Klare for OL-start

Da er vi endelig klare for OL etter fem års ventetid. Natt til lørdag klokken 01:30 skal Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene skyte 10 meter luftrifle kvalifisering for kvinner i Tokyo. Finalen med de åtte beste skytes klokken 03:45.

Jentene har trent og forberedt seg godt, og alt har gått som planlagt også den siste uka i OL-byen. Det er varmt i Tokyo, men akkurat denne øvelsen skytes innendørs og arrangøren har lovt maksimum 26 grader på standplass.

Verken Jeanette eller Jenny har deltatt i OL tidligere, og de har kun ett VM som seniorer. Det var i VM i Sør-Korea i 2018, da de fortsatt var i junioralder, men fikk skyte i seniorklassen.

Jenny har europarekorden i denne øvelsen og ble nummer tre i WC i Changwon i 2018, mens Jeanette har de beste resultatene fra EM med 4. og 5.plass i 2020 og 2021.

Siri Landsems 7.plass fra første gang denne øvelsen var på OL-programmet i 1984 er Norges beste plassering inntil nå. I siste OL ble Malin Westerheim nummer 30 da overraskelsen Virginia Thrasher fra USA ble olympisk mester.

49 deltagere fra 37 nasjoner står på standplass i natt. Vi anslår at 29 av disse har reelle finalesjanser. Finalegrense tror vi går på 628,5 poeng. De to inderne Chandela og Valarivan, og de to kineserne Wang og Yang er skyttere vi må følge ekstra godt med på.

Det samme med Meszaros fra Ungarn, Lin fra Taipei og ikke minst Karamzadeh fra Iran. Spennende også med unge Ceccarello fra Italia. Og som alltid; de russiske skytterne er alltid gode nok til å nå finale, og når det er OL så dukker oftest amerikanerne opp også.

Verdensrekorden er 634,0, mens det ennå ikke er satt noen olympisk rekord i øvelsen. For dette er første gang kvinnene skyter 60, og ikke 40 skudd, i OL etter at dette ble internasjonalt etablert i 2018.

Les mer på vår temaside der du også finner linker til resultatsystemer og svar på det aller meste: skyting.no/ol-tokyo

Discovery med TV Norge og Eurosportkanalene viser finalene på TV, men ingen kvalifisering. På nett kan du se finaler LIVE på Discovery +, mens NRK dekker OL på radio.