Lagsølv på helmatch til riflejentene – bronse i mix-lag til Jenny og Simon

På siste konkurransedag for den norske troppen sender vi nok en gang gratulasjoner til Kroatia. Denne gangen er det først riflejentene våre skal hedres for EM-sølv på 50 meter helmatch lagkonkurranse.

Norge kvalifiserte seg til finalene via sterke resultater tidligere på dagen. I den første runden skjøt Katrine Lund 149-150-144 til 443 poeng, Jeanette Hegg Duestad 147-149-146 til 442 poeng og Jenny Stene 146-148-146 til 440 poeng. Med 1325 poeng totalt var Norge da fjerde best av de åtte lagene som gikk videre.

I semifinalen skjøt Jeanette 97-99-98 til 294 poeng og Jenny 97-98-99 til samme sum 294 poeng. Katrine fulgte opp med 98-99-96 til 293 poeng, og alle våre tre var dermed blant de 10 beste av de 24 skytterne i semifinalen. Norge fikk beste poengsum med 881 poeng, som var ett poeng bedre enn Russland.

I en flott finale vant Russland 47-37 etter å ha ledet hele veien. Gode prestasjoner av både Katrine, Jenny og Jeanette sørget for at det var spenning gjennom hele finalen tross russisk ledelse, men overmakten ble for stor til slutt.

Helmatch mix
Også i den aller siste konkurransen med norsk deltakelse i EM ble det norske medaljer. Helmatch mix-øvelsen er helt ny på EM-programmet, og ble skutt første gang i WC New Delhi i mars. For vår del er det første gang vi har norske skyttere med i denne konkurransen, da vi ikke deltok i India.

Medaljen ble sikret av Jenny Stene og Simon Kolstad Claussen, som vant en spennende bronsefinale der Simon skjøt knestående og Jenny stående. Norge har aldri deltatt i en slik type konkurranse, men hadde overtaket på finnene gjennom største delen av bronsefinalen. Vi gratulerer Jenny og Simon.

Gullfinalen ble vunnet av Russland 1, i duell med Østerrike 2.

Men før vi kom så langt som til finalene, skjedde det mye. I første kvalifiseringsrunde, der hver skytter skjøt 3×15 skudd, var Norge 1 med Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen aller best med 890 poeng, mens Norge 2 med Jenny Stene og Simon Kolstad Claussen ble nummer sju med 878 poeng. Hele fire lag havnet på denne poengsummen, og Norge 2 var ett av to lag som gikk videre med flest sentrumsblinker. Videre til semifinale gikk også Østerrike, Sveits, Russland, Sverige og begge de finske lagene.

Vi lar oss særlig imponere av Henrik Larsen som sto midt i dramatikken i lagkonkurransen i går, men som rister alt av seg og skyter 150-150-146 til 446 poeng. Ingen skyter flere poeng enn det i den første runden. Det er kvalitet.

I andre kvalifiseringsrunde, der hver skytter skyter 3×10 skudd, ble det dramatikk. Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen var først kvalifisert for bronsefinale. I semifinalen endte de som nummer tre med 590 poeng, men i etterkontroll fikk ikke Henrik skytterjakka godkjent i stivhetskontroll, selv om han har testet jakka to ganger tidligere i EM uten problemer.

Lavere temperatur og høy luftfuktighet i dag kan ha påvirket jakkas stivhet. Norge bruker samme skytterklær som store deler av de andre utøverne i EM.

Jenny og Simon som opprinnelig ble nr. 5, ett poeng fra bronsefinale, rykket dermed opp en plass, og grep sjansen til å sikre seg EM-bronse.

*****

I hele EM vant Norge dermed 2 gull, 3 sølv og 2 bronse – totalt 7 medaljer – på 50 meter. Det er imponerende at vi er på pallen i samtlige seks øvelser, det bekrefter stor lagkapasitet på 50 meter.

EM-finalene er å se i opptak bl.a. via denne linken: https://livestream.com/issf.

Resultater fra EM finner dere hos SIUS.