Norge trekker seg fra World Cup i India

Norge trekker sitt lag fra deltagelse i World Cup i skyting i New Delhi i India kommende uke. Årsaken er den uavklarte situasjonen rundt konsekvensene av Corona-viruset.

Summen av den informasjonen vi har nå tilsier at vi best ivaretar sikkerheten og tryggheten til våre utøvere og ledere ved å bli hjemme denne gang. Dette er målt opp mot nytten og nødvendigheten av deltagelse i New Delhi. Etter en totalvurdering trekkes nå laget fra deltagelse og vi vil snarest finne alternative løsninger for ivareta vårt ansvar for utvikling av våre skyttere.

Etter planen skulle seks rifleskyttere og en skeetskytter delta for Norge i denne World Cup-runden, som er den ene av bare tre slike konkurranser i de olympiske grenene denne sesongen. Uttatte utøvere var Jenny Stene, Jeanette Hegg Duestad, Katrine Lund, Henrik Larsen, Simon Kolstad Claussen og Jon-Hermann Hegg på rifle, samt Jørgen Engen på skeet.

Ingen av aktuelle reisende til India er i den oppgitte risikogruppen, som har størst fare for alvorlige komplikasjoner ved en eventuell smitte. Det er derfor først og fremst de uavklarte konsekvensene av eventuell smitte som vektlegges i denne avgjørelsen. Vi kan ikke fastslå at smittefaren øker ved å reise ned og delta i New Delhi, men vi vet at eventuell påvist virus automatisk fører til karantene der du er i verden hvis du selv eller ditt reisefølge blir smittet.

Opphold i India kan også ved hjemreise i slutten av mars fort gi automatisk karantenetid uavhengig av påvist sykdom, slik situasjonen eskalerer for hver dag. Dette kan gi den enkelte reisende store praktiske utfordringer, og er svært uheldig midt i en oppkjøringsperiode til de viktigste konkurransene denne sesongen. Norges Skytterforbund tror faren for å havne i denne situasjonen minskes betydelig med å bli hjemme og utover det følge rådene fra Folkehelseinstituttet. Ved å ikke reise vil vi heller ikke kunne komme i den situasjonen at vi tar med oss smitte tilbake til Norge.

– Vi er lei oss for at våre utøvere nå ikke får muligheten til å delta i World Cup New Delhi, men er trygge på at vår avgjørelse er den riktige i et større og lengre perspektiv. Vi beklager at arrangøren settes i denne situasjonen og håper å kunne være tilbake i India for å skyte World Cup ved en senere anledning, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Hovedmotivasjonen for deltagelse var å oppnå viktig konkurransetrening mot verdens beste skyttere for å kunne være best mulig forberedt til det som venter oss senere i sesongen. World Cup India var i utgangspunktet også viktig for best mulig posisjonering på ISSF-rankingen, men dette ble endret denne uken.

Det internasjonale skytterforbundet ISSF vedtok mandag at mulighetene til å oppnå rankingpoeng frafaller i WC New Delhi. Årsaken er at indiske myndigheter har innført reiseforbud fra flere nasjoner, og dermed er ikke alle utøvere som ønsker det, sikret deltagelse i konkurransene. ISSF sin ranking er utgangspunkt for tildeling av de aller siste kvoteplassene til OL i Tokyo. Denne avgjørelsen av ISSF har satt mange nasjoner og utøvere i tenkeboksen, og det er svært usikkert hvor stor deltagelse det til slutt blir i New Delhi.

I henhold til planen for håndtering av situasjonen med Corona-viruset, er beslutningen om å trekke laget fra deltagelse i India gjort av sportssjef i samråd med Olympiatoppen, generalsekretær i NSF, leder av Toppidrettskomiteen og landslagstrenerne, som har dialogen direkte med utøverne. Vi har forholdt oss til informasjon fra arrangør og ISSF, samt helseråd fra Folkehelseinsituttet og reiseråd fra UD.

Tidligere denne uken ble World Cup paraskyting i Al-Ain avlyst. Fire norske rifleskyttere skulle etter planen reist ned i neste uke for å konkurrere mot verdens beste paraskyttere, som en viktig test i denne Paralympicssesongen. I dette tilfellet var det myndighetene i De forente arabiske emirater som satte foten ned i frykt for at de tilreisende kunne føre Corona-viruset til landet.

Kontaktperson for Norges Skytterforbund

Tor Idar Aune

Sportssjef

+47 908 47 231

tori @ skyting.no