To norske rifleskyttere deltar i årets sesong av Bundesliga

De norske rifleskytterene Jenny Stene og Henrik Larsen deltar begge i årets sesong av den prestisjetunge tyske Bundesliga for skyting.

Den tyske Bundesliga for skyting er den øverste divisjonen for sportsskyting med luftvåpen i Tyskland der også flere av de beste skytterne i verden konkurrerer (les mer i faktaboksen i bunnen av artikkelen). Stene debuterte for laget BSV Buer-Bülse fra Gelsenkirchen nå i helgen og Larsen debuterer for laget SV Wieckenberg fra Wietze om to uker.

I Tyskland har det blant annet vært stor interesse for Stenes debut og hun har ikke minst fått omtale i tyske medier og gode skussmål av BSV Buer-Bülses trener før sesongen startet:

– Vi la merke til Jenny under World Cup i Korea, der hun skjøt til seg til bronsemedalje. Hun er ung, men har skutt mye og vi ble raskt sikre på at hun passet godt inn på laget, sa BSV Buer-Bülses trener Frank Pawelke til den tyske avisen Westdeutsche Allgemeine Zeitung før helgen.

I debuthelgen gjorde Stenes lag rent bord og vant begge de to første matchene for sesongen.

Jenny Stene med sine lagkamerater i BSV Buer-Bülse.

– Det var gøy å skyte! Jeg var spent, men rolig. Samtidig var det jo en helt rå opplevelse. Jeg gikk opp på tribunen når det var to andre lag som skjøt, og det var nesten så jeg ville holde meg for ørene – for det var så høyt trøkk fra publikum, sa Stene selv etter debuten. Hun legger også til at hun fikk en varm velkomst av sitt nye lag:

– Jeg ble utrolig godt tatt imot! Det var en morsom gjeng. Fremover nå blir det bare å trene og bli best mulig så jeg kan komme meg ut og skyte mot de beste, sa Stene.

Henrik Larsen ser også frem til å debutere i Bundesligaen 21. oktober:

– For det første gleder jeg meg veldig til å skyte Bundesliga. Det er noe jeg alltid har hatt lyst til å prøve fordi det er et ordentlig leven og noe bare tyskerne får til! Sier Larsen.

Henrik Larsen. Foto: University of Kentucky.

– Siden vi er i den tøffeste ligaen er det som regel en internasjonal toppskytter jeg og Jenny kommer til å konkurrere mot. Så vi vet at vi må holde spenningen og fokuset under kontroll for å få ting til. Jeg vet at det kommer til å bli tøft å stå der inne – men det jo alltid moro å kjenne at man lever.

Han håper også at deltagelsen i Bundesliga vil gjøre ham til en bedre konkurranseskytter i fremtiden:

– Jeg håper å kunne kontrollere spenninger og leven fra publikum bedre etter etter å ha skutt i Bundesliga og gjøre det til noe positivt så jeg kan bruke de erfaringene også i andre finalesituasjoner, avslutter han.

Hva er Bundesliga i skyting?

Som i annen tysk organisert sport, heter også den øverste klubbdivisjonen for skyting med luftvåpen i Tyskland Bundesliga. Ligaen er åpen for både kvinner og menn, ble etablert av det tyske skytterforbundet i 1997 og tar for seg skyting med luftrifle og luftpistol på 10m. Ligaen består av 16 lag med fem utøvere i hver gren og varer fra oktober til februar hvert år.

Matchene er i ligaen er lagt opp slik at utøverne på hvert lag går i duell med en skytter fra mostanderens lag. Hvilken motstander man møter i duell blir bestemt ut i fra hvor godt man har skutt tidligere. Vinneren av duellen avgjøres av hvem som skyter best etter 40 skudd, og vinner man duellen scorer man ét poeng på vegne av laget sitt. Laget med flest poeng – det vil si flest duellvinnere – tar til slutt seieren.

Bundesliga er en tysk konkurranse, og reglene er derfor slik at 4 av 5 skyttere som hvert lag melder på til en konkurranse må være tyske. Til tross for dette er Bundesligaen attraktiv for utenlandske skyttere, og flere ikke-tyske OL-medaljister har deltatt og representert ulike klubber siden ligaen startet i 1997.

Det er også verdt å nevne at den tyske Bundesliga er kjent for sitt entusiastiske publikum som bidrar til en høylytt, men positiv stemning på skytebanen. Se video av publikum under en finale her.

Du kan følge Bundesliga blant annet på ligaens offisielle facebooksider, der det jevnlig postes resultater og andre oppdateringer. (Merk: Oppdateringer postes på tysk.)