Fem skyttere tatt ut til OL

Olympiatoppen har tirsdag tatt ut fem skyttere til OL i Tokyo. Skeetskytter Erik Watndal og rifleskytterne Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene, Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen skal representere Norge på skytebanene i OL 2021. 

– Det er ingen hemmelighet at OL-uttaket ble svært krevende og vi har lagt ned et omfattende arbeid for å sikre et rettferdig og sportslig riktig uttak av skytterne. Vi gratulerer de OL-uttatte med muligheten for å prestere på den aller største arenaen og vet at de går noen hektiske og spennende uker i vente, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Til OL 17 år etter
– Mitt mål siden comebacket i 2017 har hele tiden vært OL i Tokyo og jeg er rett og slett  stolt av at jeg har klart å komme dit. Nå skal jeg gjøre maksimale forberedelser de neste ukene for å kunne levere mitt beste i Japan, sier Erik Watndal. 41-åringen fra Moss er superveteranen på OL-laget og deltar for andre gang i de olympiske leker. I 2004 ble han nummer åtte i OL-finalen på skeet.

– Erik har trent veldig godt de siste årene og har nivået inne. Han vet hva som trengs for å hevde seg internasjonalt,  men det gjør stort sett alle som stiller på standplass i OL. Detaljer blir avgjørende og vi skal bruke tida godt fram mot OL for å jobbe fram den kvaliteten som trengs. Jeg vil si Erik er en outsider til kamp om finaleplass i OL og ser fram til OL, sier landslagstrener i skeet, Ole Henrik Gusland.

Ung rifletropp
Ingen av de norske rifleskytterne har deltatt tidligere i OL. Norge sender en ung tropp skyttere til Tokyo for å kjempe i de fem rifleøvelsene.

– Dette er utøvere på 22 og 23 år som fortsatt er i utvikling mot verdenstoppen, så vi skal ikke ha de største forventinger. Men hvis alt flyter som det skal, så kan vi fort kjempe om finaleplasser i OL. De har lagt ned et imponerende arbeid i koronaperioden og jeg gleder meg til å følge dem til Tokyo, sier landslagstrener i rifle, Espen Berg-Knutsen.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for å være en del av OL troppen. Alle på laget har lagt ned en stor jobb mot denne sommeren, og jeg gleder meg til å kjenne på masse trøkk og høste mengder av ny erfaring i Tokyo, sier Jeanette Hegg Duestad, som vant EM-bronse på 50 meter helmatch i mai.

– Jeg er stolt og ydmyk, men mest av alt gleder jeg meg til å skyte OL, sier Jenny Stene, som er europarekordholder på 10 meter luftrifle og verdensrekordholder på 50 meter helmatch.

– Jeg er veldig glad og stolt over å ha blitt tatt ut til OL, men jeg føler også med de andre på laget som ikke får denne muligheten. Vi er et veldig godt lag og vi skulle gjerne hatt med flere norske skyttere til Tokyo. Jeg gleder meg uansett til å representere Norge, sier Jon-Hermann Hegg, som vant overraskende EM-gull på 50 meter helmatch i mai.

– Jeg er veldig stolt og ydmyk for at jeg får denne muligheten til å representere landet mitt i OL. Det blir en spennende begivenhet, som jeg aldri hadde hatt mulighet til å oppleve uten det laget jeg er en del av nå, sier Henrik Larsen, som sikret norsk dobbeltseier i EM med sølvmedalje bak Jon-Hermann Hegg.

Øvelser: 

Skeet menn 

Erik Watndal

 

10 meter luftrifle kvinner 

Jeanette Hegg Duestad

Jenny Stene

 

10 meter luftrifle menn 

Henrik Larsen

Jon-Hermann Hegg

 

10 meter luftrifle mixed team 

Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen

Jon-Hermann Hegg og Jenny Stene

 

50 meter helmatch kvinner 

Jeanette Hegg Duestad

Jenny Stene

 

50 meter helmatch menn 

Henrik Larsen

Jon-Hermann Hegg

 

Reserver :
Jørgen Engen (skeet), Simon Kolstad Claussen og Katrine Lund (rifle) er alle tre innstilt som reserver for OL.

Krevende OL-uttak
Få internasjonale stevner de siste to sesongene på grunn av korona har gitt et tynnere grunnlag for vurdering av hvilke skyttere som skal til OL. Men vedtatte uttakskriterier er uansett lagt til grunn for uttaket. Det ble til slutt en krevende prosess da det skjedde mye de siste ukene før sportssjefs innstilling ble godkjent av Toppidrettskomiteen og sendt videre til Olympiatoppen.

Selve innstillingen er svært omfattende og vi har vektlagt at uttak skal være rettferdig og sportslig riktig i henhold til oppgitte uttakskriterier. Her er kort redegjørelse fra sportssjef Tor Idar Aune for vurderingene i de enkelte øvelser.

Skeet menn
Erik Watndal har vært vår beste skeetskytter helt siden han vant EM-sølv og VM-sølv i 2018. Jørgen Engen har vist svært god form i vår, var beste norske skytter med 10.plass i EM og ga Erik god kamp om OL-plassen helt på tampen. Men vi er sikre på at Erik fortsatt er vårt sterkeste kort og den norske skeetskytter med størst mulighet for å lykkes i OL.

Rifle kvinner
Litt lik situasjon som i skeet menn. Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene har siste to sesonger vært våre to antatt beste skyttere på både 10 og 50 meter, med Katrine Lund nesten helt opp på siden av disse to på 50 meter. Men Katrine leverte godt både på trening før og i selve konkurransene på både 10 og 50 meter i EM og skjøt seg nesten helt til OL. Vår vurdering er likevel at Jeanette og Jenny fortsatt er våre to beste kvinnelige rifleskyttere med internasjonal kvalitet og reelle finalemuligheter på både 10 og 50 meter.

Rifle menn
Henrik Larsen har vist internasjonal kvalitet på både 10 og 50 meter, senest med finaleplasser og medaljer i EM. I kamp om den andre plassen ble først de tre andre OL-aktuelle Endre Hagelund, Jon-Hermann Hegg og Simon Kolstad Claussen vurdert på 10 meter. Ingen av disse kan bevise internasjonal kvalitet tilsvarende reell finalemulighet i OL. Målt opp mot kvaliteten de to sistnevnte har på 50 meter ble det vurdert at den andre plassen skulle gå til den utøver med best mulighet til å prestere på 50 meter.

Simon var i 2019 verdens beste skytter på 50 meter helmatch kvalifisering med blant annet tre av fire mulige finaler i World Cup. Jon-Hermann Hegg har vunnet EM-gull 2021 og EM-bronse 2019 i de to siste internasjonale konkurransene Norge har deltatt i på denne øvelsen.

Det viktigste spørsmålet å stille var da om begge anses som skyttere med høy internasjonal kvalitet og som reelle finalekandidater til OL. Dette var et krevende spørsmål å svare på. Vi har vurdert at begge skyttere er det, og ut i fra det valgt at Jon-Hermann skal skyte i OL fordi han har vist bedre evne til å mestre finaler og situasjoner med høyt press.

Vår vurdering blir dermed at Henrik Larsen og Jon-Hermann Hegg er de to norske mannlige rifleskyttere med størst mulighet til å lykkes i OL.