Hjorteskytterne feiret 100-årsjubileum for 5 medaljer i Antwerpen-OL

Det er i disse dager 100 år siden hjorteskytterne nærmest gjorde rent bord i de olympiske lekene i Antwerpen. Dette feiret Oslo Sportsskyttere (OSS) med et spesielt jubileumsstevne på Løvenskioldbanen forrige helg.
Tekst og foto: Svein-Erik Tosterud

I Antwerpen-OL gjorde Norge en formidabel innsats i mange grener, og tok i alt 31 medaljer, hvorav 13 gull. Hjorteskytterne alene forsynte seg med to gull og en bronse individuelt, og de tok laggull både på enkeltskudd og dobbeltskudd. Otto M. Olsen og Ole Lilloe-Olsen sto for gull på hhv. enkeltskudd og dobbeltskudd, begge etter å ha satt olympisk rekord. I tillegg tok Einar Liberg bronse på dobbeltskudd.

Jubileumsstevnet denne helgen for å feire suksessen 100 år etter, samlet dessverre ikke mer enn rundt 15 skyttere. Men de fremmøtte fikk en gjennomgang av historien om Antwerpen-OL ved Tor Fleime, med vekt på prestasjonene til Otto Lilloe-Olsen, som representerte nettopp arrangørklubben OSS. Tor Egil Mauseth stilte i dress, slips og hatt, slik skytterne gjorde i 1920, og skjøt åpningsskudd med Mauser med åpne sikter.

Tor E. Mauseth stilte for anledningen i tidsriktig utstyr. Tor Fleime, til høyre, bidro med historisk informasjon. (Foto: OSS)

Det ble så gjennomført fullt skyteprogram med enkelt- og dobbeltskudd. Tor Heiestad vant enkeltskudd med 181 poeng, foran Even Nordsveen og Tor Fleime med 180 og 176. I dobbeltskudd ble rekkefølgen litt endret, Nordsveen vant med 172, foran Heiestad med 170 og Fleime med 164. Sammenlagtseieren gikk dermed til Even Nordsveen fra Løten SS med 352 poeng, foran Tor Heiestad, Bærum Jeger- og Fiskeforening med 351 og Tor Fleime, Oslo Sportsskyttere med 340 poeng.

Even Nordsveen vant dobbeltskudd og sammenlagt, her overrekkes premien av Tor E. Mauseth. (Foto: OSS)