Skadeforebygging for skyttere

Visste du at nesten en av seks personskader er idrettsskader? En ny sesong har startet for mange av våre skyttere, med luft- og innendørsskyting. For andre er dette en periode hvor det tørrtrenes og fokuset er rettet mot fysisk trening. Det er derfor på sin plass å komme med en oppdatering og påminnelse på hvordan vi kan forebygge skader i idretten vår.

I en artikkel som Olympiatoppen publiserte i november forteller sjefslege på OLT og leder for Senter for idrettsforebygging, Roald Bahr, dette:

Vi mener at vi kan klare å forebygge 50 prosent av alle idrettsskader ved å kjøre et opplegg i idrettslag som er basert på vitenskap. Vi har en unik mulighet til å gjøre noe. Derfor er det viktig for oss å nå ut med skadefri.

Skadefri

Skadefri er en app og nettside hvor man kan finne ulike øvelser for å forebygge skader i egen idrett. Siden inneholder også informasjon om hvordan man skal behandle ulike skader, og hvem man skal kontakte dersom man har behov for assistanse.

Hvordan dere laster ned appen, eller går inn på siden til skadefri, kan dere lese mer om i artikkelen vi publiserte tidligere i år ved å trykke her.

Hvorfor er «skadefri» viktig?

Å benytte seg av tilbudet skadefri gir er viktig, både for topp- og breddeidrettsutøvere. Øvelsene er lette å gjennomføre både hjemme og på trening, og gir en stor fordel i det lange løp.

I skyting som idrett ser vi ofte akutte skader. Det er skader som oppstår i forbindelse med overbelastning, og i størst grad på nakke, armer og rygg. Hos rifle (herunder også viltmål) og lerdueskyttere ser vi ofte rygg- og nakkesmerter. Typisk for disse skadene er at de ikke forsvinner like fort som de kommer. Pistolskyttere sliter ofte med smerter i skuldre, nakken og armer, og da er senebetennelser kjent problematikk.

Forebygge og behandle typiske «skyteskader»

Siden skadene vi opplever i skyting ofte kommer fort og varer lenge, er det viktig at vi setter fokus på skadeforebygging, altså trening mens vi fortsatt er friske i musklaturen. Selvom en skytter ikke nødvendigvis har vondt akkurat nå, vil problemene komme fortere og oftere dersom man ikke driver forebyggende trening.

Vi vil anbefale alle aktive skyttere å laste ned appen eller gå inn på siden for å lære mer og eventuelt implementere noen av disse øvelsene i sitt eget treningsarbeid. I tillegg finnes det en side inne på skadefri hvor dere kan lese mer utdypende om de mest typiske skadene som oppstår i forbindelse med skyting. Siden finner dere her.