I morgen tidlig braker det løs for riflegutta i OL

Henrik Larsen og Jon-Hermann Hegg er klar på standplass klokken 06:00 søndag morgen for 10 meter luftrifle kvalifisering i OL i Tokyo. De åtte beste etter kvalifiseringen over 60 skudd på 75 minutter skyter finale klokken 08:30.

I dag har de både fått med seg framgangen til jentene og skutt såkalt PET, som er siste offisielle trening før konkurransen. Gjennom uka har de begge fått trent og forberedt seg godt på både 10 og 50 meter på skytebanen i Tokyo.

I EM i mai i Kroatia ble Henrik Larsen nummer 6 i finalen på denne øvelsen, mens Jon-Hermann Hegg ikke var kvalifisert på laget. Senere i det mesterskapet vant gutta dobbeltseier på den andre OL-øvelsen 50 meter helmatch.

Henrik har vært i tre EM-finaler de siste fire årene, med 4.plass fra 2018 som beste resultat. Han ble nummer 19 i VM i 2018 og har en 5.plass fra USA i 2018 som beste resultat i World Cup. Jon-Hermann har aldri skutt denne øvelsen i et mesterskap som senior og har kun en World Cup-konkurranse på sin CV. I Rio i 2019 ble han nummer 55 med luftrifla. Mens Henrik regnes som en dobbeltskytter med gode muligheter både på 10 og 50 meter, er Jon-Hermann mer en typisk helmatchskytter som vil bruke enda flere år på å nå virkelig høyt nivå internasjonalt også på 10 meter.

Favorittene i denne øvelsen er mange, men vi setter den største haken ved Sergey Richter fra Israel, Vladimir Masslennikov fra den russiske olympiske komite og kineserne Haoran Yang og Lihao Sheng. Sistnevnte er født i 2004 og bare 16 år gammel, men hvis du i så ung alder kvalifiserer deg på det kinesiske OL-laget, må du være et ekstraordinært talent.

Spennende å se hvordan europamester Istvan Peni har taklet all turbulens etter episoden med Peter Sidi i vår. Samtidig er vi våkne på indiske Kumar og særlig Panwar, men er litt usikre på om de indiske skytterne har funnet formen til OL. I går skjøt kvinnene langt under det vi hadde ventet oss, men India er en stormakt i vår sport og blander seg sikkert inn. Vi slenger også med den nye amerikaneren Kozeniesky, slovakeren Jany, kroaten Gorsa og sørkoreanske Tam blant favorittene. Finalegrense anslår vi går på 628,0 poeng.

I kvinnenes konkurranse i går var det sør-koreanske Park som var den store overraskelsen i finalen, og det kommer sikkert en slik liten bombe også i denne øvelsen. Vi antar likevel at bare 27 av de 47 skytterne fra 33 nasjoner på standplass er telle finalekandidater, men er man først inne der så kan alt skje. Legg merke til at det var skytterne på plass 6,7 og 8 i kvalifiseringen i går, som var på pallen i finalen. Et ikke ukjent fenomen i skyting.

Verdensrekorden og europarekorden på 10 meter luftrifle menn er 633,9 poeng i kvalifiseringen, mens den olympiske rekorden er 630,2 poeng fra OL i Rio i 2016. Den gang vant Niccolo Campriani fra Italia både kvalifiseringen og finalen, mens Are Hansen ble beste norske på 10.plass.

5.plass er beste norske plassering i denne øvelsen i OL tidligere. Harald Stenvaag ble nummer fem i OL i Seoul i 1988 og Leif Steinar Rolland kopierte dette åtte år senere i Atlanta. 10 meter luftrifle menn har vårt på OL-programmet siden Los Angeles i 1984.