Vellykket NM Grovkaliber 2020

Det ble et vellykket NM Grovkaliber (300m rifle) 2020 gjennomført av Storfjord Sportsskytterlag i helga. I tillegg til stor suksess i gjennomføringen av selve arrangementet var det spesielt de lokale skytterne som leverte meget gode resultater i helgens Norgesmesterskap i grovkaliberskying på Sjøholt i helgen. Under finner du en oppsummering av høydepunktene fra mesterskapet.

Tekst og foto: Christian Holstad Lilleng (først publisert på Storfjorden Sportsskytterlags nettsider her)

FREDAG:

Ronja Hammervold fra Eidsvåg ble årets første grovkaliber-Norgesmester da hun vant junior kvinner i øvelsen 300m 3×20 skudd. Med 572p ble det seier med knappest mulig margin, et poeng foran sølvmedaljør Hanna Synnøve Huser fra Kisen.

Ronja Hammervold er fra Eidsvåg i Romsdal, men representerer arrangørlaget Storfjorden i denne typen skyting.

– Jeg har ikke skutt denne øvelsen før, så det var gøy! Forteller Hammervold etter endt skyting. Hun er Norgesmester i feltskyting fra 2015, men har lagt enda mer trening i sporten sin de siste årene.

– Det blir i hvert fall fem treningsøkter på hverdagene, og i helgene er det ofte flere stevner.

Og treningen har gitt resultater, for i sitt første år som senior på bane- og feltskytingen er hun allerede samlagsmester både i feltskyting og i innendørsgrenen 15m.

Det ble en ekstra tøff avslutning på konkurransen for 17-åringen da NRK Møre og Romsdal filmet finalen:

– Ja, NRK var helt oppe i ansiktet mitt på de siste fem skuddene, men det var bare artig, ler Hammervold.

Ruben Andre Myrset fra Elverum rifleklubb vant en klar seier i junior herrenes kamp om NM-medaljene under fredagens 300m frigevær-konkurranse på Sjøholt. Med 567 poeng på sine 60 skudd var han hele fem poeng foran nummer to, Kai-Aleksander Kristiansen fra Lånke.

18-åringen fra Elverum sentrum vant dermed sitt tredje NM-gull så lang i karrieren.

– Jeg får igjen for å ha lagt på treningsmengdene det siste året. Nå blir det fire økter i øka pluss konkurransene, slik at da blir det skyting mer eller mindre hver dag.

Sander Harildstad fra Lismarken tok den siste medaljen, ytterligere tre poeng bak sølvmedaljør Kristiansen.

I øvelsen 3×40 kvinner tok Jenny Vatne gull. Med 1147 poeng vant hun øvelsen som innebærer 40 skudd i hver stilling, og selv om liggendedelen av øvelsen er den som skiller minst nettopp den konkurransedelen hun var mest fornøyd med.

– Jeg fikk skikkelig flyt i store deler av liggendeskytingen, så det var ekstra gøy, fortalte hun etter konkurransen.

Arnhild Eken fra Nordfjord vant sølvet med 1135 poeng, mens Inger Marie Håkenåsen sikret seg bronsemedaljen tre poeng bak Eken.

Under særdeles vanskelige forhold vant Bryne-gutten Endre Hagelund soleklart Norgesmesterskap i frigevær for menn. Sølvmedaljør og tidligere Skytterkonge Kim Andre Aanestad Lund måtte til slutt se seg slått med hele 16 poeng etter at de 120 tellende skuddene var skutt ferdig.

– Dette var tungt og vanskelig, uttalte en tydelig sliten Hagelund like etter endt skyting.

– Det var veldig skiftende forhold, noe som gjorde at skytetiden ble mye lengre enn den pleier å være for meg. 29-åringen som skyter for Kisen og bor i Oslo fortalte at det ble en tøff jobb.

– Normalt sett skyter jeg de innledende 40 skuddene knestående på under 20 minutter – nå brukte jeg godt over 30 og den kjempingen blir tøff å ta med seg videre ut i konkurransen. 

Nummer to ble altså Numedølen Kim-Andre Aannestad Lund, mens Hans Bakken fra Overhalla kapret bronsen med poengsummen 1144 poeng. Europamester Simon Kolstad Claussen fikk lite til å stemme, endte helt nede på 1140 poeng og dermed utenfor pallen på fjerdeplass.

LØRDAG:

På lørdag var Simon Kolstad Claussen i en særdeles god stim lenge på 300m 60 skudd liggende.

– Det fløt veldig bra de første 40 skuddene, forklarte Claussen etter at NM-gullet var i boks.

– Jeg tror jeg hadde 35 sentrums-tiere på de fire første ti-skuddene, og det er jeg strålende fornøyd med!

