Maks ti skyttere til EM

Norges Skytterforbund har bestemt at det kun er aktuelt å delta i rifle senior og skeet senior i årets Europamesterskap i skyting i Osijek i Kroatia slutten av mai. Det er koronasituasjonen som er årsaken til dette. 

Det betyr at maksimum 10 skyttere kan representere Norge i dette EM, men fortsatt gjenstår mange avklaringer for å få alt i orden. En god nok smittevernplan må på plass før avreise og i tillegg overvåkes smittetrend her hjemme, i Kroatia og Europa for øvrig.

Toppidrettskomiteen vedtok dette etter innstilling fra og dialog med administrasjonen i sitt TIK-møte torsdag kveld. Administrasjonen er gitt fullmakt til å fortsette sitt arbeid for deltagelse for nevnte utøvere og ta nødvendige avgjørelser på bakgrunn av dette helt inn til avreise. Det er ikke lenger aktuelt å delta i andre øvelser i Osijek.

– Vi er svært lei for oss for at vi ikke kan delta i andre øvelser. Mange skyttere har gjort en fremragende jobb i koronatida med en drøm om å skyte EM for å kjempe om finaleplasser og medaljer og også ledige kvoteplasser til OL i øvelsene pistol og OL-trap. Det er disse drømmene som nå knuses og vi har stor forståelse for at dette vil oppleves trist og vondt, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– Vi kan kun sende utøvere, trenere og ledere på internasjonale oppdrag hvis det er forsvarlig. Når tropp må reduseres på grunn av sikkerhet forholder vi oss til de prioriteringer vi har i vedtatt sportsplan. Konsekvensene er at mange fratas mulighetene til å oppnå personlige mål, oppleve et internasjonalt mesterskap, skaffe seg erfaring og kjempe om gode plasseringer. Det er med tungt hjerte vi derfor må ta denne avgjørelsen, sier leder av Toppidrettskomiteen Ingrid Stubsjøen.

En omfattende planlegging og kartlegging av alle forhold er lagt til grunn for avgjørelsen. For utøvere som er tatt ut vektlegges at EM kan gi svært tiltrengt internasjonal matching for deltagelse i OL i Tokyo. Eksempelvis har ikke norske rifleskyttere konkurrert i World Cup eller mesterskap siden september 2019 i OL-øvelsen 50 meter helmatch. Norge har fire kvoteplasser i rifle og en kvoteplass i skeet så langt til OL 2021 og EM er viktig forberedelse til lekene.

Følgende utøvere er tatt ut til EM 

Skeet 

Malin Farsjø, skeet kvinner + mixed team

Erik Watndal, skeet menn

Jørgen Engen, skeet menn

Endelig laguttak skeet mixed team gjøres senere.

Rifle 

Jeanette Hegg Duestad, alle øvelser 10m og 50m

Jenny Stene, alle øvelser 10m og 50m

Katrine Lund, 10m og 50m individuelt + lag

Henrik Larsen, alle øvelser 10m og 50m

Simon Kolstad Claussen, alle øvelser 10m og 50m

Endre Hagelund, 10m individuelt + lag

Jon-Hermann Hegg, 50m individuelt + lag

Toppidrettskomiteen vedtok også torsdag at våre lerdueskyttere kan delta i World Cup i Lonato i Italia i begynnelsen av mai, så fremt forholdene i Italia ikke forverres dramatisk kommende uker, at nødvendig smittevernplan utvikles og at endelig informasjon fra arrangøren om smittevern er tilfredsstillende. Koronasituasjonen i Italia oppleves som mer under kontroll enn Kroatia og smittetallene er lavere, og gir derfor grunnlag for deltagelse.

Administrasjonen vil gjøre alt for å finne andre muligheter for våre utøvere i alle grener og ser an dag for dag hva som er mulig. Planlegging og kartlegging fortsetter nå for fullt for å avgjøre deltakelse i følgende prioriterte konkurranser i sommer:

  • EM og VM Viltmål i Frankrike (juni)
  • World Cup i Aserbajdsjan (juni)
  • World Cup Junior i Tyskland (juli)
  • GP Para i Serbia (juli)
  • VM Junior i Peru (sept/okt)

Hvis det det åpner seg i Europa vil vi også vurdere deltagelse i andre internasjonale konkurranser.  Det er ikke aktuelt å delta i World Cup Para i Peru i juni måned. Nordisk mesterskap Finland og Universiaden i Kina blir ikke avviklet i 2021.

Ved spørsmål eller kommentarer til EM-uttak kan sportssjef Tor Idar Aune kontaktes på mail tori @ skyting.no mobil 908 47 231.