De beste er fortsatt best

Under Rifle-NM del 2 på Terningmoen i helgen innfridde svært mange av forhåndsfavorittene. Gledelig dog er det å registrere at det kommer noen nye ansikter også øverst på pallen i et NM.

Tekst: Bjørn Myrset

Tor Nystuen fra Nøtterø msl tok hele 4 nye NM-gull da han vant alt som var, det vil si begge matchene og begge ligg-øvelsene på 50 og 300m i V55 klassen. Sammen med Bjørn Egil Hansen (2 medaljer) og Nils P Håkedal (2 medaljer), tok de hjem hele 8 individuelle NM-gull i tillegg til begge lag-gullene på 50m.

Levanger og Elverum preger 300m ligg. Helge Elvebakk og Tor Skomsvoll begge fra Levanger msl vant begge to NM gull, da de vant begge ligg øvelsene i hhv V65 og V70 klassen. Jo Ivar Løvseth fra Elverum rk var skarpest foran lagkopmpis Frank Nordhagen i V45 klassen. Geir Magne Rolland og Torbjørn Tjørholm sikret NM-gull til henholdsvis Åsane og Klepp msl i matchøvelsene på 300m.

Benjamin og Jenny, samt noen nye
Det ble favorittseire i begge juniorhelmatchene på 50m da Kisen-skytteren Benjamin T. Karlsen klarte å ta igjen hjemmelagets Vegard S. Nordhagen på det aller aller siste skuddet. I shootoff er det knapt noen som har slått Benjamin, ei heller denne gang. Nordhagen var imidlertid suverent best i kvaliken på 3×40 og ledet NM-finalen i 45 skudd, men det holdt altså ikke mot ringreven fra Alfhallen.
Jenny Ø. Stene var igjen suveren fra start til mål både i kvalifiseringen og finale. 1166 poeng i meget krevende forhold ble til en seier på hele 19 poeng foran Mari B. Løvseth fra arrangørklubben. Johanna Reksten viste seg med 3. plass at hun var i form, noe hun også skulle bevise skikkelig videre i mesterskapet.

Årets NM ble nemlig Johanna Reksten sitt definitive gjennombrudd som match skytter. I 3×40 finalen på 50m kapret NTG eleven sølvet foran høyere rangerte Jeanett Hegg Duestad. På 300m vant hun like greit 3×20 matchen suverent på dagens høyeste poengsum 571 foran lagvenninne Tonje Engevik på fine 568 poeng. På 300m dukker det også opp enda en elev fra Norges Toppidrettsgymnas (NTG) øverst på pallen. Åshild T. Vatne føyer seg pent inn i rekken av sine to søstre, som har preget pallen mange ganger i NM i junioralderen. Åshild vant med 585 poeng.

Levanger leverer
Tore Byberg fra Levanger msl, klarte bragden å slå Kisen-favorittene på 3×20 på 300m. 566 poeng ble vinnerresultatet foran Benjamin og Jon Hermann Hegg som havnet på behørig avstand. Martin M. Voss sørget for at også Levanger fikk med seg gullet i ligg-øvelsen på 300m.

Arrangørlaget har en del medlemmer som bare skyter NSF-programmet på NM. En av de som tar med seg Saueren og «slenger seg med» er Oda Andreassen Berg. Hun greide det samme i år som i fjor, å ta fra langt mer satsende ungdommer en medalje på liggende. Ikke bare én, men to ganger. Hun var nummer 3 på 50m-øvelsen hvor Jeanett Hegg Duestad fra Nøtterø vant, og hun ble nummer 2 på 300m.

To søstre fra Fredrikstad, Julie og Camilla Paulsen Johannesen dominerte matchøvelsene i U16 klassen. Camilla har i flere øvelser vist at hun har tatt juniornivået allerede, og med 3 år ved NTG foran seg er etterveksten i junior så godt som sikret på kvinnesiden.

Ruben Andre Myrset fikk også sine første medaljer i denne klassen, til alt overmål fikk han med seg lillesøster Aurora Beate Myrset til dobbeltseier på 30 ligg på 300m. Elverum fikk også et etterlengtet Lag-gull i U-klassen da Ida A. Berg var med Aurora og Ruben øverst på pallen. De andre lag-gullene havnet i Alfhallen.

Avslutning
Årets NM ble plassert i juni/juli av årsaker arrangøren ikke rår over. Vi mistet 80 deltagere sammenlignet med i fjor på denne måten. At VM havnet midt i vår NM-periode var synd, men deling av NM hadde både positive og negative sider. For arrangøren er et delt NM mye roligere og oversiktlig og alle kan oppleve gleden av å delta eller arrangere et NM. Vi arrangører er nemlig også deltagere.

Min personlige betraktning er at NM bør deles, at det arrangeres på høsten og at de beste juniorene og veteranene får anledning til å delta i et åpent NM sammen med seniorene.

Et samlet NM krever voldsomt da det er 11 klasser, 4 øvelser og et hopetall med lagskytinger, spesielt om det MÅ tas på 3 dager. Hadde vi tatt det som en NM-uke, kunne vi startet med veteraner og ungdom, fortsatt med junior, for så å avslutte med NM for senior, hvor de beste juniorene og veteranene får delta i et Åpent senior mesterskap i for eksempel OL/VM øvelsene som danner grunnlag for tildeling av kongepokal.

Alle bilder og resultater er tilgjengelig på arrangørens hjemmesider.