Kulturutveksling på NM Feltpistol – en rifleskytter på avveie

Jeg heter Helene Rønningen og jobber som idrettskonsulent i Norges Skytterforbund. Til vanlig er jeg rifleskytter, men nå har jeg vært på NM Felt på Dagali og prøvd meg som feltskytter!

For to år siden var jeg på kulturutveksling hos Sokna og deltok på et FITASC Compak Sporting-stevne. Det var utrolig moro, selv om jeg kom tilbake både gul og blå etter ha skutt 150 duer.

Nå har jeg vært på Dagali og debutert i feltskyting, like greit og starte med NM! Folk stiller opp og jeg fikk låne både pistol, ammunisjon, solbriller og så videre. Vi lette litt etter noen litt bedre sko, men uten hell. Så da ble det hvite joggesko!

Etter å ha meldt meg på og en tur innom våpenkontroll var jeg klar til opprop. Deretter var det minibusser som skysset oss ca. 8 kilometer langs grusvei ut i skogen.

Hva er feltskyting?
Feltskyting er skyting på 10 forskjellige hold, 6 skudd på hver og på mange ulike skiver! Alt fra tradisjonelle feltfigurer (C-figurer) til reinsdyr, villsvin, ugler og liggende bowling-kjegler.  Hvert hold har 2-6 forskjellige figurer og man har som regel 6-16 sekunder på hvert hold. 10-16 er mest vanlig.

Man kan maks få 6 treff på hvert hold og man på ekstra poeng for å ha treff i alle skivene og innertreff.

De aller beste skytterne har ofte fullt hus (avhengig av vanskelighetsgraden på løypa), og hvis 7 stykker har fullt hus blir det omskyting mellom disse. Til slutt står beste mann og beste kvinne igjen!

Hva slags våpen og kaliber skyter man med?
Her kan man skyte med mye forskjellig! Her på NM i Dagali kan du skyte Magnum, spesialfelt revolver/pistol, militær, revolver, fin og grov.

Hvilke klasser kan man skyte i?
Mange forskjellig! Men dette kan du driver med både som ungdom (kal .22 finfelt), junior, senior og veteran!

Tilbake på Dagali
Vi gikk av bussen og tuslet mot hold 1 og jeg hadde ingen forhåpninger om noe resultater. Det er noe veldig fint med å være fullstendig nybegynner, du bare går og koser deg og lærer underveis! Mitt største fokus var egentlig sikkerheten, ettersom jeg ikke er veldig rutinert som pistolskytter (men har skutt pistol tidligere og fått sikkerhetsopplæring). Heldigvis gikk dette fint gjennom hele runden!

Det jeg faktisk klønet mest med var å fylle magasin, som rifleskytter er man vant til at de kan fylles på forhånd, og ellers er jo både match-rifler og luftrifler enkeltskuddsvåpen. Rakk som regel akkurat å fylle opp før vi skulle lade.

Skytetidene er også ganske uvant, 14 sekunder er mindre enn det jeg vanligvis bruker på ett skudd! Men jeg fikk ut alle skuddene på alle hold og hadde stort sett bare ett skudd igjen når det ble ropt stans.

Viste seg at jeg hadde flere treff enn jeg trodde – ikke alltid lett å skjønne anvisningen som nybegynner!

Når jeg sjekker resultatlistene hadde jeg 4, 5, 7, 5, 4 på de første 5 holdene. Det stemte ikke helt med det jeg trodde jeg hadde så jeg har tydeligvis ikke helt skjønt anvisningen i løypa. Vanskelig med så mange blinker og dette med soner osv for en nybegynner!

Og som den nybegynneren jeg var det mange ting å rette på – jeg holdt for hardt rundt pistolgrepet, trykket ikke inn til trykkpunkt og holdt selvfølgelig ikke spesielt stille. Men jeg klarte å få til en del gode samlinger selv om de ofte satt høyt!

Neste 5 holdene fikk jeg 6, 7, 2, 3, 2 – så det ble litt vanskelig mot slutten. 2 av treffene på ene holdet fikk jeg av Torodd som skjøt ved siden av meg på skive 2. Han hjalp meg mye gjennom løypa ellers, men her fikk jeg litt ekstra hjelp!

Hele turen gjennom løypa tok bare et par timer, vi var heldig med været og det sluttet og regne før vi skulle ut. Fine grusveier og stier tok oss frem til holdene og alle de frivillige ute i løypa hadde full kontroll så alt gikk knirkefritt og effektivt.

Jeg har hatt et par kjempefine dager på Dagali, tusen takk til arrangør Buskerud Skytterkrets og alle klubbene som har bidratt til et flott arrangement.

Og tusen takk for oss, vi ses snart!

Se også flere bilder og resultater fra NM i feltskyting på Breddeidrettskomitéen i NSF sine facebooksider her.