Reisebrev: Digitalt klubbesøk hos Os og Fauske

Reisebrev fra OS Sportsskyttarlag og Fauske og Sørfold Pistolklubb

 

Så gikk ferden fra øst til vest denne tirsdagskvelden i mai. Ikke fysisk slik jeg skulle ønske, men digitalt. Møter på Teams har blitt den nye hverdagen under denne pandemien som herjer. Ikke helt det samme, men er absolutt et alternativ for å opprettholde og følge opp klubber. Det er videre flere klubber jeg skulle vært på oppfølging hos, noe som ikke har latt seg gjøre det siste året. Det er også nye klubber som skal besøkes.

Nå ble jeg så nysgjerrig på hvordan det har gått med Os Sportsskyttarlag som jeg besøkte våren 2019. Da var klubben kun 2 måneder gammel, hadde 12 medlemmer og sto rett og slett på bar bakke. Ikke våpen, ikke utstyr. – Men de hadde et pågangsmot som var helt fantastisk.

Nå har klubben vokst til 30 medlemmer og disse skyter både for NSF og DFS. På den måten har de fått til en avtale om å leie lokale hos Os Skyttarlag. Slik samarbeide liker jeg: Vi er jo alle skyttere. Ved hjelp av sponsormidler og kommunal støtte, har klubben kunnet investere i 7 rifler og 2 Megalink skiver. Planen er å kjøpe enda 2 til i nær fremtid. Os og Fusa har blitt slått sammen til en kommune som nå heter Bjørnafjorden. Dermed kan du nå søke midler inn kommune.

Det sier seg selv at aktivitetsnivå det siste året har vært lavt, og mye av aktiviteten som har vært – har vært for de unge. Unikt for denne klubben med 30 medlemmer, er at det er 14 ungdommer, og 16 voksne. Dette er i seg selv veldig bra, og har gjort at det har kunne vært noe aktivitet det siste året.

Engasjementet har derfor ikke sunket, det er medlemmer i klubben som har et ønske om å ta trenerkurs. Enn så lenge, er det smart å ta trenerattesten, her er det mye å lære, og mye nyttig å ta med seg videre i påvente av trenerkurs. Mer informasjon om trenerattesten finner du her. 

Os Sportsskyttarlag engasjement og kunnskap påvirker skyttere, og blant disse er det blant annet blitt utviklet en god paraskytter: 14 år gamle Tobias Austevoll Lyssand. Nylig var han med på en online konkurranse sammen med flere andre norske paraskyttere i regi av Danmark og WSPS der han skjøt meget godt.

Klubben ønsker at det kunne vært noe mer aktivitet og rekruttere enda noen skyttere. Men vi var enige om det at det er ikke alltid det beste å rekruttere så mange at en ikke kan ta vare på de skytterne som kommer til klubben. Bedre med kvalitet enn kvantitet. Aktiviteten vil stige så fort vi kommer ut av denne pandemien vil jeg tro.

Fra øst-vest og så nordover til Fauske og Sørfold Pistolklubb på onsdagskvelden. Også her var det veldig hyggelig å se igjen gamle kjente, fra et klubbesøk jeg hadde der i januar 2020.

Denne klubben er i den uheldige situasjon at de ikke har noen skytebane nå. Da sier det seg selv at ting ikke er så enkelt. Ting blir stående litt på vent til skytebanesituasjonen har løst seg. Jeg fikk med meg anleggskonsulent Tarjei Ravn på møtet. Det var så kjekt å ha med en som kan alt om anlegg, og håper vi fikk bidratt til at denne anleggssituasjonen kan løse seg i nær fremtid.

Jeg anbefalte begge klubbene om å ta et digitalt opplæringsprogram som heter Rent Idrettslag, en sertifisering idrettslaget får – dersom de gjennomfører programmet. Norges Skytterforbund er et rent særforbund, godkjent av Antidoping Norge, og arbeider for at skytesporten skal være en ærlig og dopingfri idrett i Norge. Derfor håper vi alle våre klubber ønsker å være med å bidra til dette, og samtidig få sertifiseringen som Rent Idrettslag. Mer om Norges Skytterforbunds dopingarbeid kan du finne her. 

Ellers anbefaler jeg også «Klubbens styrearbeid i praksis», et kurs som er mulig å ta sammen med styret i egen klubb, dersom man ikke har mulighet til å reise ut på kurs. Det er veldig lærerikt, og kan bidra til å utvikle styret i klubb. Blant annet har to fra styret i Os Sportsskyttarlag allerede deltatt på, der det også er gjennomført trenerattesten og Rent Idrettslag.

Jeg takker for at jeg fikk komme på digitale besøk en senere anledning, og gleder meg til å se fremdrift og utvikling – samt kunne bidra enda mer!

 

Klubbutvikler Wenche