Tidenes NM for paraskyttere

Det ble satt flere nye rekorder og ikke minst fikk vi noen nye navn øverst på pallen, da paraskytterne gjorde opp sitt mellomværende under NM i Bergen. Et NM i Bergen som leverte på alle fronter.
Tekst og foto: Bjørn Myrset

Sotrahallen i Bergen, med bemanning fra Hordaland skytterkrets, skapte et historisk NM for våre SH-skyttere. Endelig var det rom for å kunne områ seg skikkelig slik en kan på store internasjonale stevner.

Amanda Dybendal fra Storfjorden kom hjem med 3 Gull og 1 norsk rekord fra Bergen.

Hallen innbød til skikkelige dyster og det fikk vi. God plass, store ganger, utstyrskontroll i egne lokaler – alt lå til rette for et godt arrangement. Synd at så få fikk anledning til å komme og kollisjoner med avreise til WC og andre store internasjonale stevner må en søke seg bort fra. Vi anmoder om at NSF hjelper arrangørene å finne tidspunkter som passer bedre.

Endelig opptur

Amanda Dybendahl fra Storfjorden sportskytterlag, har liksom aldri slått helt igjennom på NM. I år snudde det. Hun innledet det hele med å hente sin første seier på 60 skudd stående R-2. Senere på dagen la hun inn 30 blinker i sprint og vant den også.

Dagen etter løsnet det endelig i en finale også, Da var det ligg øvelsen som sto på agendaen, og etter å ha vært ute i nieren bare på et skudd i finalen, kunne hun innkassere gull nr. 3 for helgen, og sågar med ny Norsk mesterskapsrekord i finale.

– Jeg skal tilbake på landslaget, så dette passet som hånd i hanske for den planen, sa Amanda som bor i Molde og som trener sammen med et skytterlag på 15m banen.

– Dette skaper motivasjon for videre satsing. Tydelig fornøyd var også Ezana Zerai og Bjørnar Gudmundstuen, begge fra Nordre Land, som havnet som nummer 2 og 3 og fikk med seg nestoren Nils Erik Nilsen til NM-gull på lag i para klassen.

Espen Børsum Jensen fra Aaro i Drammen ble skikkelig overrasket da han vant NM i paraklassen.

Ny mann i tet på pistol

For aller første gang var det påmeldt hele 5 mann i parapistol-klassen. Dessverre møtte bare 3 til dyst og etter at alle 60 skudd var avfyrt var det en meget lykkelig Espen Børsum Jensen fra Aaron PK som hentet hjem gullet etter 522 poeng.

– Dette er jeg helt uforberedt på sier den trivelige Drammenseren. At dette skulle holde til gull hadde jeg ingen formening om på forhånd, men du verden så morsomt da!

Knut Tore Forberg fra Bergen som vant sprint øvelsen tidligere på dagen, ble nummer 2 og Mads Økland fra Stavanger endte opp med 3. plass.

Sterke blindeskyttere

To gutter fra Vestre Bærum Salongskytterlag (VBS) stilte opp i para SH 3-klassen. Sterkest av disse to hardt satsende skytterne er trønderen Daniel Valø. Han satte norsk rekord på smått fantastiske 606 poeng. Men også unggutten Thomas Peelen leverte sterkt med 572,1 poeng. Vi tør gjøre oppmerksom på at de fra og med 2018 skyter på den samme skiven som de funksjonsfriske. Med dette resultat ble det også norsk rekord på Daniel.

Hvordan det er mulig å treffe denne 0,5 mm store blinken med så mange skudd ved hjelp av bare hørselen er for de fleste av oss bare en gåte. For å sette prestasjonen og nivået til Daniel i en sammenheng, kan vi opplyse om at han er rangert som nummer 1 i Europa, etter at han vant årets hjemmebane konkurranser, som leder til denne rangeringen. Vi er superimponert.

Daniel Valø fra VBS er ledende i Europa i skyting for svaksynte/blinde og leverte resultater i NM non knapt trodde var mulig.

Duellen alle ventet på

I paraklasse SH 2, har vi noen av Nordens beste skyttere. Heidi Rogne-Sørlie er som eneste SH skytter tatt inn på landslaget Norge. Bak trener Sonja Tobiassen fra Tromsø på harde livet for å komme med på laget. Begge er tilknyttet OLT og får god bistand.

Begge var favoritter i alle SH 2 øvelsene. Tobiassen tok seieren i sprint, mens Heidi vant både stå og ligg. -Stående har jeg egentlig lagt litt til side, sier Heidi, som ikke var spesielt imponert over resultatene. Sonja var skjønt enig.

Så fikk vi en dramatisk finale. Tobiassen sliter innimellom med forutsetningene der oppe i nord, men stilte til start med nylånt børse av Malin Westerheim, som alltid stiller opp. I finalen (ligg) var hun skarpest fra start som vanlig, men halvveis var de tok likt og derfra og inn skilte bare små desimaler. Før de 2 siste skuddene hadde begge 230,9. Heidi fikk desimalene der, og vant med 0,3 poeng avstand. Spennende.  Jostein Mehl fra Elverum RK hentet bronsen. Bjørnar Gudmundstuen var best i denne klassen i NM på 15m.

Heidi Rogne-Sørlie og Sonja Tobiassen hadde noen skikkelig fine fighter i SH 2 øvelsene.

Oppsummert

Paraskyttere kommer og går, nye rekorder settes og det jobbes iherdig på alle fronter. Hvis vi finner tidspunkt som ikke kolliderer med den internasjonale terminlisten er Sotrahalllen og Bergen et meget godt alternativ for fremtidene store mesterskap.

Lyst til å vite mer om paraskyting? Last ned vår informasjonsbrosjyre om skyting for funksjonshemmede her!