Sølvmedaljen gikk til gårsdagens vinner, Endre Hagelund fra Kisen, mens bronsen gikk til Kim-Andre Lund fra Jondal og Numedal. Claussen hadde 597 poeng, Hagelund 595 poeng og Lund 594.

Nora Sæterøy Høybakk har allerede en haug med mesterskapsgull, men i Norgesmesterskapene har det ikke blitt 100% fullklaff før lørdag formiddag. Da ble det til gjengjeld en sekspoengsseier under Norgesmesterskapet i grovkaliber på Sunnmøre. Mauseidvåg-jenta har både andre-, tredje-, fjerde-, femte- og sjetteplass fra NM og Landsskytterstevnet fra før, så det var ekstra godt nå å få klatre helt øverst på pallen.

Med 390 poeng vant hun U16-klassen henholdsvis seks og ni poeng foran Stange-duoen Jens Olsrud Østli og Ola Strand Nystuen. Disse tre har konkurrert hardt mot hverandre i flere år både i bane- og feltskytingen, slik at det er ikke uvant at akkurat de møtes på pallen.

Storfjorden Sportskytterlag ble Norgesmestere i lag i U16 med Nora Sæterøy Høybakk, Henrik Andre Stavem Tolaas, Ådne Viddal Krogsæter og Synniva Høybakk på laget.

Chaney Wang Sætre er et heller ukjent navn ute i skytter-Norge. Lørdag ble han mer kjent etter å ha skutt seg til sitt første NM-medalje i juniorklassen nærmest på hjemmebane i Ørskog.

20-åringen, opprinnelig fra Vanylven på Søre Sunnmøre men som nå skyter for Engesetdal/Skodje, har hatt et heller rolig skytterår.

– Etter at alt ble stengt ned gikk motivasjonen helt i bunn, så det har blitt ytterst lite trening» forklarer unggutten som nå bor i Brattvåg og går siste året på TAF elektro på Haram videregående skole.

– Men dette inspirerer selvfølgelig, så jeg håper innendørssesongen går nogenlunde som normalt i høst og vinter».

Skiskytter Elise Solum Bakken dro til med 589 poeng i junior-Norgesmesterskapet i Grovkaliber 60 skudd liggend og slo med det samtlige spesialskyttere og ble Norgesmester.

17-åringen fra Overhalla er inne i sitt andre år på Meråker videregående skole hvor hun går skiskytterlinja. Hun har vist også på skiskytterstandplassen at hun kan treffe godt, spesielt på liggende, men at det skulle bli gull var hun ikke forberedt på. 

– Dette var veldig gøy! Smilte Bakken når far Hans Bakken kunne fortelle at siste skytter som kunne slå henne havnet bak.

Fredagens Norgesmester i frigeværøvelsen, Ronja Hammervold fra Romsdal, holdt følge med Bakken de 30 første skuddene, men måtte til slutt se seg slått med to poeng. Nummer tre ble Maria Skogly Engen fra Numedal, poenget bak Hammervold.

Jenny Tovset Vatne ble dobbeltmester i kvinneklassen under Norgesmesterskapet i grovkaliber på Sunnmøre. Vatne var ikke fornøyd med utføringen av skytingen, men strålende fornøyd med gullet.

Odølingen vant fredag frigeværøvelsen hvor man skyter 40 skudd i hver stilling, og etter å ha skutt 588 poeng på 60 skudd liggende lørdag var altså helgens andre gullmedalje i boks. 

– Dette var veldig gøy! Strålte Nordstrands-skytteren etter endt skyting. 

– Skyteteknisk var jeg bedre i går enn i dag, men heldigvis så holdt det!

Sølvmedaljen gikk til Jorun Snekvik fra arrangørklubben Storfjorden. Bronsemedaljen gikk til fjorårets Norgesmester i øvelsen, Joruns lagkamerat Guro Øie Bævre.

SØNDAG:

Andrea Meldal Moen fra Skjelstadmark ble Norgesmester i U16 på 300m standardgevær 3×20 skudd og Kim-Andre Lund var senere på dagen i en klasse for seg Norgesmesterskap i grovkaliberskyting for menn. Med meget gode 587 poeng med standardgeværet var han kun fire poeng bak verdensrekorden til østerrikske Bernhard Pickl.

– Pers’en er 591 poeng, men dette er jeg veldig fornøyd med, forteller en godt fornøyd numedøl i bilen på vei hjem fra årets NM i Grovkaliber.

– Det har vært en litt knotete sesong, så det var godt å kjenne på at det løsnet litt her i Ålesund. Dette er tett oppunder hva jeg er god for om dagen.

I tillegg til stor suksess i gjennomføringen av selve arrangementet var det spesielt de lokale skytterne som leverte meget gode resultater i helgens Norgesmesterskap i grovkaliberskying på Sjøholt i helgen.