Malin Westerheim gir seg på Skytterlandslaget

Norges beste kvinnelige skytter de siste årene, Malin Westerheim, gir seg på Skytterlandslaget og trapper ned sin toppidrettssatsing, bare 24 år gammel.

– Jeg har vært fast bestemt på å gi alt for å kjempe om medaljer i OL i Tokyo, men i høst kom lysten til å trappe ned. Jeg har satset alt i ni år og vet hva som kreves for å være best i verden. 100 prosent motivasjon må blant annet være på plass. Og jeg kjenner nå at jeg ikke er der, sier Malin Westerheim.

– Jeg har lyst til å oppleve noe annet og ønsker å prioritere nytt samboerskap og en spennende jobb i tida framover. Jeg trapper derfor ned min toppsatsing, men håper å få lyst til å både trene og konkurrere litt på mosjonsnivå i årene framover. Skyting har alltid vært livet mitt som ungdom og voksen, så jeg slipper selvsagt ikke tak i miljøet helt. Der har jeg haugevis av venner i både inn- og utland som jeg helt sikkert vil holde kontakten med. Men som toppskytter så er det over nå, sier Malin Westerheim.

For tre uker siden ble Malin Westerheim tilbudt plass på Skytterlandslaget Elite, som første skytter i den nye organiseringen av toppidretten i Norges Skytterforbund. Da var hun akkurat tilbake fra World Cup-finalen i New Delhi, der hun ble nummer fire på 10 meter luftrifle. Hun kvalifiserte seg for WC-finalen gjennom sin fremragende skyting i årets største World Cup-konkuranse i München i mai, der hun ble første norske kvinne til å skyte over 420 poeng på denne øvelsen og ble også der nummer fire. Hun er etter sesongen 2017 rangert som verdens 10.beste skytter på 10 meter luftrifle kvinner av det internasjonale forbundet ISSF.

– Jeg vil takke alle som har hjulpet meg gjennom min karriere. Familie, venner, trenere, ledere, kolleger og konkurrenter – ingen nevnt og ingen glemt. Jeg har fått lære og oppleve så mye gjennom disse årene, og forhåpentligvis har jeg også gitt noe tilbake, sier Malin Westerheim.

– Vi vil savne Malin veldig på Skytterlandslaget. Både mennesket og toppidrettsutøveren. Samtidig er jeg veldig glad for at Malin har tatt et godt valg for seg selv og sitt liv. Det er det viktigste, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– Hun har vært vår beste kvinnelige skytter i flere år og tatt et stort ansvar som naturlig leder for de kvinnelige rifleskytterne våre. Hun har gått foran gjennom kvalitet og mengde i sin trening og levert resultater helt i verdenstoppen, senest sist sesong. Vi er svært takknemlig for den jobben hun har gjort for seg selv og for oss i Skytterforbundet. Det er samtidig et stort rom som skal fylles etter Malin, men vi håper å lykkes med det gjennom satsing på både etablerte og uerfarne skyttere i tida framover, sier Aune.

– Malin har egentlig alt. Hun er en vinnerskalle med enorm kunnskap om hva som kreves på tross av ung alder. For meg var hun en soleklar kandidat for medalje i Tokyo og jeg gledet meg veldig til å jobbe med Malin i årene framover. Det viktigste er likevel at vi har ærlige utøvere, som også er i stand til å stoppe seg selv i sin satsing. Det kreves uendelig mye hardt arbeid for å lykkes i vår idrett, og det er som Malin selv sier, det trengs 100 prosent motivasjon for å gjennomføre alt, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Malin Westerheim (f. 1993)
Krapfoss Sportsskyttere
VM-bronse 50 m halvmatch 2014
EM-sølv 10 m luftrifle 2016
Deltakelse i OL 2012 og 2016 – beste plassering 17.plass
12 medaljer fra EM Junior (4-6-2)