EM-gull til Henrik Larsen!

På dagens rifleøvelse, 50 meter liggende, i EM i Kroatia var Henrik Larsen i en klasse for seg og vant gull med hele 2,4 poengs margin. Norge har aldri tidligere vunnet individuelt EM-gull i denne øvelsen. Henrik stoppet på 628,8 poeng etter en oppvisning siste 40 skudd med fire serier på rad over 105 poeng.

– Det kjennes veldig godt. Dette er min første internasjonale mesterskapsmedalje som senior og det er deilig. I dag funket det meste og jeg er veldig glad for å vinne EM-gull for Norge, sier Henrik Larsen. Fra før har han blitt nummer 4 både i EM på 10 meter luftrifle og i VM på 50 meter helmatch.

For første gang i historien skjøt kvinner og menn i samme klasse i denne øvelsen, og Jeanette Hegg Duestad var nest best etter at det første laget skjøt tidligere i dag. Men da Jeanette ble skjøvet akkurat ut av pallen av skyttere i det andre laget, var det Henrik som tok ansvar og gikk helt til topps.

Jeanette Hegg Duestad ble til slutt nummer 5, Jon-Hermann Hegg nummer 13, Katrine Lund nummer 36, Simon Kolstad Claussen nummer 46 og Jenny Stene nummer 58. Hele 123 skyttere deltok i konkurransen.

50 meter liggende var OL-øvelse inntil 2016, men ble opprettholdt som egen EM- og VM-øvelse etter det. Nytt av året var altså at kvinner og menn konkurrerte mot hverandre, såkalt OPEN. Men også i 2019 lå begge kjønn sammen på standplass på 50 meter, den gang i mixed team. I den hittil eneste gjennomførte EM-konkurransen i denne øvelsen vant Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen gull i Italia for to år siden.

Norge har aldri før vunnet verken sølv eller gull på individuelle øvelser på 50 meter. Medaljefangsten har så langt kun vært i valør bronse, med sju av sorten fra liggende og helmatch. Men i dag får Henrik Larsen gullmedaljen rundt halsen som den første norske skytter som går til topps på 50 meter i EM.

10.plass til Jørgen Engen i skeet
Vi gratulerer Jørgen Engen med 10.plass i EM skeet for menn etter strålende skyting på de siste tre 25 duer-seriene. Med 121 treff var han den berømmelige ene dua unna shoot-off om finaleplass og bare to duer bak de to beste, Achilleos fra Kypros og Rossetti fra Italia.

– Det er så nære i dag at jeg selvfølgelig blir skuffet. Jeg visste jeg måtte fylle inn etter de to første seriene i går, og bestemte meg i dag morges for å bare mate på og vise at jeg kan. Da er det surt at det ryker helt på slutten, sier Jørgen Engen på telefon fra Kroatia.

Etter 23-24 som åpning ble det en 25-runde på tampen av gårsdagen. I dag fortsatte han med nye 47 treff på rad før det kom en bom på skudd nummer 123. Der røk også finalemulighetene for Jørgen.


Jørgen Engen i aksjon

– Det trøkker skikkelig i hodet, men jeg holder bra fokus gjennom hele dagen selv om jeg vet at jeg må treffe alt. På bommen er jeg litt for rask over og dermed så ble det et skudd i lufta. Jeg er likevel imponert over hvordan jeg henter meg inn etter de første 50 skuddene og får endret fokus. Viktig å få kjenne på slike ting etter så mye trening og så få konkurranser, sier Jørgen.

Han har siden forrige EM i Italia i september 2019 kun skutt en internasjonal konkurranse, i WC Kypros i mars 2020, før han kom til Osijek for dette europamesterskapet.

Vår andre skytter i herreklassen, Erik Watndal, avsluttet med 25 treff og ble dermed nummer 19 med 119 treff etter seriene 24-24-23-23-25.

I kvinneklassen ble det til slutt 32.plass på Malin Farsjø med seriene 25-22-20-22-21 til 110 treff. Her gikk finalegrensa på 118 treff i dag. I morgen skyter hun mixed team sammen med Erik Watndal før skeetgjengen pakker sammen og drar hjem til Norge.