Drømmer om å bli best

16 år gamle Ann Helen Aune fra Mysen pistollag debuterte under europamesterskapet i luft i slovenske Maribor i mars i år, og det skulle ikke ta lang tid før flere utenlandske mesterskap sto for ungjentas føtter.

Artikkel fra Skytternytt #4, 2017
Tekst: Oda Løvseth

Nylig har hun deltatt i VM i pistolskyting i Suhl, en stor bragd hennes unge alder tatt i betraktning. Likevel forteller hun at det for henne ikke bare er mye trening som gjelder for å bli god, hun må også utfordre seg selv på andre områder for å kunne nå sitt store mål: Å bli best.

Pistolgleden kom gjennom skolebesøk

Ann Helen forteller at hun har prøvd mange idretter opp gjennom barndommen, men at dårlig hørsel har skapt problemer for henne i idretter som innebærer lagspill.

– Siden jeg er døv på venstre øre og har nedsatt hørsel på høyre har for eksempel fotball, turn og annen lagsport blitt vanskelig for meg å delta i. Lagidretter bygger jo i grunn på kommunikasjon, noe som er en hindring for meg som hørselshemmet idrettsutøver.

Selv om lagidrettene ble utfordrende forteller Ann Helen at det skulle komme individuelle idretter som fristet. Introduksjon til ridning og skyting, som begge er mer eller mindre individuelle idretter, var lettere for henne å forholde seg til med tanke på handikapet, og hun fant seg fort til rette på hesteryggen og i skytehallen.

– Jeg husker at jeg gikk i fjerde klasse da medelevene mine og jeg ble invitert til Mysen pistollag for å prøve pistolskyting. Jeg fikk raskt sansen for sporten, og har vel siden det besøket alltid ønsket og likt å drive på med pistolskyting.

Hun har nå skutt pistol i seks år, hvorav de siste 18 månedene har vært som ståendeskytter. Hun forteller at hun ble godt mottatt på skytebanen av blant annet Svein Roger Stamnestrø og Yngve Engen som i startfasen var hennes to trenere på Mysen. De siste årene har det kommet nye fjes inn i støtteapparatet og Yngve har blitt byttet ut med Petter Brattli. Som trenere har de opp gjennom vært med på å bidra med tips og erfaringer, noe som Ann Helen mener har vært med på å forme henne som skytter. Hun forteller også at disse to, sammen med familien, er hennes største støttespillere på pistolbanen.

– De stiller alltid opp, både i oppturer og nedturer.

Trener også utenfor pistolbanen

Nå for tiden trener pistolskytteren mye og forteller at hun drar på skytebanen mellom tre og fem dager i uken for å opprettholde mengden. Videre understreker hun at riktig mengde skytetrening er avgjørende for at hun skal kunne nå målene sine, men at pistolskytingen alene ikke er godt nok for å bli en enda bedre skytter.

For i tillegg til å drive med pistolskyting har ungjenta lenge hatt en stor interesse for hest og ridning, og hovedgrunnen er, i tillegg til rideglede, skyterelatert:

– Utenom pistolskytingen holder jeg på med hest. Hørselstapet mitt har gjort at jeg ikke har like god balanse som de med normal hørsel, og det skaper problemer på skytebanen om jeg ikke trener. Ridning har derfor blitt min måte å forbedre balansen på og automatisk gjøre meg bedre på skytebanen.

Utvikler seg selv som skytter

Ridningen og skytingen som individuelle idretter fører også med seg mange ensomme treningstimer. Derfor syns Ann Helen at det er hyggelig når flere lagkompiser titter innom på trening, både for det sosiale og for å utfordre seg selv gjennom å trene i konkurranselignende omstendigheter.

– Når jeg trener alene kan det fort bli litt kjedelig, så det å ha andre lagkamerater på banen kan gjøre treningen mer morsom og motiverende.

Å være pistolskytter med hennes handikap har altså ikke vært lett, men hun forteller at det handler om å finne de riktige momentene i treningen. Og ridningen og pistolskytingen sammen mener Ann Helen at har bidratt til den gode fremgangen.

– Jeg synes det er gøy og motiverende å se min personlige utvikling og fremgang på pistolbanen. Fremgangen skaper ikke bare motivasjon, men er også en bekreftelse til meg selv om at treningen og de valgene jeg gjør på banen er riktige. Og nå som jeg har vært så heldig å få konkurrere mot andre nasjoner fra hele verden i tillegg, får jeg ytterligere motivasjon til å fortsette arbeidet mitt.

Merittene

Med det gode treningsgrunnlaget den unge pistolskytteren la i forkant av sesongen, klarte hun i mars i år og kvalifisere seg til Luft-EM i Maribor i Slovenia. Hennes unge alder tatt i betraktning ble en 50. plass med 361 av 400 mulige poeng en respektabel plassering.

Den videre treningen til senere mesterskap blir, ifølge henne selv, å terpe på rutiner og trene riktig. I Maribor fikk hun smake på hvordan det var å konkurrere i stort mesterskap og erfaringene derifra skulle være med på å lage veien videre.

– Treningene og forberedelsene jeg gjør i forkant av et stevne er avgjørende for følelsen jeg har før, underveis og etter skyting. Jeg tror det er viktig å legge ned trening og tid i presisjon før et mesterskap for å føle seg komfortabel i inngangen til viktige stevner som kommer, forteller ungjenta.

VM i Suhl

I sommer ble junior VM for første gang arrangert i Suhl i Tyskland, og Aune var igjen tatt ut i landslagstroppen på pistolsiden. Under stevnet skjøt hun 40 skudd luft på 10 meter, og presterte under mesterskapet og skyte 372 av 400 mulige poeng. Dette resulterte i en meget god 29 plass for ungjenta.

– For meg er det viktig å holde hodet kaldt og samle fokuset mitt på det jeg skal gjøre. Jeg vil nok si at det er avgjørende å være til stede der jeg er, og ikke la tankene vandre på andre veier underveis i skytingen. Det er nok det som gjorde at jeg klarte og klarer å prestere i mesterskapet denne gangen også.

Veien videre

Når hun forteller om fremtiden understreker pistolskytteren at hun skal fortsette å satse på skyting i tillegg til å gå på skole.

– For å komme nærmere målene mine må jeg fortsette og trene som jeg har gjort til nå, målrettet og riktig for ikke å gå lei eller miste motivasjonen.

Ann Helens unge alder lar henne altså ikke stoppe, og hun har både kortsiktige og langsiktige mål og planer for tiden fremover. Hun forteller at neste års EM i den ungarske hovedstaden Budapest er et kortsiktig mål som hun nå jobber målrettet mot.

Å legge skjul på hennes store drøm på skytebanen har hun heller ikke behov for:

– Jeg vil bli best, avslutter hun.