24 skyttere tatt ut til EM

Norges Skytterforbund har i dag tatt ut 24 skyttere til EM Luftvåpen i Ungarn i februar.

Det årlige mesterskapet for rifle, pistol og viltmål arrangeres nok en gang i ungarske Györ, slik det også ble i 2016. Nytt av året er at det også skytes en ungdomsklasse, der det blant annet kjempes om kvoteplasser for Ungdoms-OL i 2018.

Norge stiller ni pistolskyttere, to viltmålskyttere og 13 rifleskyttere i konkurransen. 10 av 24 er ungdoms- eller juniorskyttere. Ytterligere ungdomsskyttere på rifle vurderes inn i troppen etter de siste vurderingskonkurranser er avviklet på nyåret.

I EM konkurreres det på 10 meter luftrifle, 10 meter luftpistol og 10 meter viltmål. For første gang skyter kvinnene 60 skudd på rifle og pistol. Mesterskapet gjennomføres i perioden 16-26.februar.

Uttak EM Luftvåpen 2018:

Pistol senior
Aina Sandstøl
Ingeborg Gran
Anne Mette Sæteren
Pål Hembre
Morgan Bunes
Ole-Harald Aas

Pistol junior
Ann Helen Aune
Mattis Hembre
Ludvik Hembre

Pistol ungdom
Ann Helen Aune
Mattis Hembre
Ludvik Hembre

Aina og Anne Mette har skutt over vurderingskrav i løpet av uttaksskytingen. Ingeborg med to resultater opp mot vurderingskrav, som i henhold til kriteriene er godt nok for å bli vurdert inn i troppen.

Pål har som Ingeborg også skutt flere resultat tett opp mot vurderingskrav. Morgan har kun ett resultat nært opp til vurderingskrav. Som nummer to på lista kommer han likevel til EM fordi vi denne gang ønsker å stille fullt lag, og vi er trygge på at han vil gjennomføre gode forberedelser som kan løfte ham resultatmessig innen EM. Nummer tre og fire i uttaksskytingen vurderes ikke gode nok for øyeblikket til deltagelse i EM basert på resultater i uttaksskytingen. Vi har valgt å ta med Ole Harald, som bare ble nummer fem. Vi vurderer Ole Harald som en ung og meget lovende utøver, som vi ønsker å gi internasjonal erfaring, selv om han resultatmessig ikke er direkte kvalifisert til EM denne gang. Uttaket er gjort i henhold til oppgitte kriterier.

Ann Helen, Mattis og Ludvik har ikke skutt vurderingskrav til juniorklassen i EM. Vi ønsker likevel å sende alle tre skyttere til EM for å skyte ungdomsklassen, der det også jaktes kvoteplass i Youth Olympic Games. Derigjennom får de også muligheten til å skyte junior. Alle tre vurderes som meget lovende skyttere som vil ha stor nytte av deltagelse i slike mesterskap for å utvikle seg. Denne gang får de skyte to konkurranser i samme mesterskap.

Viltmål senior
Even Nordsveen

Viltmål junior
Espen Teppdalen Nordsveen

Espen og Even er så langt de to eneste skytterne som har levert prestasjoner og resultater tilsvarende det vi vurderer som godt nok for deltagelse i EM for Norge. I denne grenen ble det ikke satt eksakte vurderingskrav, men uttaket er i henhold til gitt informasjon gjennomført etter skjønnsmessig vurdering av sportssjef og trenere. Siste vurderingsstevne på viltmål gjennomføres til helgen og vi holder EM-muligheten åpen for utøvere som presterer godt her.

Rifle senior
Karoline Hansen
Sina Busk
Regine Nesheim
Magnus Bjørnstad
Endre Hagelund
Henrik Larsen

Rifle junior
Jeanette Hegg Duestad
Tonje Engevik
Jenny Stene
Benjamin Tingsrud Karlsen
Vegard Sveen Nordhagen
Jon-Hermann Hegg

Rifle ungdom
Mari Bårdseng Løvseth
(Flere utøvere vurderes, avgjørelse etter Kisen Open over nyttår)

De tre beste kvinner i rifle senior har alle skutt over vurderingskrav og regnes som våre tre beste gjennom sine prestasjoner i uttaksstevnene. På rifle herrer senior går de to beste til EM og suppleres av Henrik Larsen, som ikke har deltatt i stevnene fordi han studerer i USA. Henrik har gjennom hele 2017 og spesielt de siste månedene skutt på et spesielt høyt nivå i konkurranser i USA. Henrik vurderes derfor foran de andre på rangeringslista etter uttakskonkurransene. Uttaket er helt i henhold til kriterier, som gir sportssjef og trenere mulighet til skjønnsmessig vurdering av den tredje plassen.

Samme vurdering legges til grunn når de to beste på rifle kvinner junior går til EM, mens tredje plass på laget tilfaller skytter med bare to gjennomførte stevner. Jenny tar denne plassen gjennom sine prestasjoner i disse to stevnene og sin skyting gjennom hele 2017 og særlig denne høsten. Mari, som ble nummer tre i uttakskonkurransen, tas ut til å representere Norge i ungdomsklassen.

På rifle junior menn går de to beste direkte til EM. Vi velger å ta med nummer tre på rangeringslisten, selv om Jon-Hermann ikke har skutt vurderingskrav. Vi mener særlig hensynet til muligheten for god plassering for laget totalt sett skal vektlegges. I tillegg er Jon-Hermann en lovende skytter som det er ønskelig å matche internasjonalt.

Vi vurderer å sende enda flere ungdomsskyttere til EM, men vil avvente kommende konkurranser og tar ingen endelig avgjørelse før etter Kisen Open, i henhold til uttakskriteriene.

Uttak til de ulike Mixed Team-konkurransene skjer nærmere mesterskapet, eller under selve EM. Det er kun skyttere kvalifisert for EM som kjemper om plassene på disse lagene.

Ved spørsmål om uttaket kan sportssjef Tor Idar Aune kontaktes på mail tori @ skyting.no eller mobil 908 47 231.