Et overraskende Para-EM

Årets EM kom overraskende på oss alle da det ikke var planlagt. Den som overrasket mest av våre skyttere, var troppens eldste skytter, Kristbjørg Dale Bolstad. Norgesrekordholderen nådde igjen en av finalene.
Tekst og foto: Bjørn Myrset

58-åringen, som ikke er tilknyttet landslaget, smelte inn 3 ganger 10,7 på slutten og kapret en ny finale i øvelsen R5 – 10m Luftrifle Mixed, liggende, SH2. Der møtte hun både regjerende Paralympic- og verdensmester. På tross av bare tiere i finalen, måtte hun ta til takke med en 7. plass, etter å ha avgitt historiske 5 skudd i shoot-off mot en franskmann.

Sonja Tobiassen fra Kalotten i Tromsø var også fint med i kampen om finalebilletter. I øvelsenR4 – 10m Luftrifle Mixed, stående, SH2, endte hun på den «søte» 9. plassen. Dette viser at de norske paraskytterne absolutt er med og kjemper i millimeterkampene om finaleplasser – også i store IPC-mesterskap.

EM 2018 i Beograd i Serbia dukket opp som troll av eske tidlig i høst. Budsjettene våre hadde ikke tatt høyde for dette mesterskapet, og Norges skytterforbund inviterte derfor utøvere med egen kapasitet til å ta del. Flere responderte.

1 pistolskytter og 5 rifleskyttere ble klarert for å delta i EM 10m rifle, som ble avviklet i Beograd sist uke. 1 leder og 4 assistenter gjorde den norske troppen til 11 stykker.

Holiday Inn leverte alt.
Hotellet i nye Beograd, leverte både forlegning, forpleining og alle skyteøvelsene på et og samme sted. Vi har ikke opplevd noe lignende siden Hell Open viste oss veien for 10 år siden. Når også klassifisering og utstyrskontroll også var på vårt hotell, ble logistikken enkel der nede.

Skytterne som både planla, bestilte og betalte hele turen selv, ankom og dro til mange forskjellige destinasjoner og tider. Mye å lære av slikt, spesielt når det skal beregnes både ekstra og spesial bagasje.

Å operere inne i hoteller, med variabel lufting og temperatur, og med en nedprioritert røykelov, er og forblir utfordrende. Det er fort gjort å bli syk, men fullt mulig å unngå dette også om en tar i bruk «hele verktøykassen».

Hva skal til for å ta nye steg?
Evalueringer er i gang. Vi vet mange trener ofte, riktig og veldig mye, for å ta det tekniske løftet. Mange har nå skytestillinger, teknikk og utstyr, som matcher konkurrentene.

Men, det synes opplagt, at vi litt for ofte slår av litt for mye i forhold til kapasiteten når trykket kommer.

Skytternes prioritet nummer 1 er derfor at vi må ha flere samlinger hvor det skapes en læringsarena, men også hvor det bedrives testing og ikke minst tøffere konkurranselik øving.

På tross av mange forsinkelser i Europa, et manglende våpen, en rullestol og en bulket bil, var alle trygt hjemme natt til lørdag.

På vegne av Norges skytterforbund vil jeg takke alle utøvere og assistenter for en profesjonell og flott opptreden i landslagsdraktene både før, under og etter årets EM. Lykke til videre.