid kommer. Jeg håper også å kvalifisere meg til EM luft samt VM i Sør-Korea. I oppkjøringen fram mot OL 2020 – som er det store målet – blir det stort sett bare å skyte det som skytes kan, sier Larsen og legger til at oppholdet i USA gir ham flere fordeler:

– Det er helt klart en fordel for meg nå å få litt tid her i USA før ting braker løs i OL. Blant annet trenger jeg ikke betale for skudd og utstyr hvis jeg trenger det. I tillegg følger jeg et tett opplegg der alt er sydd sammen. Jeg får tøff oppfølging både når det kommer til skole og skyting fra lærere og trenere så det er umulig å sluntre unna uten at noen får vite om det før det er for sent. Det er bra, for hardt arbeid er alltid et godt sted å starte når det kommer til å oppnå det du vil. Jeg har som mål å bli så god at jeg kan ta en penn å skrive navnet mitt inn i historiebøkene. Det er den tanken som får meg til å pushe og pushe meg selv time inn og time ut på skytebanen, avslutter den ambisiøse rifleskytteren.

Interessert i å lese mer om hvordan det går med Henrik Larsen i USA? University of Kentucky oppdaterer jevnlig sine nettsider med nyheter om riflelaget Larsen er en del av her.

Skytebanen ved University of Kentucky.

Promoteringsmateriale som viser University of Kentuckys riflelag.