Rifleskytter Sonja Tobiassen legger opp

I 2019 vant hun kvoteplass for Norge til de paralympiske leker. Drøye 100 dager før lekene starter i Tokyo må Sonja Tobiassen legge opp som toppidrettsutøver av medisinske årsaker.

– Det er med tungt hjerte jeg må fortelle at jeg må legge opp midt i oppkjøringen mot de paralympiske leker. Det har oppstått helsemessige utfordringer som ikke gjør det mulig å fortsette som skytter i verdenstoppen, sier Sonja Tobiassen.

Sonja Tobiassen er en av våre mest meritterte paraskyttere med 13 norske mesterskap og kongepokal i 2016 i rifle. Hun deltok i de paralympiske leker i både i 2012 og 2016 med 13. plass fra London som beste resultat. Med 599 poeng var hun da bare ett poeng fra å skyte PL-finale i øvelsen R5, 10 meter luftrifle liggende. Hun har deltatt i mange World Cup-konkurranser de siste ti årene med 4. plass som sitt beste resultat.

Hennes siste internasjonale opptreden var VM i Australia høsten 2019. Der sikret hun Norge en kvoteplass i rifle SH-2 gjennom sin prestasjon i R4, 10 meter stående. Norge har i alt fire kvoteplasser til det kommende PL i Tokyo og Sonja var høyaktuell til å kunne bli tildelt en av disse plassene.

– Alt kom veldig brått på meg forrige uke og avgjørelsen om å gi meg måtte tas umiddelbart. Det har vært noen tøffe dager med mange tanker, men jeg ser allerede nå tilbake på mine år som skytter med stor glede. Jeg vil takke alle som har vært med på veien min og støttet meg, heiet på meg og hjulpet meg frem til der jeg er i dag. For det vil jeg være dere alle evig takknemlig, sier Sonja Tobiassen.

– Vi er veldig lei oss på Sonjas vegne og mener hun hadde fortjent så mye mer. Hun har hatt utfordringer gjentatte ganger i karrieren og alltid reist seg og kommet tilbake. Denne gangen er ikke det mulig og dermed mister vi en sterk, viktig og flott topputøver i Skytterlandslaget. Det er viktig for meg og hele forbundet å takke Sonja for alt hun har gjort for paraskytingen, og jeg håper vi kan samarbeide på andre måter, sier landslagstrener Malin Westerheim.

– Sonja er heldigvis mye mer enn bare en skytter. Hun er mamma til en datter og en uredd talsperson for funksjonshemmede både lokalt og nasjonalt, også utenfor idretten. Og hun er en vinnerskalle med en herlig nordnorsk personlighet og er en viktig lagkamerat, som vi håper å kunne benytte oss av i tida framover selv om hun må gi seg som skytter, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– I første omgang håper jeg å være en ressurs inn mot resten av laget som satser frem mot de paralympiske leker, for å hjelpe alle de andre til å stille best mulig forberedt og være i stand til å kjempe om finaleplasser og medaljer for Norge, sier Sonja Tobiassen.