Reisebrev fra klubbesøk i Tromsø

Vår klubbutvikler Wenche Horten er stadig på reise og besøker klubber landet rundt og har nylig vært på besøk hos klubber i Tromsø.
Tekst og foto: Wenche Horten

Ryktene om at det er en ildsjel i Tromsø Pistolklubb har nådd meg. Og jeg måtte bare ta turen nordover igjen for å få hilse på denne ildsjelen som gjør så mye for de unge i Tromsø PK. Første gang jeg var i klubben så var det ikke så mye aktivitet for de unge og ikke var de så mange heller. I dag kan man gange med seks og det takket være Vivi-Ann Evasdatter Vestmo.

Det er klart flere er med og drar lasset i klubben, men denne gangen vil jeg trekke fram Vivi-Ann. Det er noen personer man bare føler man har kjent hele livet. Slik er det med henne. Fra første samtale i telefon på Gardermoen. Vivi-Ann er ildsjelen med stor I.

Sønnen begynte å skyte i 2017. For å avhjelpe den treneren som var i klubben ble Vivi-Ann med som hjelper. Og skulle mannen hennes få se henne fikk han pent bli med. De ble med på trenerkurs og er begge trener 1. Nå er det store muligheter for at Vivi-Ann tar trener 2 også.

Vivi-Ann Evasdatter Vestmo.

Man skjønner på ungdommen at de setter stor pris på å komme til klubben. Det er ikke bare å trene også dra hjem. Her er det samhold, glede og latter.

Alle varmer opp før de går inn og skyter. Det er en selvfølge. Og Vivi-Ann er med. Jeg hører de roser hverandre da de har skutt. Det varmer hjertet mitt å se hva de får til her. Dette vil jeg ta med meg videre til andre klubber. Det er så viktig å ha en god tone i klubben og ha det gøy!

Jungeltelegrafen har gått og dermed har det blitt rekruttert så mange ungdommer i klubben. Et godt miljø gir et godt rykte.

Vivi-Ann Evasdatter Vestmo legger ned utrolig mye tid med ungdommen. Hun er utdannet pedagog så er hun flink til å hjelpe ungene til å få mestringsfølelse. Her er det ingen som får være høy på pæra og se ned på de andre. Det er rom for å være seg selv. Det er gjensidig respekt som gjelder.

Jeg fikk være med ut til Brensholmen der Tromsø PK får låne utendørsbanen til DFS. Fantastisk at man kan samarbeide! En times kjøretur i de vakreste høstfarger.

Undertegnede fikk prøve å skyte med pistol. Det er neimen ikke lett å holde rolig så en treffer blinken. Så jammen er det godt gjort å treffe blink. Jeg fikk prøve å skyte med automatvåpen også. Det var bare så moro!

Vi var inne i fjellet på luftskyting. Tenk så fin denne skytterhallen deres har blitt. 

Her er en dugnadsgjeng i full sving for å gjøre klart siste rommet de har pusset opp. Det blir så fint! 

Det er en raus klubb. Her er alle velkommen. Det ble lagt nye planer i klubben som jeg håper av hele mitt hjerte at kan bli noe av. Jeg vil ikke utdype det mer enda. Men inkludering av funksjonshemmede er blant annet med i planen. Så, i neste reisebrev fra Tromsø så håper jeg at jeg kan skrive om dette.

Da jeg spør ungdommen hva de synes om å være medlemmer i denne fine klubben får jeg disse svarene: 

– Jeg synes at vi har et veldig godt miljø her i klubben, særlig blant oss ungdommer. Her føler jeg meg veldig inkludert og ivaretatt. Vi har også noen fantastiske trenere som alltid stiller opp og er veldig oppmuntrende og støttende, både på og utenfor treningene. Helt fra dag en har jeg følt meg godt tatt imot og sett, og gleder meg mye til å fortsette her i en god stund framover, sier Maja Olilly Hansen.

Hans Vang Nøstvold følger opp:

– Jeg er enig med alt Maja sa, men jeg selv er veldig imponert over hvor mye trenerne gjør, de er veldig involvert og ofrer sin egen privat tid for å hjelpe oss ungdommer. Alle er venner med alle og vi har det artig.

