Helmatch-bronse til Jeanette Hegg Duestad – lagsølv til gutta

Vi gratulerer Jeanette Hegg Duestad med nydelig EM-bronse på 50 meter helmatch søndag ettermiddag. Hun kjempet i toppen gjennom hele konkurransen og før de to siste skuddene var det bare 0,2 poeng som skilte de tre beste.

Italienske Sofia Ceccarello tangerte finaleverdensrekord og vant både gull og kvoteplass for Italia, mens Yulia Zykova fra Russland ble nummer to. Katrine Lund ble nummer åtte i sin aller første EM-finale individuelt.

Fra tidligere var Jenny Stenes bronse fra EM 2019 eneste norske medalje i denne OL-øvelsen.

I formiddagens kvalifisering ble Jeanette nummer 4 med 1179 poeng og Katrine nummer 5 med 1178 poeng. Finalegrensa gikk til slutt på 1173 poeng, og dermed blir det ikke finale på Jenny Stene som ble nummer 15 med 1170 poeng.

Dagens kvalifisering ble veldig spesiell med motvind på standplass, som skapte ulike og varierende forhold og det gjorde igjen at mange brukte svært lang tid.

Tyske Jolyn Beer tangerte Jennys verdensrekord med 1185 poeng.

Lag herrer – sølv til Norge
Jon-Hermann Hegg, Simon Kolstad Claussen og Henrik Larsen vant EM-sølv for Norge i kveld, men under helt spesielle forhold.

Finalen av lagskytingen på 50 meter helmatch menn mellom Norge og Østerrike ble helt vanvittig. Det store dramaet startet på stillingen 45-39 til Norge. Da trengte våre gutter kun ett poeng for å vinne.

Finalen skytes enkeltskudd i tre stillinger, der hver nasjon har en skytter i hver posisjon som skyter mot motstanderens skytter i samme posisjon. To poeng til seier i hver av duellene, og ett poeng for uavgjort. Ett lag kan altså score seks poeng pr. enkeltskudd. Og det gjorde Østerrike på dette tidspunktet og utlignet til 45-45.

Men Henrik Larsens liggendeskudd viste bare en 4ér og han protesterte. Juryen måtte fram til skiva og fant ut at gummibåndet ikke hadde dratt seg fram og skuddverdien dermed var feil. Henrik ble flyttet til annen skive, men tross 10,5 tapte han mot østerrikeren og det sto fortsatt 45-45. I de avgjørende duellene etterpå vinner Østerrike 4-2 og tar EM -gullet.

Norge har gjort alt for å komme til bunns i dette. Det er helt sikkert at feilen hadde vært på denne skiva gjennom flere skudd. Det bekreftes også av TD til vår landslagstrener. Henrik vant kun en duell mot Østerrike og det var den første, med 10,0 mot konkurrentens 9,9. Etter det sanket kun de andre to gutta på laget poeng på kne og stå for Norge.

Fra jury og TD opplyses det at Norge kun kan protestere på siste skudd avfyrt. Dette er korrekt iht regelboka. Det betyr at vi med stor grad av sikkerhet ikke kan få omskyting eller omgjort resultat, selv om alle vet at Henrik skjøt på en defekt skive.

Ødeleggelsene på skiva viser at dette har pågått over flere skudd. Kort fortalt kunne ikke Henrik få dype tiere på denne skiva uansett hvor godt han skjøt, og når Østerrike hadde en meget god liggskytter i Thomas Mathis som stort sett gjorde det hele tiden, så var vår mann sjanseløs.

Norges Skytterforbund vurderer om vi skal reagere på noen måte på dette, men vi forstår det slik at dette mest trolig uansett ikke kan omgjøre resultatet. Det er bittert med tanke på det enorme arbeidet våre utøvere legger ned hver eneste dag for å kjempe om de beste plasseringer i store mesterskap. Her har jury ikke forsikret seg godt nok om at skiver er i orden, og Norge er tilfeldigvis blitt skadelidende for dette.

For det norske laget der nede er det nå viktig å få snakket ut om skuffelsen og legge det bak seg innen i morgen. Da skal Norge ut i lignende konkurranse for kvinner og i tillegg mixed team.

NB! Norge var totalt overlegen i hele dag gjennom to kvalifiseringsrunder fram til gullfinale. Alle gutta skjøt på absolutt høyeste internasjonale nivå. Akkurat slik de var som lag med suveren verdensrekord under kvalifiseringen til den individuelle konkurransen i går.

EM-finalene er å se i opptak bl.a. via denne linken: https://livestream.com/issf.

Resultater fra EM finner dere hos SIUS.


Riflegutta tok sølv, f.v. Henrik Larsen, Jon-Hermann Hegg, Simon Kolstad Claussen


Jeanette Hegg Duestad med bronsemedaljen