Elverum Open har satt seg

Etter den femte gjennomføringen har arrangementet på Terningmoen i Elverum virkelig satt seg. Nå omhandler det både 10m, 50m og 300m, arrangøren ønsker nå å se om det kan videre utvikles.
Tekst og foto: Bjørn Myrset

Bortimot hele den norske skyttereliten var til stede i kokvarmen på Terningmoen i slutten av juni. Arrangementet var i utgangspunktet timet som oppkjøring til Militært Nordisk mesterskap. Slik gikk det ikke på grunn av koronaviruset, men foruten mil-gutta som merkelig nok ikke var til stede på det eneste åpne 300m-stevnet vi arrangerer i landet denne sesongen, var de fleste med over de fem dagene arrangementet varte.

Årets jubileumsarrangement (40 år) hadde rundt 400 starter og det var opprettet egne DFS-klasser og laget egne øvelser for anledningen. Noen tok sjansen på å delta og angret ikke, de var tro på at de skulle tilbake neste gang også. Egen jubileumsmiddag ble avholdt i skytterhallen på lørdags kveld. Det vil bli et eget mimrearrangement internt i klubben til høsten.

Martine Sve i aksjon under Elverum Open 2020.

Fremtid
Klubben ønsker å se på hva en skal og kan få til i fremtiden. Potensialet er der for å kunne utvide stevnet og når mange reiser langt er det populært å få skyte mye, gjerne samme øvelse flere ganger. Vi snakker da om å øke kapasiteten på skiver på 10m og 50m. Stevnet kan sågar inn på den internasjonale terminlisten, men da ønsker vi å samkjøre listene slik at en skyter klassevis og da mer rettferdig. Det finnes de i kretsen som også ser muligheten for en utvidelse av Elverum Open, da pistolbanen ligger bred ved med god kapasitet. Likedan er en ny innendørshall ferdigbygd i disse dager for 25 og 10m skyting. Årets NM-arena for OL Trap og Skeet ligger bare 12 km unna. Til Rena er det enda et flott lerdue anlegg, dit er det 30 minutt. Med andre ord store muligheter.

Tøffe forhold
Det ble levert mange gode prestasjoner fra de yngste klassene opp til og med veteraner, Temperatuten lå på 30 grader denne uken, vinden ute på banene var svært krevende og mange hadde sitt å stri med i det de fort mistet energi, og mange gikk helt tom da de opplagt hadde for lite veske i kroppen. Men, hva sier dere til en 86-åring som skyter 98 på knestående på 300m

Resultater
411,3 i klasse U16 på luft av Aicha Rostad (Fredrikstad) er sterkt i en kokende hall. Jenny Stene (Kisen) var beste senior luftskytter med 628,7. Men Paul Aksel Johansen sine 632,3 i SH 1, er den som har internasjonal finaleklasse over seg på 10m banen. På 300m ble Ruben Andre Myrset (jr) (Elverum RK) beste liggende skytter med 593, mens Endre Hagelund (Kisen) var beste skytter i 3x 20 med 578. Hans samboer Ingrid Marie Håkenåsen var poenget bak og hun ble nummer to i klasse kvinner da Jenny Vatne (Nordstrand) på siste skudd tok henne på innertiere. Tett og jevnt med andre ord.

Tett og jevnt også hos kvinnene på 50m. Stevnets «artigste prestasjon» er de tre kvinnene som kjemper om to OL-plasser i øvelsen 3×40 helmatch. Katrine Lund (Elverum RK) 1176 best på innertiere, foran Jeanette Hegg Duestad (Nøtterø) 1176, og med Jenny Stene (Kisen) på 1175. Disse gir ikke ved dørene. De pusher hverandre og uansett hvem vi sender dit, blir det garantert to svært dyktige kvinner.

Ruben Andre Myrset under Elverum Open 2020

Henrik Larsen (Krapfoss) gjorde 1181 under langt fra gode forhold på søndag og vant med soleklar margin i herreklassen. Hele 14 poeng for eksempel ned til Steffen Olsen fra Danmark som skulle komme sterkt tilbake. 1168 av Mari Løvseth (Stange) er pers og godkjent. 4 junior-kvinner over 1150 er bra, litt tynnere i rekkene hos junior menn akkurat nå. Junioren Martine Sve (Kisen) var beste ligg skytter på 50m med fine 622,9.

Når en sammenligner resultater, må en ha i bakhodet hvilke forhold de ble oppnådd i. Ute var det kronisk varmt og på siste dag regn, begrenset sikt og med svært høy luftfuktighet. Inne i hallen kokte det også.

Superfinale
De seks beste seniorene gikk direkte til en superfinale, der var også beste utledning og beste junior invitert med. Dansken Steffen Olsen (37) som oppholder seg mye i Norge om dagen, tok turen for å utfordre de seks på Skytterlandslaget Elite som satte verdensrekord på lag under EM i 2019. Finalen tok av da Jenny Stene leverte en 53-serie tidlig på kne, men det var på ligg det denne gang skulle skje noe. Olsen leverte fra øverste hylle, mens mange av våre sakket akterut. Da stå-skuddene begynte hadde han allerede en tre-poengs ledelse, hvilket ingen var i stand til å fange opp. Dermed ble han vinner av konkurransen foran Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene på de neste plassene. De fikk dele en pott på 6000 kroner.

– Det var dette jeg hadde forberedt meg på, det var dette jeg ville oppnå, det var dette som var min plan, sa en smørblid Steffen Olsen etter at seieren var i havn med en 10,8 på siste stå skudd.

Alt i alt, et flott stevne gjennomført over fem dager med fokus på sikkerhet rundt korona både fra arrangør og deltagere.