Et felles NM med nye øvelser

Årets NM på 10 og 15 meter ble arrangert i Sotra Arena og Sartor skytehall litt utenfor Bergen by. Arrangøren hadde stelt i stand et flott arrangement med fine anlegg og fasiliteter som falt i smak for mange ivrige og spente rifle og pistolskyttere fra hele landet.
Tekst og foto av Oda Løvseth og Tor Idar Aune

Bergen viste seg fra sin beste side for utøverne i helgen.

At været i Bergen viste seg fra sin beste side disse dagene gjorde ikke inntrykkene og stemningen noe dårligere heller. Hele helgen har det vært mer eller mindre skyfritt, sol og plussgrader, noe som gjorde at mulighetene og lystene til å oppleve noe utenfor skytebanen bød seg for mange.

10 meter-skytingen ble arrangert i Sotra Arena, omtrent 15 minutter unna Bergen sentrum. Sartor skytehall, hvor 15 meteren ble arrangert lå en 10 minutters kjøretur unna Sotra Arena igjen. Med skytebanene så nærme sentrum, og minimalt trafikkerte veier, viste Bergen seg for å være en «midt i blinken» by å arrangere et NM i.

Et felles NM med nye øvelser
Fra nyttår skyter nå kvinner og menn samme øvelser, det gjelder både pistol og rifle. Dette ble dermed det første NM’et vi har sett at kvinner og menn skyter 60 skudd pistol- og luftrifle. Men selv om antall skudd har økt virker det ikke som at stemningen og holdningene har blitt noe dårligere, tvert i mot.

– Det er utrolig gøy å skyte 60 skudd kontra 40. Personlig syns jeg det er forferdelig bra at jenter og gutter nå skyter de samme disiplinene. Det blir mer kamp om å være best, og lysten til å bli en bedre skytter blir enda større når man nå skal konkurrere mot det motsatte kjønn, forteller rifleskytter Jenny Stene.

En annen øvelse vi kommer til å se mer til er mixed team, hvor en mann og en kvinne skyter sammen i en felles øvelse. Her skyter de like mange skudd innledende, og de beste lagene kommer til finale.

– Å skyte mixed team gir meg en lagfølelse jeg ikke har følt på tidligere. Når jeg sto der, både innledende og i finalen, og så hva partneren min skjøt kjente jeg en lykkefølelse og stolthet over hva han presterte. Når man skyter på lag slik man gjør i mixed team må man jobbe sammen for å vinne, og da er ikke laget bedre enn det svakeste skuddet, forteller riflejunior Mari Løvseth som sammen med Vegard Nordhagen tok sølvet i øvelsen for juniorer under årets NM.

Gode sportslige resultater
Det ble oppnådd mange sterke resultater i løpet av mesterskapet. I OL-øvelsene i NM var det junioren Jeanette Hegg Duestad som sto for den beste prestasjonen med hele 629,5 poeng på 10 meter luftrifle kvinner junior. Det er likt med seniorverdensrekorden i denne øvelsen, som gikk over til 60 skudd ved nyttår. Imponerende også av Karoline Hansen som skjøt 627,6 poeng i seniorklassen. Både Jeanette og Karoline vant også sine finaler og ble norgesmestre.

Blant gutta på luftrifle vant Benjamin Tingsrud Karlsen finalen i juniorklassen, mens veteranen Are Hansen sikret seg et nytt NM-gull i senior etter en meget spennende duell med EM-finalisten Endre Hagelund i finalen søndag. Her var Ole Magnus Bakken best innledende med 624,6 poeng.

I mixed-konkurransen skjøt juniorene Jenny Stene og Benjamin Tingsrud Karlsen fra Kisen strålende både innledende og i finalen og var bedre enn seniorene. Benjamin med hele 419,1 poeng innledende på sine 40 skudd. I seniorklassen vant Katrine Lund og Magnus Bjørnstad for sitt lag Elverum.

På pistol junior vant Ann Helen Aune og Adrian Gran hver sin finale, mens Kristiansund var eneste klubb med lag i mixed-konkurransen og vant dobbelt. I seniorklassen var Aina Sandstøl best innledende med 559 poeng, mens Siv Marit Løvhaug vant finalen. I herreklassen var Ole-Harald Aas best på 60-skudden med 567 poeng, mens Ole Henning Fjeld smatt forbi Pål Hembre på det siste skuddet i finalen og ble norgesmester.

Mixed på pistol ble vunnet av samboerparet Anne Mette Sæteren og Morgan Bunes for Bærum Pistolklubb, som vant dobbelt i denne klassen.

Arrangøren takker de som har bidratt
– Vi merker at det har vært mye å gjøre for få personer, men likevel har NM’et vært vellykket. Vi har fått mye hjelp fra flere ressurspersoner fra nært og fjernt, og slike bidragsytere setter vi veldig stor pris på, uten dem kunne vi ikke klart dette, forteller Anne Cecilie Falsen Brække som denne helgen har vært en del av arrangørteamet.

Stevneleder Geir Magne Rolland sier også at de har fått skryt for god gjennomføring av arrangementet, men at det også er forbedringspotensial til neste gang:

– Generelt sett har vi fått mye bra tilbakemeldinger på arrangementet. Vi fikk litt forsinkelse på sprint pistol lørdag, og da kavet vi litt. Alle ønsket å få skutt så fort som mulig, men det løste seg til slutt. Resultatservicen kunne vært mye bedre, det har jeg ingen problemer å innrømme. Her har jeg mye å lære. Heldigvis har livesendingen vært OK. Vi kunne også vært flere i arrangementstaben, men luftmiljøet i Bergensområdet er dessverre alt for lite til tide, forteller Rolland.

– Alt i alt tror jeg at vi klarte å ro i land mesterskapet på en OK måte, men her er store forbedringspotensialer. Mesterskapet har vært godt nok til at presidenten ønsker at vi søker om nytt NM i 2020 og hallen vi brukte egnet seg godt til formålet, avslutter han.

Resultater fra 10m luft (pistol og rifle) ligger her. (Det er foreløpig noen feil/mangler i listene fra SH-klassene i rifle. De vil bli retta opp så snart som mulig.)
Resultater fra 15m rifle ligger her.