Stemningsrapport fra Oktober Luftfest

Oktober Luftfest er noe som gir assosiasjoner til den ellers så kjente ølfestivalen Oktoberfest som foregår i München hver høst. Men hos Ørland Pistolklubb var det luftvåpnene som stod i fokus under festen. Altså en noe mer edruelig variant enn den festen som har ansporet til navnet på dette helgestevnet.
Tekst: Gunnar Olaussen, Foto: Thomas Dahl

For å sikre seg at noen av landets beste skyttere tok seg bryderiet med å ta turen til Ørlandet for å skyte luftpistol en hel helg, var aktivitetsnivået lagt opp slik at det skulle skje noe det meste av tiden.
I tillegg til at en høyere startkontingent enn vanlig for distriktet bidro til at det kunne deles ut relativt rause pengepremier til de tre beste sammenlagt for henholdsvis senior og junior. Den beste i ungdomsklassene og veteranklassen fikk også sine premier.

Ørland Pistolklubb er ellers en klubb som har lang erfaring med å arrangere store stevner som går over flere dager. Mange husker nok spesielt NM i 2016 som omfattet tre ulike pistolgrener: Feltpistol, Spesialfelt og Pistol Bane. Et stevne som strakk seg over 14 sammenhengende dager, med Finaleskyting i feltøvelsene midt i Brekstad sentrum om kvelden.

Oktober Luftfest er altså et tredagers luftstevne som Ørland Pistolklubb denne gang arrangerte for andre året på rad. I og med at de allerede har lagt opp en plan for Oktober Luftfest i 2020, ser dette ut til å bli en årevis tradisjon.

Og bra er det. For dette var virkelig en fin opplevelse for oss som liker å skyte med luftpistol. I og med at de fleste skytterne her var samlet over tre dager med en aldri så liten bankett på lørdagskvelden, fikk man til en fin festivalstemning ved å være samlet om en felles interesse over et lengre tidsrom.

Seniorskytterne i gang med siste finale søndag ettermiddag. Foto: Thomas Dahl

Her ble skutt 10 m Luftpistol og Sprintluft alle tre dagene, med Luft Standard og Fallfigur som ekstra øvelser på lørdag. På slutten av dagen ble det så gjennomført en finale for Seniorer og Juniorer. Siden det ikke var nok Juniorer til stedet til å fylle en hel finalebane, fikk de beste ungdommene sin sjanse til å delta i finalen, selvsagt med samme muligheten til å stikke av med finalepremien på 500,- kr., som de litt eldre Juniorene.

Til slutt ble poengene fra alle 8 øvelsene lagt sammen som grunnlag for å kunne kåre festivalvinnere søndag ettermiddag. Det var selvsagt også ordinær rangering og premiering etter premietabellen for hver enkelt øvelse, slik at de som ikke hadde mulighet til å delta alle dager fikk sin kreditering. Men for å kunne kjempe om sammenlagtprisen, måtte man altså delta på samtlige 8 øvelser.

Så hva er det sterkeste inntrykket jeg sitter igjen med etter denne festivalen? Var det det at jeg faktisk klarte å sette ny personlig rekord på 40 skudd Luftpistol? Eller at jeg stakk av med premien som beste Veteran? Som denne gang egentlig var en premie for i herdig innsats, siden jeg var eneste veteran som gjennomførte alle 8 øvelser.

Nei, det som sitter best i minnet, er juniorfinalen søndag ettermiddag. Den er noe av det mest spennende jeg har sett på lenge. Disse ungdommene fikk her prøve seg for tredje gang i løpet av tre dager med å skyte under litt ekstra press. En finale med kommando for hvert skudd, og begrenset tid. Og med et applauderende publikum bak seg som ytterligere fikk pulsen til å banke hardere. Det var tydelig at mange fikk litt problemer med å holde våpenet sitt like stødig som vanlig i det skuddet skulle gå av. Men framgangen var imponerende, og i denne siste finalen var det faktisk liten forskjell på resultatene i forhold til det mange av Seniorene klarte å prestere. Det ble mange innertiere over hele fjøla, og en U16 skytter klarte hele 50,3 poeng på sin andre 5 skudds serie.

Unge skyttere i aksjon. Aldersspranget blant deltagerne var fra 10 år til godt over 60. Foto: Thomas Dahl

Til slutt var det en ung dame fra Kristiansund som litt uventet stakk av med seieren med knappest mulig margin, mens publikum gjorde sitt beste for å skape et ekstra stort press på de to siste finalistene med sin taktfaste klapping.

Dette er nok den sterkeste prestasjon jeg har sett på lenge. Og jeg tror dette lover godt for norsk skytesport, at det finnes så mange og dyktige skyttere blant våre håpefulle, både blant jenter og gutter.