Henrik skjøt Norge til OL

20 år gamle Henrik Larsen skjøt Norge til OL i Tokyo i 2020. I dagens VM-finale på 50 meter helmatch i Sør-Korea ble han nummer fire og sikret Norges første kvoteplass i skyting.

– Det er det tøffeste jeg har opplevd på skytebanen og det dunket hardt under jakka. Det er hyggelig å få igjen noe for lange harde treningsøkter, så jeg er veldig fornøyd. Mot slutten av finalen tenkte jeg bare på å holde midt i og gjøre det jeg har trent på. Det holdt ikke til medalje, men heldigvis til kvoteplass og det er stort, sa Henrik Larsen.

Norge har ikke tatt VM-medalje i denne maratonøvelsen over 3×40 skudd siden 1952. I dag var førsteårssenioren fra Mysen bare 0,5 poeng fra å kjempe videre om medaljer i finalen i Changwon.

I kvalifiseringen tidligere på dagen skjøt han 1179 poeng og ble nummer fem. Mens mange av de langt mer etablerte favorittene ramlet av en etter en, så sto Henrik Larsen løpet helt ut og ble en av de åtte finalistene.

I finalen var det allerede klart da seks skyttere gjensto at Norge ville sikre seg en kvoteplass, da to av de gjenværende finalistene hadde kvoteplass fra før og fire nye lå og ventet. På det tidspunktet hadde Larsen gjort sin eneste store feil i finalen og lå utsatt til på 6. plass. Så startet han opphentingen og med 2×10,7 var han plutselig helt inne i medaljekampen igjen. Det holdt ikke til pallplass med jubelen var likevel stor for å ha vunnet en plass i OL.

Henrik Larsen i aksjon.

– Henrik er en helt spesiell utøver. Han er 20 år gammel og allerede en av verdens beste. Samtidig er han fortsatt like treningsvillig og like nysgjerrig som han har vært i mange år, nå kanskje mer enn noengang. Det er knalltøft å skyte seg til finale i dette selskapet og når han kommer dit så leverer han imponerende godt til å ha så liten erfaring som senior, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Henrik Larsen ble nummer fire også i EM på den andre individuelle OL-øvelsen 10 meter luftrifle i februar. I tillegg har han tre 5.plasser og en 6.plass fra World Cup i sin første år som senior.

– Jeg tenker langsiktig og er glad for 4. plassen i dag, den er ikke så sur når det tross alt også sto om plass i OL. Nå er jeg bare glad og stolt, sa Larsen.

– Nesten 100 nasjoner kjemper om de første kvoteplassene til OL i dette VM i Sør-Korea. Vi er svært glade for å ha fått tak i en av dem. Alle lag trenger spisser som scorer mål og Henrik er spydspissen blant rifleskytterne på Skytterlandslaget akkurat nå. Han scorer og laget vinner kvoteplass. Men vi jakter flere og fortsetter vårt arbeid med å søke kvalitet og trivsel i alt vi gjør, så får vi se hvor langt det rekker til slutt, sa sportssjef Tor Idar Aune.

Simon Kolstad Claussen og Øyvind Solbrekken Flatla ble nummer i 32 og 54 i dagens konkurranse, mens de tre helmatchskytterne ble nummer seks i gårsdagens lagkonkurranse.

Strålende av Katrine Lund
Katrine Lund skjøt 1177 poeng i dagens lagkonkurranse på kvinnenes helmatch i VM og sammen med Jenny Stene og Jeanette Duestad ble hun og Norge nummer fem i lagkonkurransen av 27 lag.

Katrine Lund.

Lund kjempet lenge om å slå verdensrekorden på 1180 poeng, men måtte gi fra seg noen poeng mot slutten. I morgen skyter alle tre den individuelle konkurransen og kjemper om både medaljer og nye kvoteplasser i denne OL-øvelsen.

God innsats av juniorene
På 25 meter sportpistol har junioren Ann Helen Aune 268 poeng etter første dag, mens Siv Marit Løvhaug står med 282 poeng i seniorklassen. Konkurransene fortsetter i morgen fra klokken 0600 norsk tid.

På 10 meter luftrifle junior ble Oda Løvseth nummer 46, Mari Løvseth nummer 49 og Tonje Engevik nummer 63. I lagkonkurransen ble Norge nummer 14.

Blant gutta var Vegard Nordhagen best av de norske på 28.plass. Jon-Hermann Hegg ble nummer 31 og Benjamin Tingsrud Karlsen nummer 47. I denne lagkonkurransen endte Norge på 12.plass.

Riflejuniorene bevger seg nå over på 50 meter og skyter konkurranser fra og med søndag.

Følg med på VM i skyting på våre dedikerte sider her og ikke minst på våre facebooksider der vi oppdaterer fortløpende fra mesterskapet.