Bronsemedalje i World Cup og kvoteplass til OL

Jeanette Hegg Duestad ble nummer tre på 50 meter helmatch i World Cup i Beijing på en historisk norsk dag med alle våre tre skyttere i finalen. Tredjeplassen gir også Norge ny kvoteplass til OL i Tokyo.

– Akkurat nå er jeg glad, lettet og stolt over å være på pallen og ikke minst sikre Norge en kvoteplass til OL. Denne dagen hadde alt. Jeg slet med å finne rytmen i kvalifiseringen, skjøt etterhvert veldig bra. Så går alle tre til finale og i den var det også noe varierende. Men jeg stolte på meg selv hele veien og tredjeplass er jeg svært fornøyd med, sa Jeanette Hegg Duestad.

I kvalifiseringen skjedde det utrolige. Alle tre norske jenter gikk til finale. 88 skyttere stilte til start på elimineringen natt til lørdag. 60 gikk videre til selve konkurransen natt til søndag, og tre av åtte i finalen var altså norske. Det har aldri skjedd tidligere for vår del. På herresiden skal det ha skjedd et par ganger tilbake i 1992, men første gang på kvinnesiden.

Jenny Stene var nummer tre i kvalifiseringen med 1176 poeng, Katrine Lund og Jeanette Hegg Duestad nummer seks og syv, begge med 1173 poeng, som også var finalegrensa. I finalen lå både tre WC-medaljer og to kvoteplasser til OL i Tokyo i potten.

Finalevinner Pejcic fra Kroatia hadde kvoteplass fra før, dermed gikk OL-billettene til Sør-Korea og Norge, etter andreplass for Bae og tredjeplass for Hegg Duestad. Jenny Stene ble nummer sju og Katrine Lund nummer åtte i finalen.

– Det er en stor dag. Jeg er veldig stolt over jentene, som presterer over forventning. De er knallharde både i treningsarbeid og i konkurranser, men dette er likevel noe helt spesielt. Det viser uansett at når alt klaffer og marginene er på vår side, så er vi så gode som i dag. Men de er fortsatt unge og vil fortsatt svinge noe i prestasjonene sine og vi må bare komme oss hjem nå for å fortsette det gode arbeidet for å bli enda bedre, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Se ISSFs videopptak av finalen her.

Jenny Stene og Katrine Lund ga hverandre en klem etter å ha kommet på sjuende og åttendeplass i finalen. Foto: ISSF

Men hjem kommer de ikke riktig ennå. På grunn av flystreik blir det norske landslaget forsinket ett døgn i Kina og er ikke tilbake i Norge før sent tirsdag kveld norsk tid.

– Det er lov å stoppe opp en gang i blant og være stolt. Det kan vi være av jentene våre i dag. Dagens prestasjon er for historiebøkene. Samtidig vet vi at både utøvere, trenere og ledere på Skytterlandslaget ennå har mye å gå på. Vår satsing er langsiktig og vi bygger stein på stein. Sammen med Olympiatoppen tror jeg vi nå har funnet en god retning på arbeidet med de aller beste, og med fortsatt god satsing på unge utøvere rundt omkring i klubber og kretser så kan vi kanskje nå helt til topps en gang. Vi er på vei i alle fall og gratulerer både til jentene og alle de rundt som gjør dette mulig, det være seg utøverkolleger, trenere, familie og andre støttespillere, sa sportssjef Tor Idar Aune.

Norge har nå tre kvoteplasser til OL i Tokyo. Henrik Larsen sikret den første på 50 meter helmatch menn og Erik Watndal den andre på skeet menn i VM i Sør-Korea i fjor høst. Med kvoteplass både på kvinner og menn i rifle, er Norge sikret deltagelse på alle fem OL-øvelser i denne grener, også 10 meter luftrifle mixed team.

På 25 meter sportpistol satte Siv Marit Løvhaug norsk rekord med 578 poeng, det var to poeng bedre enn den forrige rekorden. Med 288 poeng på presisjonsdelen natt til lørdag og 290 natt til søndag, ble hun til slutt nummer 35, åtte poeng fra finale. Flott prestasjon det også i Beijing på WCs siste konkurransedag. Ingeborg Gran ble nummer 72 med 560 poeng.