Para-VM er åpnet

VM Paraskyting ble åpnet i dag i Cheongju i Sør-Korea. Monica Lillehagen og Heidi Sørlie-Rogne er Norges deltagere i mesterskapet. Nå starter også kampen om kvoteplasser til PL i 2020.

223 deltakere fra 46 nasjoner er i aksjon i årets verdensmesterskap, der konkurransene starter natt til fredag norsk tid og avsluttes fredag om en uke. Det kjempes om medaljer i totalt 13 øvelser, fire i pistol og ni i rifle i Cheongju, provinshovedstaden i Nord-Chungcheong cirka midt i Sør-Korea.

Første norske skytter ut i ilden er Monica Lillehagen som skyter R2 i SH1-klassen i rifle på første konkurransedag. R2 er 10 meter luftrifle stående kvinner. Monica skal senere også skyte R8 – 50 meter helmatch kvinner. I denne øvelsen ble Monica nummer ni i den siste WC-konkurransen i Al-Ain i mars.

Heidi Sørlie-Rogne er i aksjon natt til lørdag norsk tid i R4 – 10 meter luftrifle stående i SH2. I tillegg skyter Heidi R5 – 10 meter luftrifle liggende og R9 – 50 meter rifle liggende. I alle disse konkurransene skyter menn og kvinner sammen. Heidi ble nummer 17 i WC Al-Ain i mars måned på R9 og var helt oppe på andreplass året før i samme konkurranse.

Vår beste skytter i World Cup-konkurransene i mars må dessverre bli hjemme. Pistolskytteren Anne-Cathrine Krüger ble nummer seks i finalen på 10 meter luftpistol, men måtte melde avbud på grunn av sin helsesituasjon bare to dager før avreise i forrige uke.

Norge har i perioden fram til Paralympics et samarbeid med Sverige om felles landslag for paraskytterne i rifle og pistol. Pernilla Svensson er hovedleder for troppen og i tillegg har de norske skytterne med seg assistentene Håkon Sørli og Margarethe Lillehagen. Vi krysser fingre for både våre norske og svenske skyttere i VM.

Norske øvelser i VM (norsk tid oppgitt, vi ligger 7 timer bak Sør-Koreansk tid)

04.05 kl 04:45 R2 – 10 meter luftrifle stående kvinner SH1 (Monica Lillehagen)

05.05 kl 05:30 R4 – 10 meter luftrifle stående mixed SH2 (Heidi Sørlie-Rogne)

09.05 kl 03:00 R5 – 10 meter luftrifle liggende mixed SH2 (Heidi Sørlie-Rogne)

10.05 kl 05:15 R8 – 50 meter rifle helmatch kvinner SH1 (Monica Lillehagen)

11.05 kl 06:30 R9 – 50 meter rifle liggende mixed SH2 (Heidi Sørlie-Rogne)

Alle resultater oppdateres live på Sius sine nettsider her.

Alle finaler vises på web-TV på nettsiden til World Shooting Para Sport her.

Vi oppdaterer også vår facebookside og på skyting.no gjennom hele mesterskapet.

Kvoteplasser til PL 2020

De første kvoteplasser i til Paralympics skal deles ut i dette mesterskapet. Monica skyter i to konkurranser som er rene kvinneklasser og da er det de beste som vinner kvoteplasser i henhold til oversikten under. Heidi skyter i øvelser der kvinner og menn skyter i samme klasse og der er fordelingen av kvoteplasser litt mer komplisert.

Eksempelvis i klasse R5 vinner de to beste mannlige skytterne og beste kvinnelige skytter en kvoteplass hver. I tillegg gis beste skytter uavhengig av kjønn, utenom disse tre nevnte, den siste kvoteplassen.

For å komplisere dette enda mer, så kan hver skytter vinne kun 1 kvoteplass totalt. Det betyr at sjansene øker utover mesterskapet når skyttere ikke lenger kan vinne flere plasser til PL, og plasseringer lenger ned på resultatlista kan da gi sjansen for deltakelse i lekene i Tokyo i 2020. I tillegg må vi også merke oss at hver nasjon kun kan vinne to kvoteplasser i hver øvelse, maksimalt tolv plasser totalt (max 8 av hvert kjønn). Litt komplisert, men sånn er det.

Kvoteplasser til fordeling i norske øvelser i VM 2018
R2 – 3 kvoteplasser (kun kvinner)
R4 – 3 kvoteplasser (1 mann + 1 kvinne + 1 uavhengig av kjønn)
R5 – 4 kvoteplasser (2 menn + 1 kvinne + 1 uavhengig av kjønn)
R8 – 2 kvoteplasser (kun kvinner)
R9 – 3 kvoteplasser (1 mann + 2 kvinner)

Det kjempes om totalt 154 kvoteplasser i pistol og rifle og 43 av dem fordeles i årets verdensmesterskap. Resterende kvoteplasser deles ut i World Cup i Frankrike til høsten, World Cup i De forente arabiske emirater våren 2019, VM i Australia i 2019 og i World Cup-stevnet våren 2020 (sted ikke bestemt). Kvoteplassene er ikke personlige og tildeles nasjonen. I siste Paralympics i Rio i 2016 stilte Norge med hele seks utøvere, fem på rifle og en pistolskytter.

Ingen medaljer i siste VM
Dette er sjette gang det arrangeres VM Paraskyting. I det forrige VM i Suhl i 2014 var det Amanda Dybendal som sto for den beste norske prestasjonen med sin 4.plass i R3 – 10 meter luftrifle liggende mixed SH1. Her følger alle norske resultater fra mesterskapet for fire år siden:

R2

20 Monica Lillehagen

R3

4 Amanda Dybendal

36 Paul Aksel Johansen

71 Monica Lillehagen

(Norge nummer 11 i lagkonkurransen)

R4

17 Sonja Tobiassen

R5

23 Sonja Tobiassen

33 Heidi Sørlie-Rogne

R6

9 Ove Foss

16 Paul Aksel Johansen

17 Amanda Dybendal

(Norge nummer 5 i lagkonkurransen)

R8

8 Monica Lillehagen

P2

23 Anne-Cathrine Krüger

P3

21 Bjørn Morten Hagen

P4

41 Bjørn Morten Hagen

P5

7 Bjørn Morten Hagen