To norske skyttere til Paralympics i Tokyo

Olympiatoppen har tatt ut to norske skyttere til Paralympics i Tokyo. Heidi Sørlie-Rogne og Jørn Dalen skal representere Norge på skytebanen i Japan.

– Jeg er stolt og glad for å få muligheten til å konkurrere med verdens beste i Tokyo. Dette har vært mitt mål helt siden forrige Paralympics og jeg gleder meg til å konkurrere mot verdens beste, sier Heidi Sørlie-Rogne. Hun skal skyte øvelsene R5, 10 meter luftrifle liggende og R9, 50 meter rifle liggende i paraklassen SH-2 i Japan.

Heidi-Sørlie Rogne

– Det er stort og flott å bli tatt ut til Paralympics og det gjør meg veldig stolt over den jobben jeg har lagt ned. Nå skal jeg gjøre de beste forberedelser sammen med Heidi for å være klar for lekene i Tokyo, sier Jørn Dalen. Han skyter i klassen SH-1 og skal konkurrere i øvelsene R3, 10 meter luftrifle liggende og R6, 50 meter rifle liggende.

Begge skytterne deltar denne uken i Grand Prix Novi Sad i Serbia som forberedelse til Tokyo. Dette er det første internasjonale stevnet for norske paraskyttere siden VM i Australia høsten 2019. Koronapandemien har satt stopper for øvrig internasjonal matching, men utøverne har fått trent godt her hjemme tross utfordringer med nedstenginger og andre koronatiltak det siste året.

– Heidi og Jørn har vist gode prestasjoner på alle vurderingsstevner gjennom hele våren og sommeren og vi anser disse to som reelle finalekandidater i Paralympics. Vi har lagt lista høyt ved uttak og velger å benytte kun to av fire opptjente kvoteplasser til rifleøvelsene i Paralympics. Dette er en bevisst og planlagt strategi for å optimalisere mulighetene for å kjempe om finaleplasser denne gang. De to skytterne vi har valgt å innstille til Paralympics har vist kvalitet over tid og vi har lagt en god plan for hvordan de nå skal forberede seg godt de neste ukene, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Heidi Sørlie-Rogne deltok også i Paralympics i 2016 der hun ble nummer 19 i øvelsen R5 i Rio. For Jørn Dalen er dette aller første Paralympics, men han har tidligere vært internasjonal skytter i de olympiske grener for Norge med deltakelse i både EM og VM. I 1990 ble han verdensmester i lagkonkurransen på 300 meter liggende sammen med Geir Magne Rolland og Harald Stenvaag

Jørn Dalen

– Jeg er svært fornøyd med uttaket av Heidi og Jørn, som er våre to beste paraskyttere akkurat nå. De har lagt ned et solid treningsarbeid og leverer kvalitet i stevner her hjemme. Vi mener de er gode nok for å nå finaler og kjempe om medaljer, men i disse øvelsene er det så små marginer og så høyt nivå på de beste at vi ønsker ikke å ha for store forventninger. Viktigste er at de får forberedt seg godt og får vist hva de er gode for i Tokyo. Så får vi telle opp etterpå og se hvordan det går, sier landslagstrener Malin Westerheim. Hun skal selv følge lekene hjemmefra, mens assisterende landslagstrener Sina Busk reiser med utøverne østover.

Uttaket til Paralympics har vært krevende med et omfattende arbeid før avgjørelsen. I uttakskriterier er det vektlagt at skyttere til Paralympics 2021 skal være reelle finalekandidater og tydeliggjort at Norge ikke nødvendigvis ønsker å benytte seg av alle opptjente kvoteplasser hvis ikke det ønskede nivået er tilstede blant tilstrekkelig mange utøvere. Flere utøvere var aktuelle, men både Olympiatoppen og en enstemmig Toppidrettskomite har godkjent innstilling fra sportssjef om å sende kun to utøvere til Tokyo og mener dette er i samsvar med kriterier lagt både fra OLT og NSF.

Alle utøvere er målt opp mot resultater i oppgitte vurderingsstevner og internasjonale konkurranser. Det beregnes en internasjonal kvalitet på utøverne for resultater levert i de ulike øvelser. Dette er likt måten å beregne kvalitet på skyttere i alle grener til alle mesterskap for Skytterlandslaget og er en god modell for å gjøre rettferdige og riktige uttak. I tillegg er vektlagt øvrige kriterier i dokument presentert på skyting.no før sesongen og revidert underveis på grunn av koronasituasjonen.