Emmeline Ekrem Bryhn er enig:

– Dette er et av de beste miljøene jeg har møtt. Fantastiske trenere, som stiller opp for meg og de andre uansett hva. De gjør det beste de kan til å hjelpe, støtte og være der for oss når vi trenger dem. Når vi er triste og lei, gjør de alt de kan for å få oss i et bedre humør og får å føle oss inkludert. De setter så utrolig mye inn i denne klubben, at ingen kan måle seg hva de gjør. Bruker masse timer inne i et fjell for å forbedre miljøet for vi som skyter, uansett alder. Vi har de beste trenerne som det er mulig å få. Men det er ikke bare trenerne som gjør det fint å være hær, men det er også de andre skyterne man møter. Disse ungdommene er noen jeg kunne vært sammen med i timevis uten å bli lei. De er morsomme, snille og irriterende (men på den gode måten) og de er dær når jeg føler meg på botn. De er noen av de beste ungdommene jeg har møtt. I fra mine øyne har jeg det alltid gøy når jeg er med dem, jeg føler meg alltid inkludert og har det kjempegøy!

Emmeline Ekrem Bryhn, Maja Olilly Hansen, Christine Enebakk, Hans Vang Nøstvold og Thomas Vestmo fra Tromsø PK.

– Jeg kjenner meg igjen i alt de andre sier. All fortjeneste går til trenere og ledere i klubben. De skal ha all ære for at vi har det fantastiske miljøet vi har og at vi har kommet så langt som klubb! De legger til rette for at man skal ha alle muligheter til å nå så langt som mulig som skytter. Har man dårlige dager, så stiller de opp, og har man gode dager, ja, så er de der for å løfte deg enda høyere opp sammen med resten av den fantastiske gjengen her, forteller Jaok Nes-Lorentzen.

Nestleder Sten Helge Eilertsen i klubben synes det er flott med klubbesøk:

– Dette er et supert tilbud til klubbene fra Norges Skytterforbund! Når Wenche kommer på besøk så kommer hun med mye kunnskap, og mange gode ideer til å forbedre klubbdriften å skape mer aktivitet for medlemmene. Tromsø Pistolklubb har vært så heldig at vi har i stor grad kunne nyttiggjort oss av denne kunnskapen, og ideene som Wencke har hatt med seg. I en hverdag langt fra Oslo kan man av og til føle seg ganske fjernt fra forbundet, her kommer Wenche inn i bildet og skaper et bindeledd mellom Skytterforbundet og klubbene. Via reisebrevene til Wenche blir man også kjent med andre klubber rundt om i landet og får et innblikk i deres hverdag med ulike utfordringer og løsninger. For Tromsø Pistolklubb sin del så har dette ført til en bedre og mer effektiv klubbdrift, så tommel opp for klubbutvikler Wenche Horten og Norges Skytterforbund for dette fantastiske tilbudet til klubbene.

Klubben har også fått besøk fra Idrettsrådet. Idretten via Tromsø Idrettsrådet skal lage film som heter «Retten til en fritid». Alle unge har rett til en fritidsaktivitet. På grunn av koronaviruset skal det lages film til Barnas dag den 27.november. Der skal det presenteres ulike idretter..  Vises til barneskoler og man kan legge ut link så det kan ses på nett.

Landslagets Ann Helen Aune var på besøk i klubben disse høstdagene. Hun er godt kjent i denne fine klubben og blir godt tatt imot. Hun er ei herlig jente som er dedikert og målrettet. Hun legger ned utallige timer med trening hver uke.

Jeg var så heldig å få hilse på Ann Helen Aune og hennes mor og tolk Veronika. Første gang vi møtes, også her føles det som vi har kjent hverandre hele livet. Ann Helen har vært i Tromsø i sommer også. Trent sammen med gjengen her. 

Jeg legger ved en film dere bare må se om denne herlige tøffe jenta. Den forteller om hennes utfordringer. Jeg som vanligvis er snakkesalig blir stum av beundring over denne fine jenta. Trykk her for å snurre film!

Landslagstrener Uwe var også i Tromsø på jakt etter talenter. Han gjør en kjempebra jobb med ungdommen. Jammen tar han en fysisk økt med Ann Helen og Jakob også. Sprek altså! 

Det er med tungt hjerte og en tåre i øyekroken jeg sier farvel til Tromsø PK for denne gang. 

Jeg må også si at det er moro å se at klubben benytter seg av Bama idrettsfrukt. Det er både sunt og smart tilbud til klubbene. Tromsø PK har også bestemt seg for å få besøk fra Trenerpoolen til Norges Skytterforbund.

Vi har hatt så mange gode samtaler. Noe alvorlig og mye latter og moro. Herlighet for en fantastisk gjeng. 

Sitter med et fårete smil om munnen (godt en har ansiktsmaske på) her på flyet og skriver mitt reisebrev. En lever lenge på slike opplevelser og møter med så positive folk.

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.